Buzău: "Cloșca cu puii de aur" s-a întors acasă după aproape două secole

Buzău: "Cloșca cu puii de aur" s-a întors acasă după aproape două secole

Tezaurul "Cloșca cu puii de aur", descoperit la sfârșitul secolului al 19-lea în localitatea buzoiană Pietroasele, este expus pentru prima dată în varianta originală la Buzău, la Muzeul Județean de Istorie, în cadrul expoziției-eveniment "Aurul și argintul antic al României", al cărei vernisaj a avut loc miercuri.

Conform directorului general al Muzeului Național de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, peste 1000 de piese arheologice din metale prețioase de o deosebită valoare istorică, estetică și simbolică vor putea fi admirate cu această ocazie, descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României, printre care celebrul Tezaur de la Pietroasele, cunoscut publicului sub numele de Cloșca cu puii de aur, precum și impresionantele brățări dacice din aur descoperite în Munții Orăștiei.

Potrivit directorului muzeului-gazdă, Laurențiu Dumitraș, "Muzeul Județean Buzău participă cu 27 de piese din aur și argint,printre care tezaurul monetar de la Cârlomănești-Cetățuia, diadema din aur de la Gheraseni, precum și numeroase piese descoperite în necropolele de la Cârlomănești-Arman și Pietroasele".

Arheologul Sebastian Matei de la Muzeul Județean Buzău a precizat că tezaurul de la Pietroasa, descoperit de doi țărani din localitate în anul 1837 și recuperat în anul 1838, "rămâne unul dintre cele mai mari din lume, cântărind 22 de kilograme de aur, al doilea după masca lui Tutankamon, care care cântărește 24 de kilograme de aur și având o istorie tumultoasă și plină de peripeții cu furturi, mutilări și tentative de distrugere'.

Expoziția-eveniment itinerantă Aurul și argintul antic al României va putea fi admirată la Muzeul Județean Buzău în perioada 23 septembrie — 1 noiembrie 2015.

Proiectul expozițional 'Aurul și argintul antic al României' a fost demarat în decembrie 2013 de către Muzeul Național de Istorie a României, în colaborare cu 31 de muzee de arheologie și istorie din țară și reprezintă unul dintre cele mai mari demersuri de acest fel organizat în România în ultimii 20 de ani. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Un misterios monolit din metal, similar cu cel găsit recent în SUA, a apărut lângă o cetate dacică din …

2 SCANDAL la Realitatea Plus! Boul PSD din imagine, trimis de moderatoare să vorbească la veceul din curte după …

3 Pensia specială încasată de nevasta lui Iordache, dublată de la 2500 la 5200 € / lună în guvernarea PSD

4 Un text despre femei care merită citit...

5 600.000 de euro ţinuţi acasă şi la un prieten / Averea secretă a comisarului-şef acuzat că vindea permise de con…