Nastassja Kinski vine în România, la TIFF 2015

Nastassja Kinski vine în România, la TIFF 2015

Nastassja Kinski, actriță, model și sex simbol al anilor 70-80, va putea fi admirată pe covorul roșu la Cluj, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2015. Nastasia Kinski, care vine pentru prima dată în România, în iunie, ca invitat special al TIFF, va primi la această a 14-a ediție a festivalului, Premiul Special pentru Contribuția adusă cinematografiei mondiale.

Actrița a jucat în peste 60 de filme și a colaborat cu regizori precum Wim Wenders, Roman Polanski, Francis Ford Coppola sau David Lynch. Ea se va întâlni cu publicul din Cluj la proiecția specială a filmului Paris, Texas (Palme d'Or, 1984), pe 3 iunie, de la 20.30, la Casa de Cultură a Studenților, și va susține un masterclass în cadrul Transilvania Talent Lab, pe 5 iunie, de la ora 12.00.

Fiică a controversatului actor Klaus Kinski, ea s-a născut în Germania în 1961 și s-a stabilit ulterior în Statele Unite. A debutat într-un film de Wenders, The Wrong Move (1975), iar la numai 17 ani era deja partenera de ecran a lui Marcello Mastroianni (Stay as You Are, 1978) și devenea celebră cu rolul din Tess (1979), o ecranizare după Thomas Hardy în regia lui Roman Polanski, care i-a adus Globul de Aur și o nominalizare la César. La scurt timp după filmări, Kinski a pozat pentru un poster de Richard Avedon, fotografia ei nud, cu un piton uriaș înfășurându-i corpul, făcând înconjurul lumii.

Au urmat roluri importante în One from the Heart (1982), iconicul thriller erotic al lui Paul Schrader — Cat People (1982), cu Malcolm McDowell, Exposed (1983), alături de Rudolf Nureyev și Harvey Keitel, Unfaithfully Yours (1984), unde coleg de platou i-a fost Dudley Moore, The Hotel New Hampshire (1984), cu Jodie Foster, sau Maria's Lovers (1984), de Andrei Koncealovski.

În 1984, unul dintre cele mai apreciate filme ale lui Wim Wenders, premiat cu Palme d'Or, o consacra pe scena internațională. Paris, Texas este o capodoperă fără vârstă, în care un bărbat — Harry Dean Stanton — iese din deșertul din sudul Texas-ului și se strecoară înapoi în viețile oamenilor pe care i-a abandonat cu ani în urmă. Kinski interpretează rolul soției lui, iar imaginea ei din film a devenit iconică. 'Forța lui Kinski ca actriță stă în talentul ei special de a sugera zone din viața ei interioară la care publicul nu va avea niciodată acces. Puțini actori sunt capabili să fie atât de prezenți fizic, pe ecran, și atât de misterios în afara lui', o prezintă Film Society of Lincoln Center din New York în retrospectiva dedicată recent.

În anii 90, a avut roluri în producții semnate de Mike Figgis (One Night Stand, cu Wesley Snipes), Ivan Reitman (Father's Day), Neil LaBute (Your Friends & Neighbours), dar și într-un nou film marca Wim Wenders, Faraway, So Close!. Catherine Deneuve și Rupert Everett i-au fost parteneri în Les Liaisons Dangereuses (2003), iar în 2006, actrița a avut parte de o reîntâlnire cu colegul său din Paris, Texas, Harry Dean Stanton, oferită de misteriosul Inland Empire al lui David Lynch.

Nastassja Kinski a făcut parte din juriul Festivalului de la Cannes în 1988, iar din cel al competiției de la San Sebastian, în 2014. Este implicată în campanii umanitare ca 'Sports for Peace' și 'Cinema for Peace' și sprijină permanent acțiunile Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Anul acesta, în februarie, a fost prezentă pe covorul roșu al Berlinalei la gala de caritate Cinema for Peace.

TIFF, care anul acesta va avea loc între 29 mai și 7 iunie, este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei și Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Cluj.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu stă niciodată cu fața la...” / Detalii despre cum făceau amor „elevul” Dani Oțil și „mămica” Mihaela Rădules…

2 ULTIMA ORĂ Culise din ședința PNL / S-a pus batista pe țambal! Cîțu nici nu s-a dus. Orban a făcut liniște în 30…

3 Hemoroizii lui Iliescu / O mare nulitate securistă a României

4 Beizadele PSD / Dezmăţ cu droguri, amor şi peste 100 de tineri la un loc

5 Raport al serviciilor americane de informaţii. Scenarii ale lumii în 2040