Alcoolul și dragostea au aproape același efect asupra creierului (studiu)

Dragostea și consumul de alcool au efecte asemănătoare asupra creierului - este concluzia unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie) și publicat în Neuroscience & Biobehavioral Rewiews.

'Am considerat că această problemă merită să fie studiată, așa că am analizat cercetările existente cu privire la efectele ocitocinei și ale alcoolului. Am fost surprinși de asemănările incredibile între cei doi compuși', arată unul dintre cercetători, doctorul Ian Mitchell, citat luni de huffingtonpost.fr.

Ocitocina, numită și 'hormonul dragostei', este produsă în corpul unei persoane atunci când aceasta simte pasiune, afecțiune și o legătură cu altcineva. Ea se manifestă de altfel în timpul nașterii, ajutând mama să creeze legături cu bebelușul. Această substanță îi face pe oameni fericiți, încrezători, generoși și relaxați, dar poarte provoca și inversul acestor stări: agresivitate, gelozie și aroganță.

Ocitocina poate fi cumpărată de la farmacie sub forma de spray nazal. În această formă au administrat-o cercetătorii participanților la studiul menționat, pentru a-i compara efectele cu cele ale alcoolului.

Ei apreciază totuși că nu ar putea fi utilizată în scop recreativ, fiindcă ar putea exista riscuri: 'Nu cred că ocitocina va fi utilizată într-o zi ca alternativă la alcool în viața socială. Însă este un compus neurochimic fascinant și, fără să aibă legătură cu dragostea, ar putea fi folosită ca tratament psihologic sau psihiatric.

Înțelegerea exactă a felului în care ocitocina suprimă unele moduri de acțiune și modifică comportamentul uman poate reprezenta un avantaj real pentru multe persoane. Sperăm ca studiul nostru să lămurească mai mult acest aspect și să deschidă piste pe care nu le-am analizat încă', a declarat Steven Gillespie, doctor în psihologie la Universitatea din Birmingham, pe site-ul Medical News Today.

Până atunci, se pare că Beyonce are dreptate: să fii 'beat' sau 'îndrăgostit' este aproape același lucru, încheie cu umor huffingtonpost.fr. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dragnea ne-a vândut la unguri? Vicepremierul ungar anunță că Budapesta a avut un acord verbal cu autoritățile …

2 Kovesi le băga la beci în secunda doi! / Documente / Cum au achitat judecătoarele de la Tribunalul Bihor o contabi…

3 Noua președintă a CSM, Nicoleta Margareta Tînț

4 Pe față, fără rușine! Iliescu, interviu în rusește pentru agenția de presă rusă TASS: Sper că politicienii rom…

5 SURSE / „Dosarul PSD” ar duce la vârful partidului. Fifor, Teodorovici și Vâlcov, în vizorul procurorilor DNA?

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Fotografii nepublicate din arhiva National Geographic