Castelul Bran, scos la vânzare

Castelul Bran, scos la vânzare

Castelul Bran a fost scos la vânzare de proprietarii săi, Dominic, Maria Magdalena şi Elizabeth de Habsburg, afirmă publicaţia britanică The Telegraph.

Castelul Bran, scos la vânzare (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Potrivit publicaţiei britanice , aceasta nu va fi o tranzacţie imobiliară tradiţională, clasică, întrucât reprezentanţii firmei imobiliare nu au pus semnul "De vânzare" în faţa castelului, iar proprietarii acestuia preferă să acţioneze cu discreţie şi să analizeze ofertele primite înainte de a alege ei înşişi cumpărătorul pe care îl consideră cel mai potrivit.

"Dacă cineva ne va face o ofertă rezonabilă, vom cerceta cine sunt ei, ce ne propun ei şi vom analiza cu seriozitate propunerea", a declarat Mark Meyer, de la firma de avocatură Herzfeld and Rubin. Această casă de avocatură cu sediul la New York se va ocupa de vânzarea Castelului Bran, relatează The Telegraph.

Actualii proprietari administrează castelul şi, potrivit publicaţiei britanice, o fac destul de bine. În fiecare an, aproximativ 560.000 de persoane plătesc aproximativ 5 euro pentru a vizita această fortăreaţă. Problema este că cei trei proprietari au trecut deja de vârsta de 70 de ani şi nu mai au nici timpul, nici energia necesară pentru a se ocupa de administrarea şi modernizarea Castelului Bran.

Cea mai mare problemă este lipsa toaletelor şi a sălilor de baie. Acestea sunt oferite vizitatorilor într-o zonă aflată lângă castel. Băile şi toaletele au existat în structura rezidenţială, dar au fost eliminate de regimul comunist. Un drum aglomerat care trece chiar pe lângă castel este un alt dezavantaj potenţial.

"Arhiducele Dominic şi surorile sale ţin foarte mult la castel, iar acesta se află acum într-o formă mult mai bună decât atunci când era administrat de guvern", a declarat Mark Meyer. "Scopul este de a duce întregul complex la un nou nivel, de a redirecţiona drumul şi de a face din Bran o destinaţie de vacanţă, acel fel de loc în care oamenii pot să stea pentru două sau trei zile", a adăugat Meyer.

"Există suficient teren în jur pentru a construi şi un mic hotel. Acum instalăm un ascensor din sticlă, care îi va duce pe turişti până la un tunel săpat în munte, unde vor vedea un spectacol de lumini despre Dracula şi despre întreaga istorie a locului", a mai spus acesta.

"De aceea, ne-ar plăcea ca oricine va cumpăra castelul să continue să îl utilizeze ca pe o destinaţie turistică. Acesta nu este doar un monument naţional, este cea mai mare şi cea mai semnificativă atracţie din România", a adăugat Mark Meyer.

Familia Habsburg speră ca proprietatea lor să atragă investitori care doresc să transforme încasările destul de modeste din prezent - care au la bază mitul vampirului Dracula - într-un flux constant de venituri turistice.

Potrivit The Telegraph, arhiducele Dominic a oferit Guvernului României posibilitatea de a cumpăra Castelul Bran cu 80 milioane de dolari.

Vorbind despre valoarea castelului, Mark Mayer a refuzat să avanseze o cifră estimativă: "Trebuie să vă amintiţi că acest castel reprezintă istoria adevărată. Nu avem nevoie de oameni care să meargă pe aici în costume de epocă. Locul vorbeşte de la sine. În prezent, el generează un profit mic, dar, dacă ajunge în mâinile potrivite, are potenţialul de a genera venituri mult mai mari decât putem să ne imaginăm".

Castelul Bran a trecut oficial în proprietatea lui Dominic de Habsburg în 2009, după ce reprezentanţii Muzeului Bran şi ai Casei de Habsburg au semnat procesul-verbal de predare-primire a obiectivului turistic.

Arhiducele Dominic de Habsburg şi surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, proprietarii Castelului Bran, au redeschis oficial, pe 1 iunie 2009, monumentul istoric, pe care Ministerul Turismului l-a promovat în continuare ca pe o importantă atracţie turistică a României.

În urma restituirii Castelului Bran moştenitorilor, au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg următoarele proprietăţi: castelul, Casa de ceai a reginei Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria şi un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului, cu o suprafaţă totală de 1.400 mp, şi drumul de acces, de 1.650 mp.

Dominic de Habsburg, nepotul reginei Maria şi fiul principesei Ileana, a dobândit Castelul Bran la aproape şase decenii după ce familia sa a fost forţată de regimul comunist să părăsească ţara, pe când el avea doar zece ani.

Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. El atrage turişti străini mai ales datorită faptului că este asociat cu numele lui Dracula - faimă ce i se trage de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker.

În 1920, Consiliul orăşenesc Braşov a donat castelul reginei Maria a României, în semn de recunoştinţă faţă de contribuţia ei la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat şi l-a lăsat moştenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. După expulzarea din ţară a familiei regale, în 1948, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român, fiind abandonat şi devastat. Castelul s-a deschis în 1956, fiind parţial amenajat ca muzeu de istorie şi artă feudală. În 1987, castelul a intrat în restaurare, lucrare terminată în linii mari în 1993.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria