Fizicianul Leon Lederman își vinde premiul Nobel la licitație

Fizicianul Leon Lederman își vinde premiul Nobel la licitație

Fizicianul Leon Lederman, 92 de ani, și-a scos la licitație premiul Nobel obținut în 1988, cu prețul de pornire de 325.000 de dolari, conform unui material publicat de Yahoo! News care preia o știre Associated Press.

"Premiul a rămas pe un raft pe undeva timp de 20 de ani. Am luat decizia de a-l vinde și mi se pare o decizie bună", a declarat Leon Lederman pentru AP, într-o conversație telefonică desfășurată de la domiciliul său din Idaho.

Licitația, organizată de Nate D. Sanders Auctions, se desfășoară online și se va închide joi seară, dar doar dacă nu se va mai licita în interval de timp de 30 de minute după ultima suma licitată.

Leon Lederman a câștigat premiul Nobel pentru Fizică în 1988, alături de Melvin Schwartz și Jack Steinberger, pentru metoda razei de neutrini și demonstrarea structurii de dublet a leptonilor prin descoperirea neutrinului miuonic. Cu partea sa din recompensa financiară ce însoțește premiul Nobel, Lederman și-a cumpărat o cabană din lemn în apropiere de micuța localitate Driggs, din estul statului Idaho, care a devenit casa sa de vacanță. În iunie 2012 Lederman și-a încetat activitatea de cercetare la Fermi National Accelerator Laboratory din Batavia, Illinois, în apropiere de Chicago și s-a mutat definitiv la Driggs.

"Nimeni nu este mai respectat în comunitatea oamenilor de știință de la Fermilab decât Leon Lederman", a declarat fizicianul Christopher T. Hill, adăugând că Lederman "ar fi meritat să câștige cu ușurință vreo trei sau patru premii Nobel".

Casa de licitații organizatoare a mai vândut două medalii Nobel în cursul acestui an. În februarie, Nobelul pentru Economie câștigat de Simon Kuznets în 1971 a fost vândut pentru suma de 390.848 de dolari, iar în aprilie a fost vândut și Nobelul pentru Chimie câștigat de Heinrich Wieland în 1927. Ambele medalii au fost scoase la licitație de descendenții celor doi oameni de știință.

Conform unui reprezentant al casei de licitații, aceasta este cea de-a 10-a medalie Nobel scoasă la licitație în istorie și a doua care va fi vândută în timpul vieții laureatului.

Soția lui Lederman, Ellen, a declarat că nu regretă decizia soțului său de a-și vinde medalia. "Este un lucru minunat, dar nu este ceva de care să avem neapărat nevoie în cabana noastră din Driggs, Idaho", a susținut ea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...