Serbia: Redacția postului de radio B92, simbol al rezistenței anti-Milosevic, a fost desființată

Serbia: Redacția postului de radio B92, simbol al rezistenței anti-Milosevic, a fost desființată

Redacția postului de radio belgrădean B92, un veritabil simbol al rezistenței contra fostului lider sârb Slobodan Milosevic și al jurnalismului independent, a fost desființată printr-o decizie a conducerii instituției de presă private, transmite vineri AFP.

''Este vorba despre ultima lovitură adusă acestui post de radio care și-a pierdut treptat identitatea, de-a lungul anilor care au urmat căderii regimului Milosevic (în octombrie 2000)'', a declarat pentru AFP Biljana Vujasinovic, jurnalistă în redacția B92 concediată joi.

Ea a precizat că, potrivit informațiilor de care dispune, 13 membri ai redacției — jurnaliști, ingineri de sunet și crainici — au fost concediați joi după-amiază.

''Încă mă aflu sub emoția acestei decizii, dar îndrăznesc să sper că spiritul postului B92 apărut în anii 1990 este în continuare viu și că el va anima alte media'', a afirmat, la rândul său, Misa Stojiljkovic, un alt jurnalist cu experiență din redacția B92.

Direcția canalului B92 a emis un scurt comunicat de presă în care, fără a confirma concedierile de joi, anunță ''inovări și o modernizare a radioului, care vor antrena schimbări în consecință''.

Începând de joi după-amiază, postul de radio B92 emite doar muzică, fără a fi difuzat niciun buletin informativ.

Postul de radio B92 a fost fondat în 1989, în urma unei serii de conflicte violente care au însoțit dezmembrarea fostei Iugoslavii în anii '90. Jurnaliștii săi au reprezentat timp de peste un deceniu o sursă de informații prețioase și de încredere și o contrapondere la propaganda difuzată prin canalele media oficiale aflate sub controlul regimului Milosevic.

În anul 1998, postul de radio B92 a obținut premiul 'Free your mind' acordat de canalul de televiziune MTV. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro