Cimpanzeii care trăiesc în sălbăticie beau cu plăcere vin de palmier produs de oameni (studiu)

Cimpanzeii care trăiesc în sălbăticie nu disprețuiesc alcoolul și nu ezită să-l guste atunci când găsesc vin de palmier preparat de locuitorii din apropierea habitatului lor, indică un studiu publicat miercuri în Royal Society Open Science, citat de AFP.

Studiul menționează că maimuțele mari africane și oamenii împărtășesc o mutație genetică care le permite să metabolizeze eficient alcoolul.

De asemenea, se știe că cimpanzeul, fiind frugivor (se hrănește cu fructe), poate uneori să mănânce fructe putrede culese de pe jos și a căror fermentație produce etanol (alcool).

Dar aceasta este prima dată când un studiu evidențiază consumul voluntar, repetat și pe termen lung al etanolului de către cimpanzeii sălbatici care trăiesc în comunitatea din Bossou din Guineea, potrivit cercetării care acoperă perioada 1995/2012.

"Aceasta stă la baza ideii că ultimul strămoș comun al maimuțelor africane actuale și oamenii moderni nu au nicio aversiune față de ingerarea de alimente care conțin etanol", a relevat studiul realizat în special de Kimberley Hockings de la Oxford Brookes University (Marea Britanie), menționează AFP.

În Bossou sătenii colectează seva dulce de rafie, care este un tip de palmier, într-un recipient pe care îl așează sub copac. Acest colector de plastic este acoperit cu foi de palmier pentru protecția lichidului, ceea ce ajută etanolul (alcoolul) să fermenteze rapid. Seva fermentată folosită pentru a face vin de palmier, se recoltează de două ori pe zi.

Pentru a ajunge la nectar, cimpanzeii (din specia 'Pan troglodytes') utilizează frunzele așa cum fac adesea pentru a ingera un lichid. Ei le mestecă pentru a produce un fel de burete, apoi introduc buretele în lichid unde se îmbibă bine și îl introduc în gură.

Într-o perioadă de 17 ani, cercetătorii au observat 51 de scene în care cimpanzeii au absorbit sevă alcoolică. Uneori au făcut-o de mai mult de 20 de ori. Treisprezece maimuțe, adulte și tinere, de sex masculin și feminin, au absorbit la un moment dat acest lichid de 26 de ori. Cele cu vârste mai tinere de trei ani nu au știut cum să facă acest instrument și în consecință nu au consumat alcool.

Cercetătorii au observat că cimpanzeii au ingerat de fiecare dată, în medie, un litru de sevă fermentată.

Cimpanzeii din Bossou au ingerat de multe ori băutură în cantități mari, în ciuda conținutului de etanol care variază de la 3,1% la 6,9% , adică echivalentul unei beri, a precizat studiul care a menționat că unele dintre animale "arătau semne de beție".

"Cercetătorii au strâns rar date cu privire la comportamentul maimuțelor după expunerea la etanol, însă au observat că unele dintre ele s-au odihnit după ce au băut", spune studiul.

Seva de palmier este plină de vitamine și minerale aducând un aport de energie datorită zahărului, ceea ce face gustul plăcut chiar și cu etanol.

Cu toate acestea, cercetătorii nu cred că ingestia de etanol este accidentală. În orice caz, prezența etanolului nu îi descurajează pe cimpanzei, a subliniat studiul citat de AFP. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Liviu Avram spune adevărul: Dragă bugetarule, tu te bucuri, dar salariul tău de azi îmi omoară mie pensia de m…

2 Liviu Avram / Când mai auziți vreun pesedist că îngână șlagărul „Noi am mărit salarii”, onorați-l cu un scuipat…

3 Vela, dormi? / Un pompier din București, cercetat disciplinar după ce l-a criticat pe Arafat pe Facebook: Stop s…

4 Firma de bodyguarzi a lui Sorin Ovidiu Bălan, vedetă a Antenei 3, țeapă de milioane de euro trasă statului rom…

5 Dezvălurile uluitoare ale polițistului care a salvat dosarul Caracal. Secretele „casei groazei” și ale cercetă…

recomandări

Te ia DNA: Dinu Pescariu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi