Victorie a naţionaliştilor hinduşi la alegerile legislative din India

Victorie a naţionaliştilor hinduşi la alegerile legislative din India

Partidul naţionalist hindus al lui Narendra Modi sărbătorea vineri o victorie zdrobitoare la alegerile legislative din India, promiţând o "nouă eră" fondată pe relansarea economiei după zece ani în care puterea a fost deţinută de partidul Congresul Naţional Indian.

Narendra Modi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rezultatele provizorii, anunţate la începutul după-amiezii, îi ofereau o majoritate absolută în Parlament formaţiunii lui Modi, Bharatiya Janata Party (BJP), o premieră în ultimii 30 de ani pentru un singur partid.

"India a câştigat. Vin zile bune", a reacţionat Modi într-un mesaj postat pe Twitter.

Aceste prime rezultate depăşesc toate previziunile sondajelor de opinie. În sediile BJP din toată India au loc festivităţi încă de dimineaţă, se împart prăjituri şi se lansează petarde.

Acest triumf al BJP remodelează peisajul politic indian, transformând partidul naţionalist hindus într-o putere politică naţională în detrimentul partidului Congresul Naţional Indial al dinastiei Gandhi-Nehru, o înfrângere dură pentru o formaţiune obişnuită să conducă ţara.

Aşteptările sunt mari în rândul populaţiei indiene care vrea să creadă că noul om puternic al Indiei va putea reproduce reţetele economice testate în statul său Gujarat, pe care îl conduce din 2001.

Modi, fiul unui vânzător de ceai în vârstă de 63 de ani, a monopolizat atenţia în timpul întregii campanii electorale, promiţând să încarneze o putere capabilă să relanseze economia indiană şi ştergând trecutul său de lider naţionalist hindus controversat.

Liderul BJP este privit cu neîncredere de minoritatea musulmană de la revoltele din 2002 din Gujarat.

Spre deosebire, partidul Congresului iese uzat de zece ani la putere, de scandaluri de corupţie repetate şi pedepsit pentru incapacitatea sa de a relansa economia şi de a limita inflaţia. El şi-a recunoscut rapid înfrângerea care ar putea fi cea mai dureroasă din istorie.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria