Scandal şi glume la Paris, după ce o sculptură în formă de jucărie erotică a fost expusă în oraş - FOTO

Scandal şi glume la Paris, după ce o sculptură în formă de jucărie erotică a fost expusă în oraş - FOTO

O sculptură verde, gonflabilă, care seamănă cu o jucărie erotică, a fost expusă în Place Vendome din Paris, provocând un scandal în capitala Franţei, după ce artistul care a realizat-o a fost pălmuit de o persoană revoltată, însă opera de artă a stârnit şi amuzament, mai ales pe reţelele online.

Scaldal şi glume la Paris, după ce o sculptură în formă de jucărie erotică a fost expusă în oraş (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit bbc.com , artistul american Paul McCarthy, autorul lucrării intitulate "Tree" ("Copacul", n.r.), a fost atacat în stradă, atunci când a mers să vadă opera de artă instalată în Place Vendome. Un trecător l-a pălmuit de trei ori şi apoi a fugit.

Paul McCarthy, în vârstă de 69 de ani, a declarat pentru ziarul francez Le Monde că sculptura sa a avut ca surse de inspiraţie o jucărie erotică şi un brad de Crăciun.

Artistul, ale cărui lucrări au şocat publicul din Olanda şi Elveţia, a spus despre sculptura sa că este o "operă abstractă", cu rădăcini într-o glumă despre o jucărie erotică (un dop anal, n.r.).

Trecătorul care i-a dat trei palme lui Paul McCarthy i-a strigat acestuia că nu este francez şi că opera sa nu are ce căuta în piaţa publică.

Şocat, dar fără să fie rănit, artistul l-a întrebat pe jurnalistul francez care îl intervieva: "Se întâmplă des asta (pălmuitul, n.r.) în Franţa?".

Dincolo de această agresiune, amplasarea operei de artă, care are o înălţime de 24 de metri, a stârnit numeroase glume pe reţelele de socializare.

Lovirea artistului a fost condamnată de internauţi, pe bloguri şi reţelele de socilizare, unul dintre subiectele cele mai populare pe Twitter, în Franţa, fiind şi vineri, la o zi după instalarea sculpturii, "Copacul" din Place Vendome.

"Trebuie să fii foarte prost să îl ataci pe artistul Paul McCarthy pentru creaţia sa din Place Vendome, fie că îţi place sau nu", a scris un internaut.

Unii utilizatori au început chiar să facă jocuri de cuvinte folosind termenul "sapin" ("brad" în limba franceză, n.r.), care este şi numele de familie al lui Michel Sapin, ministrul de finanţe francez.

Comentatorii indignaţi de această operă de artă au susţinut însă că "Place Vendome a fost desfigurată" şi că Parisul a fost "umilit".

Place Vendome, o piaţă publică pariziană renumită pentru Columnă, un monument ridicat de Napoleon după bătălia de la Austerlitz, este celebră şi pentru hotelurile de lux din zonă, printre care se numără şi Ritz. Până anul viitor, monumentul lui Napoleon va fi supus unui proces de restaurare.

 

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...