Everestul s-a deplasat cu 40 de centimetri în 10 ani, susțin geologii chinezi

Everestul s-a deplasat cu 40 de centimetri în 10 ani, susțin geologii chinezi

Vârful Everest, cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8.848 m, s-a deplasat cu 40 de centimetri în direcția nord-est în ultimii zece ani, timp în care înălțimea sa s-a majorat cu trei centimetri, susțin oameni de știință chinezi citați luni de agenția Xinhua, transmite EFE.

Cunoscut în Nepal sub numele de Sagarmatha și în regiunea Tibetului drept Chomolungma, acest vârf muntos s-a mișcat cu o viteză medie de patru centimetri pe an și s-a înălțat într-un ritm de 0,3 centimetri anual în intervalul 2005-2015, potrivit Administrației Naționale de Cartografie și Informații Geologice din China, care a început să controleze aceste evoluții în urmă cu un deceniu.

Cercetătorii au constatat, totodată, că devastatorul cutremur cu magnitudine de 7,8 înregistrat în Nepal la 25 aprilie a generat o schimbare cu trei centimetri a poziției Everestului către sud-vest, altitudinea muntelui nefiind însă afectată.

Toate aceste schimbări ale Everestului sunt explicate de specialiști prin situarea sa în zona de contact a două plăci tectonice — cea indiană și cea continentală—, a căror deplasări frecvente generează și seisme foarte puternice. Schimbările geografice pe care le produc aceste fricțiuni dintre plăcile tectonice au o considerabilă influență asupra climei și a mediului înconjurător din partea de sud-est a Asiei, sunt de părere experții chinezi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 O nouă arestare la vârf în Rusia