Opt incredibile progrese istorice pe care le datorăm berii

Opt incredibile progrese istorice pe care le datorăm berii

Berea este una dintre cele mai populare și mai vechi băuturi din lume. Se spune că își are originile în Neolitic, când ființa umană a început să cultive propriile cereale și a învățat să o fabrice. Vorbim despre mii și mii de ani de istorie în care acest lichid a fost martorul multor schimbări, evoluții și progrese. Ceea ce nu știam este că, pe lângă faptul de a fi fost martor al evenimentelor, berea a fost protagonistul direct al mai multor episoade. Site-ul Listverse dezvăluie o serie de importante progrese pentru care trebuie să-i fim recunoscători popularului 'suc de orz', scrie ABC.

Aveți un frigider acasă? Credeți că ați putea trăi fără el? Poate că ați fi fost nevoit să o faceți dacă nu ar fi fost berea. Carl von Linde lucra pentru compania Spaten când l-a inventat pentru a izola băutura deja îmbuteliată de căldura mașinilor care continuau să fabrice noi litri. Invenția lui s-a dovedit utilă pentru multe alte lucruri. Așa s-a întâmplat și cu ambalajele din sticlă: americanul Michael Joseph Owens a inventat prima mașină în stare să fabrice în serie aceste sticle, scopul inițial fiind folosirea lor pentru comercializarea berii.

Cu atâția ani de istorie stropiți cu acest 'aur lichid', putem să ne întrebăm dacă epoca descoperirilor ar fi fost viabilă fără bere. Este mai mult decât probabil ca răspunsul să fie negativ. Se știe că marii exploratori precum Cristofor Columb nu porneau în larg fără a se fi aprovizionat cu câteva zeci de butoaie, dat fiind faptul că în lungile călătorii apa se clocea. Berea a colaborat activ la colonizarea Americii. Mulți europeni se îmbolnăveau acolo pentru că nu erau obișnuiți cu apa din Lumea Nouă. Mortalitatea a scăzut când au putut să-și fabrice băutura favorită.

În secolul al XVIII-lea, englezul Joseph Priestley a descoperit dioxidul de carbon tot datorită berii. Ceea ce i-a stârnit curiozitatea nu a fost altceva decât faptul de a fi observat, într-o berărie din apropierea casei sale, că existau gaze care 'cădeau' pe jos în procesul de fermentație, cântărind mai mult decât aerul și fiind 'altceva'. Tot analizându-se fermentația s-a inventat și scara PH. Cu aceasta și-a rezolvat Carlsberg problemele pentru a măsura cu deplină exactitate nivelurile de aciditate ale băuturilor sale.

Lucrând la o berărie, James Joule a creat prețioasele termometre cu mercur. Se spune chiar că, pe vremea când a inventat procesul de pasteurizare, Louis Pasteur încerca de fapt să afle de ce se strica berea. După cum se poate vedea, pe lângă faptul de a fi răcoritor și savuros, conținutul halbelor este un element transcendental în istoria omenirii. Consumați-l însă în mod responsabil și moderat, iar data viitoare când veți da 'Noroc!' cu berea, amintiți-vă că îi datorați mult mai mult decât faptul de a fi un excelent leac contra setei.

AGERPRES/(AS — autor: Pepa Sița, editor: Mariana Ionescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Invenția unui român care promite reducerea la jumătate a facturii de gaz

2 China profită de slăbiciunea Rusiei și urmărește un nou obiectiv. Kremlinul este neputincios

3 VIDEO „O soluție foarte ieftină” / Încălzirea globală poate fi inversată prin reînghețarea polilor

4 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene

5 Noua zonă din Ucraina în care frontul rușilor este pe cale să se prăbușească / „Totul se va întâmpla foarte repede”