Facebook: Autoritățile irlandeze acceptă să investigheze transferurile de date către SUA

Facebook: Autoritățile irlandeze acceptă să investigheze transferurile de date către SUA

Comisia pentru protecția datelor din Irlanda (DPC) a acceptat, marți, să ancheteze transferurile de date personale prin intermediul Facebook către Statele Unite, după ce pe 6 octombrie Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CEJ) a invalidat cadrul juridic care acoperă transferul de date personale din UE către SUA, relatează Reuters.

Cetățeanul austriac Max Schrems, utilizator de Facebook, a contestat o decizie din anul 2000 a Comisiei Europene. Executivul UE estimase că SUA asigură un 'nivel de protecție adecvat' datelor cu caracter personal transferate peste Atlantic.

După dezvăluirile făcute de Edward Snowden legate de practicile de supraveghere în masă ale serviciilor de informații din SUA, Schrems a depus o plângere la DPC, întrucât sediul Facebook pentru Europa se află la Dublin.

Autoritatea irlandeză i-a respins însă plângerea.

Un tribunal superior irlandez a înaintat cazul către CEJ, pentru a se vedea dacă autoritățile naționale pot suspenda transferurile de date în cazul în care ajung la concluzia că măsurile de protecție a datelor în țara de destinație (în acest caz SUA) sunt insuficiente.

Răspunsul CEJ a venit în urmă cu două săptămâni, când instanța europeană a invalidat sistemul folosit de mii de companii europene și americane pentru transferul de date personale din UE către SUA, motivația Curții fiind protecția insuficientă a datelor oferită în Statele Unite.

'Suntem de acord cu solicitarea ca decizia inițială (de respingere a plângerii formulate de Max Schrems, n.r.) să fie anulată', a declarat, marți, Paul Anthony McDermott, avocat al Comisiei pentru protecția datelor din Irlanda.

La rândul său, conducerea companiei Facebook a promis să 'contribuie constructiv' la orice anchetă în acest caz.

În primăvara acestui an, autoritățile de protecție a datelor din Franța, Belgia, Germania, Olanda și Spania au lansat o anchetă asupra politicii de confidențialitate a rețelei de socializare online Facebook. A fost vizată mai ales creșterea transferului de date între mai multe aplicații, cum ar fi Instagram sau Whatsapp. Ancheta a fost coordonată de autoritățile olandeze.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Președintele, reacție la numirile politice din Mureș: Este inacceptabil să fie promovați mediocri, impostori, …

2 BREAKING Condamnări grele cu închisoare într-un dosar de retrocedări ilegale: Crinuța Dumitrean – 6 ani, Marko…

3 ULTIMA ORĂ Alte două Consilii Județene conduse de PNL construiesc singure un drum expres. Maramureș și Sălaj a…

4 Proiecție pentru parlamentare furnizată de Rareș Bogdan: PNL, USR și PMP, majoritate stabilă, de peste 60%. Pr…

5 Rareș Bogdan despre scandalul numirilor politice: „Vom lua o decizie extrem de dură. Propunerea mea a fost rad…