Polonia: Autoritățile regionale se îndoiesc în legătură cu existența ''trenului nazist''

Autoritățile din voievodatul polonez Silezia Inferioară, unde s-ar afla îngropat ''trenul cu aur nazist'', ce a stârnit fascinație în rândul opiniei publice din Polonia și din străinătate, s-au arătat luni sceptice în privința existenței legendarului convoi, relatează AFP. Cu toate acestea, șeful voievodatului, Thomasz Smolarz, a anunțat o serie de acțiuni ce vizează protejarea zonei indicate de către așa-zișii descoperitori, precum și pentru verificarea declarațiilor lor.

''Valoarea informativă a anunțului descoperirii nu este cu nimic superioară celor pe care noi le-am văzut de zeci de ani'', a declarat Smolarz presei, după ce a întrunit o celulă de criză ad hoc în această problemă.

''Pe baza documentelor depuse (de către vânătorii de comori) la primarul din Walbrzych, este imposibil să se afirme că o astfel de descoperire se află într-adevăr în locul indicat'', a precizat Smolarz, dezmințind existența unor imagini de georadar care ar fi fost furnizate de către descoperitori, în continuare anonimi.

Vineri, conservatorul general al monumentelor din Polonia, Piotr Zuchowski, declara însă că a văzut pe imaginile unui radar de cercetare a solului o ramă blindată, lungă de peste 100 de metri și îngropată sub pământ. El s-a declarat convins în proporție de 99% în legătură cu existența ''trenului nazist''.

Contactat în legătură cu această chestiune, Ministerul polonez al Culturii, unde Zuchowski este secretar de stat, n-a fost în măsură să facă precizări imediat.

Șeful voievodatului Silezia Inferioară a anunțat luni că zona indicată de către potențialii descoperitori și care reprezintă circa trei hectare de teren în Walbrzych va fi de acum înainte protejată de către poliție și de către alte servicii competente, precum poliția feroviară, și că toate informațiile furnizate vor fi ''analizate din punct de vedere istoric, geologic, geografic și tehnic''.

Anunțul privind descoperirea, atribuită unui polonez și unui german, a resuscitat legenda trenurilor încărcate cu aur și bijuterii dispărute în momentul înfrângerii naziste în 1945.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Dăncilă, la DNA! Documentul care aruncă în aer PSD! Dragnea o reclamă pe Dăncilă că a fraudat banii UE și nu i…

4 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

5 Ce au convenit Orban și Iohannis la ședința de azi. Favoriții momentului la ministerele Justiției, Internelor,…

recomandări

Te ia DNA: Mircea Man

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel