UE cere eliberarea "imediată" a ofițerului estonian condamnat în Rusia pentru spionaj

UE cere eliberarea "imediată" a ofițerului estonian condamnat în Rusia pentru spionaj

Uniunea Europeană a făcut apel miercuri la Rusia să-l elibereze 'imediat' pe ofițerul estonian condamnat miercuri la 15 ani de închisoare pentru spionaj, subliniind în același timp că 'răpirea' acestuia de către serviciile secrete ruse în Estonia constituie 'o încălcare flagrantă a dreptului internațional'. * Ofițerul estonian, inculpat în Rusia pentru spionaj, condamnat la 15 ani de închisoare

'UE continuă să facă apel la Federația Rusă să acționeze în acord cu obligațiile sale internaționale, să-l elibereze imediat pe dl. Kohver și să garanteze întoarcerea lui în Estonia în deplină siguranță', a afirmat șefa diplomației europene Federica Mogherini într-un comunicat, preluat de AFP.

'Răpirea dlui Kohver și încarcerarea sa ilegală în Rusia constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Pe de altă parte, dl. Kohver a fost privat de dreptul la un proces imparțial: nu au fost audiențe publice, consulul estonian nu a fost autorizat să fie prezent la audiențe și dl. Kohver a fost lipsit de o asistență juridică adecvată', a adăugat Federica Mogherini.

Eston Kohver, arestat la 5 septembrie 2014 de către serviciile federale de securitate ruse (FSB), a fost condamnat miercuri la 15 ani de închisoare pe teritoriul rus, sentința fiind dată de un tribunal din regiunea Pskov, situată în apropiere de granița cu Estonia, regiune unde, potrivit Moscovei, a fost reținut ofițerul estonian în timp ce încerca să deruleze o operațiune de culegere de informații secrete.

FSB indica la acea dată că asupra lui au fost găsite un pistol, muniție, 5.000 de euro și "echipament special pentru înregistrări ilegale", precum și "materiale destinate unei misiuni de spionaj".

Parchetul estonian a anunțat în schimb că Eston Kohver a fost "capturat de necunoscuți veniți din Rusia, în timp ce el era de serviciu pe teritoriul estonian", și "răpit cu forța, sub amenințarea armei". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Jenante imagini! / Loredana, dezmăț la restaurant cu „morcovul” italian

2 „Stă ca disperata agățată de Bodi prin cluburi”

3 Adevăr, intoxicare? / Armele furnizate de către Occident nu vor ajuta Ucraina într-un eventual conflict cu Rusia

4 Încă un mesaj pro-Rusia de la vârful Germaniei!

5 Putin plănuiește o lovitură de stat în Ucraina pentru a-și instala propriul guvern marionetă / Lista complotiști…