Clipurile video scurte, un nou tip de media al mileniului - VIDEO

Clipurile video scurte, un nou tip de media al mileniului - VIDEO

Videoclipurile, din ce în ce mai scurte, publicate pe internet, mai ales de pe dispozitive mobile, au devenit "un nou tip de media", preferat de internauţii de 13-14 ani, generaţia noului mileniu.

Pentru a deveni o forţă în domeniul acestui format scurt, grupul Disney a plătit în martie aproape un miliard de dolari pentru a cumpăra Maker Studios, cea mai mare reţea mondială de canale YouTube, potrivit unei analize a preşedintelui director general al Maker Studios, Ynon Kreiz.

"Avem de-a face cu o migrare masivă dinspre televiziunea tradiţională spre videoclipurile scurte publicate pe internet", a declarat Kreiz luni, în cadrul Mipcom, cel mai mare târg internaţional de televiziune, organizat la Cannes, în Franţa, oraş care găzduieşte şi celebrul festival de film.

"(Compania, n.r.) Disney trebuie să rămână relevantă şi în sectorul formatelor scurte, destinate noii generaţii, care urmăreşte cu 50% mai multe videoclipuri online decât ceilalţi internauţi şi acordă cu o treime mai puţin timp televizorului comparativ cu generaţia precedentă", a mai spus Ynon Kreiz, în condiţiile în care Maker Studios, o reţea care deţine circa 60.000 de canale pe YouTube, este lider mondial în sectorul formatelor media scurte.

Internauţii vor videoclipuri din ce în ce mai scurte: în Statele Unite, durata medie de vizionare a scăzut la sub patru minute, comparativ cu puţin sub cinci minute cât era în 2013, potrivit preşedintelui Maker Studios.

Mass-media tradiţionale sunt încă adepte ale ideii că "formatele de scurtă durată sunt precum cele de lungă durată, doar că sunt scurte", aşa că au inventat "un nou format", cu un alt mod de a realiza producţiile, de a le partaja şi a le exploata financiar.

Alianţa Disney-Maker a creat un gigant al internetului. Potrivit datelor furnizate de compania ComScore, specializată în analize de marketing, Disney şi Maker Studios se află împreună pe locul al treilea, după Google şi Facebook, în ce priveşte audienţa pe internet.

La rândul său, Netflix a făcut aceeaşi constatare. Serviciul american care furnizează videoclipuri la cerere a subliniat, la începutul lunii septembrie, că 87% dintre utilizatorii săi de pe dispozitive mobile folosesc serviciul pentru mai puţin de zece minute de vizionare. Iar Netflix, care nu dispune de conţinut cu durată atât de scurtă, vrea să profite de creşterea accesărilor serviciilor video de pe dispozitive mobile, sectorul cu cea mai mare creştere pe internet.

Grupul a anunţat că intenţionează să adauge în colecţia sa online clipuri video cu durata între două şi cinci minute, pentru accesarea de pe dispozitive mobile, cum ar fi fragmente din producţiile de lungă durată, potrivit presei americane.

Şi Maker Studios a decis să inoveze în domeniu, creând clipuri publicitare foarte scurte, de câteva secunde, care promovează canalele YouTube ale unor utilizatori celebri.

Referitor la tarifele percepute pentru publicitatea online, Kreiz nu crede că sunt mai mici decât cele percepute în cazul televiziunii. "Uneori sunt mai ridicate, iar creşterea este una de două cifre", a comentat Kreiz, care a citat un anunţ recent al gigantului publicitar OMD, care "a recomandat clienţilor săi să acorde între 10% şi 25% din bugetele pentru publicitatea TV către publicitatea prin intermediul videoclipurilor online".

"Schimbarea este pe cale să se producă", a concluzionat Kreiz.

Maker Studios, o companie creată în 2009, numără printre canalele sale de pe YouTube producţiile cu cel mai mare succes pe internet, cum este canalul suedezului PewDiePie, care numără 30 de milioane de abonaţi pe YouTube, şi Epic Rap Battles of History, care difuzează clipuri amuzante în care, pe versuri de rap, sunt comparate două personaje istorice sau celebre, cum ar fi Hitler şi Darth Vader, Mozart şi Skrillex, şi care generează mai mult de 30 de milioane de vizualizări pe episod.

În cadrul Mipcom, Maker Studios, susţinut de puterea economică a grupului Disney, a propus platformelor de televiziune online serviciul său intitulat Maker Box, care grupează mii dintre cele mai bune videoclipuri difuzate pe canalele sale.

La nivel global, canalele grupate sub brandul Maker, care le ajută să valorifice conţinutul prin publicitate, numără peste 450 de milioane de abonaţi, iar numărul de canale creşte permanent. "În fiecare zi, între 10.000 şi 15.000 de noi creatori de conţinut vor să se alăture Maker, iar noi alegem o sută dintre ei", a declarat director general al Maker Studios, Ynon Kreiz.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”