Balena cu cocoaşă ajunge în ape „tulburi“ ca să fugă de hărţuirea sexuală

Balena cu cocoaşă ajunge în ape „tulburi“ ca să fugă de hărţuirea sexuală

Potrivit BBC, femelele din această specie de balenă se duc către zone mai puţin adânci pentru a-şi conserva energia. Specialiştii le-au studiat în jurul arhipelagului hawaiian. Femelele care au şi pui sunt urmărite de masculi în apele adânci, iar viteza ar fi încetinită cu 75%. Pe măsură ce adâncimea scade şi numărul de masculi care sunt dispuşi să meargă mai departe este mai mic, aşadar femelele pot fi liniştite şi-şi pot hrăni puii.

Până acum, niciun studiu nu a oferit o explicaţie pentru care balenele cu cocoaşă ajung în ape mai puţin adânci, mai ales atunci când sunt gestante sau au fătat deja. Acum, cercetătorii au analizat comportamentul şi mişcările acestora şi au ajuns la concluzia că hărţuirea sexuală este explicaţia.

“Atenţia nedorită din partea masculilor, cauzează această migraţie pentru a creşte viteza în apă. Practic, femelele, dacă sunt urmărite de masculi, trebuie să ofere mai mult lapte pentru a compensa energia consumată de pui”, a declarat Alison Craig de la Universitatea Edinburgh Napier.

“Femelele nu mănâncă atunci când sunt în ape tropicale, ceea ce înseamnă că trebuie să încetinească pentru a produce lapte. Laptele e singura sursă de hrană pentru pui în acest moment, aşadar energia conservată e esenţială. Practic, creşte şansele puiului de a supravieţui migraţiei din locurile unde s-au născut până în apele cu hrană”, a mai declarat cercetătorul.

Până acum, nu s-a găsit în schimb o explicaţie pentru faptul că masculii nu se duc şi în ape mai puţin adânci. Dar există o bănuială. Femelele care tocmai au fătat au mai mici şanse să ovuleze decât cele care nu au făcut asta. Cele mai multe balene se găsesc în ape adânci, aşadar masculii aleg să se oprească din urmărire pentru a se concentra pe alt animal. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/balene" target="_blank">View the story "Balene" on Storify</a>]

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

2 Așa arată sfidarea României...

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 România are 18 miliardari, cu 7 mai mulți decât anul trecut