GHID DE CĂLĂTORIE pentru sărbătorile de iarnă: Ce trebuie să ştii dacă pleci în Bulgaria, Austria, Elveţia, Germania sau Italia

GHID DE CĂLĂTORIE pentru sărbătorile de iarnă: Ce trebuie să ştii dacă pleci în Bulgaria, Austria, Elveţia, Germania sau Italia

Sărbătorile de iarnă reprezintă în fiecare an un prilej pentru a petrece vacanţa în ţări din Europa, precum Austria, Bulgaria, Elveţia, Italia sau Ungaria, aceasta fiind unele dintre destinaţiile cele mai căutate de către turiştii români.

CRĂCIUN şi REVELION 2015 în Austria: Ce trebuie să ştii dacă mergi în Austria

În cazul în care deplasarea se face cu autoturismul, turiştii sunt informaţi că Vinieta (“Autobahn-Vignette”) poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la magazinele de difuzare a presei. Vinieta se lipeşte, în mod obligatoriu, pe parbrizul maşinii într-un loc vizibil. Cei care nu respectă această prevedere riscă o amendă de 120 euro, care trebuie achitată pe loc.

Preţurile practicate pentru vinietă sunt următoarele:

• 8,70 euro – pentru 10 zile;

• 25,30 euro- pentru 2 luni;

• 84,40 euro- pentru un an.

În ceea ce priveşte anvelopele de iarnă,în perioada 1 noiembrie 2015-15 aprilie 2016 este obligatoriu caautoturismele să fie echipate cu anvelope de iarnă.

Cei care merg în landurile Tirol şi Kärnten sunt avertizaţi că trebuie să se informeze din timp asupra condiţiile de trafic, întrucât condiţiile meteo nefavorabile conduc deseori la impunerea unor restricţii de circulaţie.

Llimitele maxime de viteză sunt următoarele:

- 50 km/h în localităţi;

- 100 km/h pe şoselele rapide şi pe drumurile naţionale

- 130 km/h pe autostrăzi.

Depăşirea acestor limite este sancţionată cu amendă contravenţională şi suspendarea permisului de conducere. În general, amenzile trebuie achitate în numerar. Există şi unele tronsoane de drum cărora li se aplică restricţii speciale, dar care sunt, însă, marcate corespunzător.

Alte informaţii vizează reglementările vamale (limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse) sau regimul medicamentelor.

CRĂCIUN şi REVELION 2015 în Bulgaria:Ce trebuie să ştii dacă mergi în Bulgaria

În cazul în care deplasarea se face cu autoturismul, turiştii trebuie să ştie că vinieta poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la poştă. Aceasta se lipeste în mod obligatoriu pe parbrizul autoturismului, iar folia cu codul de bare se păstrează pe toată valabilitatea vinietei.

Preţurile practicate pentru vinietă, valabile şi în 2016, sunt următoarele:

- 11 euro - pentru o zi (în funcţie de categoria autoturismului)

- începând de la 21 euro pentru 7 zile(în funcţie de categoria autoturismului)

-începând de la 41 euro pentru o lună (în funcţie de categoria autoturismului)

- începând de la 413 euro pentru un an(în funcţie de categoria autoturismului).

În ceea ce priveşte anvelopele de iarnă, se recomandă utilizarea acestora. De asemenea, utilizarea pneurilor cu nituri este interzisă. Lanţurile pentru zăpadă sunt obligatorii în anumite condiţii şi pe anumite tronsoane de drum (unde există indicatoare rutiere în acest sens).

Limitele de viteză:

• 50 km/h în localităţi

• 90 km/h în afara localităţilor

• 140 km/h pe autostrăzi.

În cazul în care este reţinut permisul de conducere, conducătorul auto are obligaţia de a se deplasa la secţieîmpreună cu ofiţerul de poliţie, unde va lua act de condiţiile în care ar putea reveni în posesiapermisului de conducere, precum şi de cuantumul amenzii. menda se achită numai la bancă.Permisul va fi transmis Ambasadei României la Sofia - după expirarea perioadei de suspendare şi
plata amenzii contravenţionale - care va remite documentul direcţiei judeţene de poliţie rutierădin România.

Utilizarea cărţilor de credit

În Bulgaria sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit. Acestea pot fi folosite la majoritateadistribuitorilor de produse sau servicii unde sunt afişate însemnele cardurilor şi pot fi utilizate laorice bancomat (ATM). Bancomatele eliberează bancnote naţionale.

