Borbely: Kelemen Hunor poate conduce Ministerul Culturii până când preşedintele îi semnează demisia

Borbely: Kelemen Hunor poate conduce Ministerul Culturii până când preşedintele îi semnează demisia

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, spune că Ministerul Culturii poate fi condus de Kelemen Hunor până când preşedintele Traian Băsescu îi semnează demisia, iar abia apoi "se impune o numire”, în termen de maxim 90 de zile.

Kelemen Hunor, ministrul Culturii (Imagine: Cristina Nichituş/Mediafax Foto)

Întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, când va face UDMR o nouă propunere pentru portofoliul Culturii şi pentru funcţia de vicepremier, Laszlo Borbely a răspuns că Uniunea încă aşteaptă ca preşedintele Traian Băsescu să semneze demisia lui Kelemen Hunor din Guvern, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Aşteptăm deocamdată, este o situaţie în care, constituţional vorbind, până când nu semnează preşedintele această demisie a domnului Kelemen Hunor, el poate conduce frâiele ministerului. După această decizie, în 45 de zile poate fi numit un alt ministru ca să asigure interimatul şi după alte 45 de zile se impune o numire. Asta nu înseamnă că nu poţi să o faci mai repede. Deocamdată, suntem în faza în care domnul Kelemen Hunor este acolo, pentru că nu a fost semnată demisia lui de către preşedinte”, a declarat Borbely.

Kelemen Hunor anunţa, în această vară, că la 1 august se va retrage din postul de ministru al Culturii şi de vicepremier. Decizia de a demisiona din Guvern a fost luată în Consiliul Permanent al UDMR, care a fost convocat în contextul în care Executivul s-a alăturat Comisiei Europene într-un proces privind o iniţiativă cetăţenească susţinută de UDMR.

Uniunea propusese ca senatorul UDMR Rozalia Biro să ocupe portofoliul Culturii, însă preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a respins propunerea, cu menţiunea că era necorespunzătoare funcţiei. "Oricând în timpul mandatului meu, primul-ministru o va propune pentru Ministerul Dezvoltării Regionale sau pentru Ministerul Transporturilor, adică ministere care sunt legate de experienţa în administraţie, vă asigur că nu voi ezita s-o numesc pe doamna Rozalia Biro într-o astfel de funcţie. Dar nu la Ministerul Culturii, unde cunoaşterea limbii române consider că este un lucru esenţial. Cunoaşterea deplină a limbii române", spunea Băsescu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara atunci pentru MEDIAFAX că decizia preşedintelui Traian Băsescu de a respinge nominalizarea Rozaliei Biro pentru Ministerul Culturii este una politică, dar că Uniunea va face o altă propunere "într-un timp relativ scurt".

La finele lunii august, Kelemen Hunor declara că UDMR încă nu a transmis premierului o nominalizare pentru portofoliul Culturii şi nu o va face nici săptămâna aceasta şi nici în prima săptămână din septembrie.

În 2010, cunoaşterea deficitară a limbii române a transformat-o pe Rozalia Biro în victima unei farse radiofonice. Sunată în timpul unei emisiuni radio de către un realizator care s-a recomandat a fi jurnalist la un post de televiziune ce intenţionează să facă o emisiune în Oradea "despre copiii bipezi", Biro, care răspundea de problemele sociale ale municipalităţii, a confundat bipezii cu cerşetorii şi a acceptat să participe la emisiune.

Ea l-a asigurat însă pe realizator că "majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localităţi" şi că pe străzile din municipiu abia dacă pot fi găsiţi "câţiva", pentru că Poliţia Comunitară i-a ridicat pe aproape toţi ceilalţi. Mai mult, Rozalia Biro, mamă a doi copii, a spus că nu are "niciun biped în familie".

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

2 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 Interesante amănunte...