Premierul indian Narendra Modi a participat la o uriașă sesiune de yoga

Premierul indian Narendra Modi a participat la o uriașă sesiune de yoga

Prim-ministrul indian Narendra Modi s-a aflat duminică, 21 iunie, în fruntea unei uriașe sesiuni de yoga la care au participat zecii de mii de oameni în centrul capitalei, pentru a scoate în evidență valoarea acestei embleme de export cultural a țării, informează Reuters care menționează că acțiunea a stârnit în țară unele critici și acuzații de ațâțare la dezbinare socială.

Aceasta veche practica hindusă, care a devenit o afacere de 27 miliarde dolari în Statele Unite, este acum sărbătorită în întreaga lume în cadrul Zilei Internaționale a Yoga, stabilită în urma demersurilor insistente pe care Modi le-a întreprins de la preluarea puterii în cursul anului trecut.

Mai bine de 35.000 de oameni îmbrăcați în alb și-au desfășurat covorașele de yoga pe bulevardul ceremonial Rajpath din Delhi pentru a executa 21 de 'asanas' (poziții). Demonstrația a fost precedată de o rugăciune și de cântece de slavă.

Modi, îmbrăcat într-o tunică lejera fără guler (kurta) și pantaloni, drapat cu o eșarfa în culorile drapelului indian, s-a alăturat demonstrației făcând exerciții pentru diferite părți ale corpului, la gât și coloana vertebrală.

Ceremonia s-a încheiat cu un moment de meditație, relatează Reuters.

'Acest program privește doar bunăstarea omului, eliberarea universului de stres și răspândirea unui mesaj de pace, unitate și bunavoință' a spus Modi în cuvântarea sa înainte de începerea sesiunii care a durat 35 de minute și a fost marcată pe tot întinsul țării.

Însa diverși activiști și grupuri minoritare susțin că naționaliștii hinduși duri care îl urmează pe Modi încearcă să forțeze practicarea yoga în rândul grupurilor minoritare și în școli.

Alții spun că, în orice caz, ei practică această straveche disciplină în viața personală și n-au nevoie sa le spună Modi ce trebuie sa facă. "Este vorba despre trup și de minte. Să nu facem jocuri politice cu yoga", a declarat Arvind Kejriwal, șeful guvernării din Delhi și adversar înverșunat al lui Modi, după ce a luat parte la evenimentul din capitală, mai scrie Reuters.

Se așteaptă ca peste 170 de țări, inclusiv Statele Unite și Franța, să se alăture adunărilor în masă ale yoginilor. Ministrul de externe indian Sishma Swaraj se va afla în fruntea demonstrației din Times Square, la New York.

Yoga este o disciplină care datează de mii de ani și a căpătat o audiență internațională uriașă în ultimele câteva decenii, ca un regim conceput holistic pentru mintea și corpul uman.

Modi a înființat anul trecut un minister pentru yoga în cadrul eforturilor de a revitaliza interesul față de țara sa, menționează Reuters. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…