Polonia: Autoritățile regionale se îndoiesc în legătură cu existența ''trenului nazist''

Polonia: Autoritățile regionale se îndoiesc în legătură cu existența ''trenului nazist''

Autoritățile din voievodatul polonez Silezia Inferioară, unde s-ar afla îngropat ''trenul cu aur nazist'', ce a stârnit fascinație în rândul opiniei publice din Polonia și din străinătate, s-au arătat luni sceptice în privința existenței legendarului convoi, relatează AFP. Cu toate acestea, șeful voievodatului, Thomasz Smolarz, a anunțat o serie de acțiuni ce vizează protejarea zonei indicate de către așa-zișii descoperitori, precum și pentru verificarea declarațiilor lor.

''Valoarea informativă a anunțului descoperirii nu este cu nimic superioară celor pe care noi le-am văzut de zeci de ani'', a declarat Smolarz presei, după ce a întrunit o celulă de criză ad hoc în această problemă.

''Pe baza documentelor depuse (de către vânătorii de comori) la primarul din Walbrzych, este imposibil să se afirme că o astfel de descoperire se află într-adevăr în locul indicat'', a precizat Smolarz, dezmințind existența unor imagini de georadar care ar fi fost furnizate de către descoperitori, în continuare anonimi.

Vineri, conservatorul general al monumentelor din Polonia, Piotr Zuchowski, declara însă că a văzut pe imaginile unui radar de cercetare a solului o ramă blindată, lungă de peste 100 de metri și îngropată sub pământ. El s-a declarat convins în proporție de 99% în legătură cu existența ''trenului nazist''.

Contactat în legătură cu această chestiune, Ministerul polonez al Culturii, unde Zuchowski este secretar de stat, n-a fost în măsură să facă precizări imediat.

Șeful voievodatului Silezia Inferioară a anunțat luni că zona indicată de către potențialii descoperitori și care reprezintă circa trei hectare de teren în Walbrzych va fi de acum înainte protejată de către poliție și de către alte servicii competente, precum poliția feroviară, și că toate informațiile furnizate vor fi ''analizate din punct de vedere istoric, geologic, geografic și tehnic''.

Anunțul privind descoperirea, atribuită unui polonez și unui german, a resuscitat legenda trenurilor încărcate cu aur și bijuterii dispărute în momentul înfrângerii naziste în 1945.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…