NASA / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Un meteorit văzut din spațiu

Astronautul Ron Garan, inginerul de zbor al Expediției 28 pe Stația Spațială Internațională (ISS), a postat pe Twitter această fotografie pe care a realizat-o de pe ISS în august 2011, alături de mesajul: 'O stea căzătoare văzută din spațiu".

O cameră foto specială pentru urmărirea ploilor de meteori (așa cum sunt Perseidele din luna august) urma să ajungă pe ISS odată cu capsula Dragon lansată la 28 iunie de la baza aeriană Cape Canaveral din Florida. Din păcate însă, racheta Falcon 9, aparținând companiei private SpaceX, care urma să transporte pe orbită capsula cargou Dragon într-o misiune de reaprovizionare a Stației Spațiale Internaționale (ISS), a explodat la două minute după lansare. Pe lângă această cameră, capsula mai transporta peste 2.400 de kilograme de alimente, haine, echipamente și reactivi pentru experimentele științifice, destinate echipajului ISS.

Această cameră ar fi trebuit să înregistreze principalele ploi de meteoriți din timpul anului. Aceste 'ploi' sunt cauzate de fluxuri de corpuri cosmice numite meteoroizi care intră în atmosfera Pământului la viteze extrem de mari pe traiectorii paralele. Majoritatea meteoroizilor sunt mai mici decât un bob de nisip și se dezintegrează complet la intrarea în atmosfera terestră. Cea mai cunoscută ploaie de meteoriți de-a lungul anilor este Perseide, al cărei maxim se manifestă în data de 12 august a fiecărui an, când se înregistrează o rată de cădere de peste un meteorit pe minut.

O altă ploaie de meteori, Leonide, își atinge maximul pe 17 noiembrie. Odată la aproximativ 33 de ani, această ploaie produce o "furtună" de meteoriți, cu o rată de mii de meteori pe oră. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 „Revoluționarul” Nicolicea, indemnizație de 1.800 de lei. Veteran de război, 560 lei pe lună

4 Ce mai caută pesedista Savonea în CSM?

5 Hoții României! Curtea de Conturi și AEP îngroapă PSD! Plăți fără documente și semnătură, sume publice și priv…

recomandări

Te ia DNA: Vlad Cosma

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere