UPDATE Atac jihadist în Burkina Faso: 126 de persoane au fost eliberate, 3 jihadiști au fost uciși; asaltul forțelor de securitate continuă

UPDATE Atac jihadist în Burkina Faso: 126 de persoane au fost eliberate, 3 jihadiști au fost uciși; asaltul forțelor de securitate continuă

UPDATE ORA 11.00 În total 126 de persoane au fost eliberate și trei jihadiști au fost uciși în urma intervenției forțelor de securitate împotriva autorilor atacurilor jihadiste care au avut loc în centrul capitalei burkineze ', a anunțat ministrul de interne al acestei țări, Simon Compaore, subliniind că asaltul forțelor de securitate este încă în curs, informează AFP.

"126 de persoane, printre care cel puțin 33 răniți, au fost eliberate. Trei jihadiști, un arab și doi africani, au fost uciși. Asaltul asupra hotelului Splendid și restaurantului Cappuccino (situat în fața hotelului) s-a încheiat, însă un alt asalt continuă asupra hotelului Ybi", situat lângă Cappuccino.

Forțe speciale franceze staționează la periferia Ougadougou, în cadrul programului de luptă antijihadistă din Sahel. Washingtonul dispune de asemenea de 75 de militari în această țară și a anunțat că oferă sprijin forțelor franceze în această operațiune.

Atacul jihadist a fost revendicat de Al-Qaida din Maghrebul Islamic (Aqmi), la mai puțin de două luni după un atac similar în Mali.

UPDATE ORA 6.39 Burkina Faso: 63 de persoane, dintre care 33 de răniți, au scăpat din hotelul atacat la Ouagadougou

În total 30 de persoane au putut ieși "tefere și nevătămate" din hotelul Splendid din Ouagadougou, țintă a unui atac jihadist, în timp ce 33 de răniți au fost evacuați în asaltul desfășurat în continuare de forțele armate din Burkina Faso, a informat ministrul comunicațiilor, Rémis Dandjinou, citat de AFP.

Printre cele 30 de persoane care au scăpat nevătămate se află ministrul muncii, Clément Sawadogo, prezent în hotel în momentul atacului, a precizat Rémis Dandjinou.

"Sunt morți, însă nu cunoaștem numărul acestora", a mai spus el. "Asaltul este în curs, cu forțele burkineze sprijinite de forțele speciale franceze", a adăugat ministrul comunicațiilor.

Gruparea jihadistă Al Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) a revendicat vineri atacul asupra unui hotel și unui restaurant frecventate de occidentali în capitala Burkina Faso, Ouagadougou.

ORA 3.50 Burkina Faso/atac: Holul hotelului Splendid în flăcări, țipete în interior (jurnalist AFP)

Holul hotelului Splendid din Ouagadougou, țintă a unui atac jihadist de la ora 19.45, era în flăcări la ora 01.00 dimineață (locală și GMT) și puteau fi auzite țipete în hotel, a constatat un corespondent al agenției France Presse aflat în apropierea clădirii.

Incendiul, a cărui origine nu este cunoscută, a început în hol și a luat amploare. Jandarmi care au pătruns pentru scurt timp în hotel au ieșit câteva momente mai târziu în timp ce se puteau auzi țipete.

În jurul orei 01.30 au avut loc schimburi de focuri sporadice, în timp ce pompierii au intervenit pentru a stinge incendiul. O mașină, care a luat foc din cauza incendiului din hotel, a explodat fără să facă răniți.

Ministrul de externe al Burkina Faso, Alpha Barry, a afirmat că indivizi înarmați s-au retras în hotel unde au luat ostatici și că este în curs de pregătire un asalt.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”