CRĂCIUN şi REVELION 2015 în Elveţia:Ce trebuie să ştii dacă mergi înElveţia

Atât la intrarea în Elveţia, cât şi pe teritoriul cantoanelor, autorităţile de frontieră pot verifica documentele care justifică scopul declarat al călătoriei.

După caz, acestea pot solicita:

- Prezentarea biletului de călătorie

- Dovada rezervării cazării la hotel

- Dovada deţinerii unei sume suficiente de bani – numerar/cărţi de credit pentru întreţinerea pe perioada şederii în Elveţia; Alte documente doveditoare ale scopului declarat al călătoriei.

În cazul în care deplasarea se face cu autoturismul, vinieta se poate procura contra cost (40 CHF) de la punctele de trecere a frontierei. Vinieta se lipeşte în mod obligatoriu pe parbrizul maşinii.

Limitele de viteză sunt următoarele:

- 50 km/h în localităţi

-80 km/h în afara localităţii

-120 km/h pe autostrăzi

Ce trebuie să ştii în caz de accident

În caz de accident uşor, trebuie completat împreună cu cealaltă parte implicată formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări. De asemenea, trebuie notate elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

În cazul producerii unui accident soldat cu victime, toate persoanele implicate, inclusiv pasagerii, nu trebuie sa părăsească locul producerii acestuia fără autorizaţia poliţiei, exceptând cazurile când este nevoie de ajutor medical sau dacă trebuie apelată poliţia.

CRĂCIUN şi REVELION 2015 în Franţa:Ce trebuie să ştii dacă mergi înFranţa

În cazul în care deplasarea se face cu autoturismul, turiştii trebuie să ştie cătoate autostrăziledin Franţa sunt supuse unei taxe de autostradă, variabilă în funcţie de distanţă şi de regiune. De asemenea, nu esteprevăzută obligativitatea anvelopelor de iarnă, datorită faptului căprecipitaţiile sub formă de ninsoare nu sunt considerabile.

Limitele de viteză sunt următoarele:

- pe autostradă este de 130 km/h

-în localităţi de 50 de km/h.

În cazul producerii unui accident sau dacă cetaţenii români sunt victimele unui furt, trebuiecontactată cea mai apropiată secţie de poliţie pentru constatarea accidentului şi, respectiv,declararea furtului. Se recomandă, de asemenea, cetăţenilor români ca în această perioadă să nudeţină asupra lor o sumă importantă de bani lichizi, întrucât fenomenul infracţional se accentueazăîn perioada sărbătorilor de iarnă.

cei care călătoresc în această perioadă în Franţa trebuie să ştie, de asemenea, că în urma atentatelor din 13 noiembrie 2015, autorităţile franceze au instituit starea de urgenţă peîntreg teritoriul Franţei, măsura prelungită de Parlament pentru trei luni. În contextul stării deurgenţă, autorităţile franceze pot restrânge anumite drepturi şi libertăţi individuale pentru aasigura securitatea publică (interzicerea manifestaţiilor publice, anularea unor evenimenteorganizate în spaţii publice, percheziţii, etc.). De asemenea, s-au înăsprit controalele deidentitate la vamă, ceea ce poate cauza întârzieri ale curselor către Franţa.

CRĂCIUN şi REVELION 2015 în Germania:Ce trebuie să ştii dacă mergi înGermania

În cazul în care deplasarea se face cu autoturismul, turiştii sunt informaţi căparcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost (tichetele se cumpără fie de laaparatele de taxare din parcare, fie de la centrele de difuzare a presei).

În scopul reducerii poluării aerului cu particule fine şi bioxid de azot, în numeroase oraşe dinGermania au fost delimitate zone de protecţie de mediu sau zone ecologice, unde pot circulanumai autovehiculele cu plachetă (“Feinstaubplakette”) corespunzătoare grupei de substanţepoluante căreia îi aparţine autovehiculul sau care au aprobare specială, iar nerespectarea acesteireglementări atrage după sine o pedeapsa cu amendă în valoare de 40 de euro. Centrele deeliberare a plachetelor sunt oficiile de înmatriculare a autovehiculelor sau alte instituţii autorizatesă acorde plachetele, precum şi instituţiile autorizate să facă analiza gazelor de eşapament.

