Ungaria: Sute de persoane manifestează împotriva proiectelor antiteroriste ale guvernului

Mai multe sute de persoane au manifestat duminică la Budapesta împotriva unui proiect de măsuri antiteroriste al guvernului care prevede în special restricții pe internet și starea de asediu, transmite AFP. "Acest plan marchează sfârșitul democrației, odată pentru totdeauna", a afirmat organizatorul protestului, Lajos Bokros, în fața mulțimii estimate la aproape 800 de persoane, adunate în fața parlamentului.

Potrivit unui proiect care a fost dezvăluit de presă săptămâna trecută, guvernul dorește să amendeze Constituția introducând o nouă categorie de urgență — "situație de amenințare teroristă" — care, dacă va fi instaurată, va permite emiterea unor decrete de excepție, suspendarea unor legi și modificarea altora.

Printre cele 30 de propuneri figurează controlul internetului, desfășurarea armatei în țară și impunerea stării de asediu în zonele afectate de o amenințare teroristă.

Adversarii acestui text, printre care partide de opoziție și apărători ai drepturilor omului, sunt de părere că noțiunea de "amenințare teroristă" nu este clar definită, ceea ce ar permite guvernului să restrângă libertățile civile.

"S-a întâmplat până acum în istoria noastră și ne temem să nu producă din nou", a explicat manifestanților Gyorgy Magyar, un avocat.

Pachetul de măsuri urmează să fie dezbătut în parlament luna viitoare, potrivit lui Gergely Gulyas, un deputat membru al partidului populist al premierului Viktor Orban, Fidesz.

Săptămâna trecută, Gergely Gulyas a dat asigurări într-un interviu că se poartă discuții cu opoziția și a negat că Fidesz vrea să acapareze "întreaga putere", așa cum acuză unele persoane.

"Datoria guvernului este să îi protejeze pe cetățeni de terorism", a argumentat el.

De la preluarea puterii în 2010, guvernul Orban a fost acuzat în repetate rânduri că dezmembrează sistemul democratic de control al puterilor.

După ce a pierdut în februarie majoritatea absolută în parlament, el are nevoie însă de voturile unor deputați ai opoziției pentru a adopta amendamente constituționale.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Bătăuş pus la pământ dintr-o singură mişcare de un poliţist. Intervenţia a durat câteva secunde

2 Viktor Orban / Vom îzbândi. Vom face mare Bazinul Carpatic. Vestul ne-a violat granițele și ne-a lăsat pradă co…

3 Psihologă / Relația sexuală normală de care vorbește CTP-ul este aia în care bărbatului i se rupe dacă femeia s…

4 ALERTĂ Zece polițiști bucureșteni, infectați cu coronavirus. Sediul instituției ar putea fi relocat

5 Marcel Vela, despre a treia etapă de relaxare: Vor fi multe surprize plăcute. Cu siguranță vor fi bine primite…

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există