Câinele preşedintelui CC, Augustin Zegrean, campion la o expoziţie canină de frumuseţe

Câinele preşedintelui CC, Augustin Zegrean, campion la o expoziţie canină de frumuseţe

Câinele preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, un ciobănesc german cu păr scurt, a câştigat, sâmbătă, titlul de campion naţional la o expoziţie canină de frumuseţe care are loc în judeţul Bistriţa-Năsăud, relatează Mediafax.

Câini din opt ţări pot fi admiraţi, sâmbătă şi duminică, în satul Dorolea din comuna Livezile, unde au loc cinci expoziţii chinologice.

Sâmbătă, la manifestări a fost prezent şi preşedintele CC, Augustin Zegrean, al cărui câine a participat la expoziţia canină de frumuseţe.

"Am un singur câine, Cris von Bistritz, face parte din rasa Ciobănesc german cu păr scurt, are un an şi trei luni, adică e junior. Astăzi (sâmbătă - n.r.) a ieşit campion naţional. Am mai avut înaintea lui un câine din aceeaşi rasă, dar nu prea mergeam cu el la expoziţii fiindcă era foarte agresiv şi nu suporta pe nimeni în jurul lui decât pe noi. Acesta e mai cuminte. L-am dat la şcoala de dresaj şi e foarte bine acum. L-am adus să văd dacă el corespunde standardelor rasei şi ne oprim aici. Are valoare pentru el acest titlu de campion, fiindcă poate fi reproducător, să facă pui care să fie de rasă", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele Curţii Constituţionale.

Întrebat de ce a ales această rasă, el a spus că aceşti câini nu sunt răi, ci "foarte afectuoşi, cuminţi, uşor de dresat".

"Ne potrivim foarte bine. De altfel, aşa se şi spune, că omul şi câinele încep să se asemene. Nu mi-aş face probleme să mă duc cu el la Curte, dar nu ştiu dacă şi colegii mei ar aprecia. Unii cu caprele ( Toni Greblă - n.r.), alţii cu câinii. Oricum, el are şi câini, din câte ştiu eu. Transmitem un mesaj de dragoste faţă de animale şi faţă de lume în general. Eu nu am o problemă, chiar îl iubesc, deşi am fost criticat atunci cu eutanasierea. Trebuie făcută ordine, nu poţi să îi laşi pe stradă, nu se poate", a spus Zegrean.


În ce priveşte legea privind eutanasierea câinilor, Augustin Zegrean a spus că actul normativ a fost apreciat la nivel internaţional.

"A fost prima decizie care a apărut în cea mai tare revistă de drept constituţional din lume, în ICON, care apare în America, la Universitatea New York. S-a considerat atunci că e pentru prima oară în lume când s-a pus în discuţie dreptul animalelor la viaţă. Revista a fost de partea noastră. Au spus că e un bun început şi vor urmări să se continue cu asta. Nu doar în România sunt probleme cu câinii. Sunt probleme, în general, în ţările sărace. La Bucureşti, de exemplu, după ce s-a dat acea lege nu mai sunt probleme. Nu am auzit că legea nu s-ar aplica. Dacă s-au liniştit lucrurile, s-a calmat lumea, înseamnă că lucrurile funcţionează", a spus Augustin Zegrean.

La rândul său, Matilda Gubesch, preşedintele Asociaţiei Chinologice Bistriţa-Năsăud, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că este prima expoziţie internaţională găzduită de Bistriţa.

"Am solicitat şi dreptul de a organiza expoziţie Dac Moloss Club, fiindcă avem mulţi bistriţeni care deţin expemplare din această rasă. Tot acum avem expoziţie de Club Românesc Carpatin şi expoziţie de selecţie, dar şi expoziţie naţională, adică cinci expoziţii chinologice în două zile", a explicat Matilda Gubesch.

Potrivit sursei citate, la Dorolea pot fi admiraţi câini din 74 de rase.

"Niciodată nu am avut atât de multe. În CAC (expoziţie naţională - n.r.) aveam 422 de câini înscrişi, în CACIB (expoziţie internaţională - n.r.) 440, la Ciobănesc Românesc Carpatin 45 de exemplare şi la Dac Moloss 87 de exemplare. Sunt circa o mie de exemplare deţinute de circa două sute de proprietari. Unii vin cu 4-5 câini, alţii cu şapte. Suntem foarte mândri să avem aşa de mulţi. Avem participanţi din opt ţări: Slovacia, Polonia, Croaţia, Republica Moldova, Malta, Ungaria, Germania şi Slovenia", a adăugat Matilda Gubesch, spunând că din acest an, Asociaţia Chinologică Bistriţa-Năsăud vrea să organizeze şi curse de atelaje pentru câini.

Duminică, va fi expoziţia internaţională şi expoziţia de selecţie pentru Ciobăneşti Româneşti Carpatini, accesul în zonă fiind permis începând cu ora 10.00.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Pașaportul biologic al lui Halep, explicații ca nuca-n perete. Trei argumente copilărești, demontate pe loc de tribunal

2 VIDEO Ce vedeți în imagine este real!

3 Un pilot militar din Garda Națională a „defectat” la Ambasada SUA din Emirate! Le-a spus americanilor că nu vrea să lupte contra Ucrainei și s-a oferi…

4 Un nou gest cel puțin controversat al Ucrainei...

5 VIDEO În ce limbă or fi vorbit? / Un comandant ucrainean de tancuri a sunat la producătorul rus să se plângă de calitatea vehiculelor capturate