Robotul spațial Philae nu a mai transmis de pe cometa Ciuri de 10 zile

Robotul spațial european Philae nu a mai transmis de pe cometa Ciuri de 10 zile, au anunțat luni controlorii de la sol, care se tem că aparatul s-a mișcat, lucru care ar putea compromite comunicarea cu el. 'Robotul s-ar fi putut mișca', arată într-un comunicat Agenția Spațială Germană (DLR), citată de 7sur7.be.

'Chiar și o simplă schimbare a poziției ar putea însemna că antenele îi sunt acum blocate', se mai spune în comunicat.

'Am făcut observații care sugerează că Philae s-ar fi putut mișca și că antenele sale sunt mai ascunse sau că orientarea lor s-a schimbat', a spus șeful proiectului, Stephan Ulamec. 'Deocamdată suntem puțin îngrijorați. Încercăm să înțelegem ce se întâmplă', a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a DLR, Manuela Braun.

Robotul-laborator a realizat în 12 noiembrie o premieră istorică, aterizând pe nucleul cometei 67P Ciuriumov — Gherasimanko. Și-a reluat activitatea în 13 iunie, după șapte luni de hibernare, și de atunci realizează cu greu o comunicare satisfăcătoare cu sonda Rosetta, care însoțește cometa, dar rămâne la o distanță destul de mare pentru a nu fi perturbată de jeturile de gaz și praf emanate.

Robotul Philae dispune de 10 instrumente de analiză, cu care oamenii de știință speră să găsească molecule organice complexe, ce ar putea oferi cheia apariției vieții pr Pământ. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum se stă. Ultimele cifre și calcule din taberele principalelelor partide

2 Se întoarce foaia? Gunoiul care l-a înregistrat pe Nicușor Dan, chemat de procurori cu înregistrările difuzate…

3 Sindile, audiat la DNA! În vârstă de 42 de ani, șeful jandarmilor la represiunea din 10 august s-a pensionat p…

4 CTP / Nu votez cu madam Cârnat

5 ULTIMA ORĂ Dorinel Umbrărescu va construi și drumul expres Brăila-Galați, după ce a câștigat contractul de 371…