Printre oraşele care au fost delimitate zone ecologice se numără: Berlin, Bochum, Bonn,Bremen, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf,Essen, Frankfurt/Main, Gelsenkirchen,Köln,Mönchengladbach, München sau Stuttgart.

Limitele de viteză sunt următoarele:

- Autostradă: 130 km/h

- Oraş: 50 km/h.

CRĂCIUN şi REVELION 2015 în Italia:Ce trebuie să ştii dacă mergi înItalia

În cazul în care deplasarea se face cu autoturismul, turiştii sunt informaţi că accesul pe autostradă este permis pe baza achitării taxelor specifice. Plata acestora se face lapunctele special amenajate, plasate la intrarea sau la ieşirea de pe autostradă.De asemenea, cartea verde este obligatorie.

În cazul autocarelor, pentru a putea intra în centrul marilor oraşe dinItalia, unde sunt instituite Zone de Trafic Limitat, se plătesc taxe care pot depăşi cuantumul de500 de euro. În cazul în care trebuie să achitaţi amenzi auto, este necesar ca turiştii să aibă asupra lorbani lichizi.

Turiştii trebuie să ştie că pe autostrăzi nu pot fi plătite amenzile cu carte de credit/debit sau cec, iar neplataacestora permite punerea sechestrului administrativ asupra autovehiculului. Acest lucrupresupune cheltuieli mult mai mari, motivate de plata firmelor de transport şi a taxelor decustodie în parcări pentru perioada scursă până la dovedirea efectuării plăţilor.

Limitele de viteză admise sunt:

- străzi urbane (centrul localităţilor) – 50 km/oră

- străzi urbane de periferie (circonvallazione - centură) – 70 km/oră

- drumuri extraurbane (provinciale şi statale) – 90 km/oră

-drumuri extraurbane principale (cu caracteristici de autostradă) – 110 km/oră

- autostrăzi – 130 km/oră.

Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi de până la 1.000 euro şisuspendarea permisului de conducere. Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie!

Permisul de conducere românesc este valabil în Italia pentru persoanele care nu sunt rezidente.Pentru cetăţenii români rezidenţi este obligatorie efectuarea conversiei în maximum un an de laobţinerea reşedinţei pe teritoriul Italiei. Sistemul permiselor de conducere auto în Italia este pebază de puncte. Fiecărui permis de conducere îi sunt alocate iniţial 20 de puncte, care sediminuează în cazul încălcării regulilor de circulaţie. Încălcarea regulilor de trafic atragesuspendarea permisului.

CRĂCIUN şi REVELION 2015 în Ungaria:Ce trebuie să ştii dacă mergi înUngaria

În cazul în care deplasarea se face cu autoturismul, turiştii trebuie să ştie căaccesul pe autostradă se face în baza unei viniete care poate fi achiziţionată de lapunctele de trecere a frontierei, de la benzinăriile din Ungaria, benzinării Mol din România sauon-line.Pentru transportatori există reglementări speciale (taxare la numarul de kilometri parcurşi).

Preţurile vinietei pentru autoturisme sunt următoarele:

• 2975 HUF (cca. 10 euro ) pentru o săptămână

• 4780HUF (cca.16 euro ) pentru o lună

• 42.980 HUF (145 euro ) pentru un an.

Limitele de viteză sunt următoarele:

- 50 km/h în localităţi

- 90 km/h în afara localităţilor

- 110 km/h pe şoselele rapide

- 130 km/h pe autostrăzi.

Există şi porţiuni de drum cu restricţii speciale, marcate corespunzător.Depăşirea limitelor de viteză se pedepseşte cu amendă.În general, plata amenzilor se efectuează în numerar. Poliţia emite un CEC care poate fi achitat lacel mai apropiat oficiu poştal din Ungaria de locul perceperii amenzii sau prin transfer bancar din străinătate. Poliţia poate adopta şi măsura reţinerii mijlocului de transport, până la achitareaamenzii.

Aceste informaţii se regăsesc într-un "Ghid de călătorie pentru Sărbătorile de iarnă” care a fost lansat deMinisterul Afacerilor Externe.

GHIDUL DE CĂLĂTORIE publicat de MAE

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 VIDEO Priviți, noi explozii în Crimeea!

4 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”

5 BREAKING Ucrainenii au lovit o nouă bază aeriană rusească în Crimeea! / Ce avioane ar avea Rusia pe aerodrom