OMS: Turkmenistanul, țara în care se fumează cel mai puțin din lume

OMS: Turkmenistanul, țara în care se fumează cel mai puțin din lume

Turkmenistanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală, este țara în care se fumează cel mai puțin din lume, a anunțat marți directoarea generală a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Margaret Chan, relatează AFP. 'Un studiu recent al OMS a indicat că numai 8% din populație fumează în Turkmenistan', a declarat Chan, în cursul unui forum medical internațional la Așgabat, capitala turkmenă.

'Este cel mai scăzut nivel național din lume la fumat. Vă felicit pentru acest progres!', a subliniat ea, adresându-se președintelui turkmen Gurbanguli Berdimuhamedov.

Turkmenistanul, una dintre cele mai izolate țări din lume, a ratificat în 2011 Convenția OMS pentru lupta contra fumatului, după ce a interzis fumatul în locuri publice. În anul 1990, 27% dintre bărbați și 1% dintre femei fumau în această țară.

Dar în anul 2000, autoritățile turkmene au interzis fumatul în locurile publice, în instituțiile guvernamentale și în armată. Publicitatea pentru tutun este de asemenea interzisă în Turkmenistan.

Președintele actual a venit la putere în 2006 după decesul dictatorului Saparmurat Niazov, care instaurase în Turkmenistan un puternic cult al personalității. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis

2 Ăștia o iau razna / Numire suspectă în Guvern pe filiera interlopului lui Cîțu / Cum, mă, să pui în locul unui pro…

3 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri

4 „Am depresie și anxietate severă. Am fost violată de patru ori!”

5 „A vrut să mă interneze la nebuni! La copii nu renunț niciodată!”