Yanis Varoufakis lansează, pe 9 februarie, o "mișcare paneuropeană" pentru "democratizarea UE"

Yanis Varoufakis lansează, pe 9 februarie, o "mișcare paneuropeană" pentru "democratizarea UE"

Fostul ministru grec de finanțe Yanis Varoufakis a anunțat marți seară că va lansa pe 9 februarie, la Berlin, o "mișcare paneuropeană" pentru "democratizarea UE", relatează AFP. "Lansăm împreună cu alții, pe 9 februarie, o tentativă utopică de a crea o mișcare paneuropeană", "cu un slogan simplu: democratizarea UE", a confirmat fostul ministru într-un interviu acordat postului grec de televiziune Skai, întrebat în legătură cu acest proiect despre care a amintit în alte media europene.

Miza este de a răspunde la "criza europeană care dărâmă Europa". În opinia sa, criza greacă decurge din aceasta și "nu poate fi rezolvată" în cadrul negocierilor dintre Atena și creditorii săi, "chiar dacă Dumnezeu ar prim-ministru" al acestei țări.

Formațiunea, numită DiEM (Democracy in Europe — Movement), urmează să fie inaugurată oficial la Berlin, oraș văzut ca inima Europei, după cum a scris pe blogul său Yanis Varoufakis, devenit simbol al luptei împotriva austerității reprezentate în cadrul UE de omologul său german Wolfgang Schaeuble.

Fostul ministru vedetă din primul guvern elen al stângii radicale a declarat recent pentru postul elvețian de televiziune RTS că la reuniunea din capitala Germaniei va participa, de asemenea, fostul ministru socialist francez al redresării productive Arnaud Montebourg.

Bestie neagră a Eurogrupului în timpul celor șase luni de negocieri înverșunate între Grecia supraîndatorată și creditorii săi, Yanis Varoufakis a demisionat pe 6 iulie din guvernul condus de Alexis Tsipras, la o zi după ce grecii au respins masiv planul de redresare impus țării lor de UE și FMI.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ești o incompetentă și o dobitoacă, fă nenorocito!” / Doctorița Andreea Moldovan, agresată de masturbatoa…

2 Culisele demiterii lui Voiculescu / Barna a rămas bujbe!Variantele luate în calcul de USR-PLUS

3 Așa o fi?

4 Cine sunt cei 19 membri ai misteriosului Grup de Comunicare Strategică / 12 dintre ei au grade militare

5 Gunoaiele României / Azi, Radu Cristescu, escrocul patentat care tinde să devină portavocea PSD