Un rus își recunoaște rolul într-un dosar de "superpirataj" informatic

Un rus extrădat în acest an de Olanda spre SUA și-a recunoscut marți rolul într-o uriașă operațiune de piratare a sistemului de plăți online, soldată cu un prejudiciu de peste 300 de milioane de dolari, a anunțat Ministerul american al Justiției, citat de AFP. Vladimir Drinkman (34 de ani) s-a recunoscut vinovat în fața unui tribunal din New Jersey și riscă să fie condamnat la o pedeapsă grea prin sentința așteptată la începutul anului 2016.

Arestat de autoritățile olandeze în iunie 2012, 'megahackerul' rus a fost extrădat în februarie 2015 de Olanda spre SUA.

'Suspecții ca Drinkman, care au capacitățile de a forța intrarea în rețelele noastre informatice și propensiunea de a o face, reprezintă o amenințare perfecționată pentru echilibrul nostru economic, viața noastră privată și securitatea noastră națională', a comentat Ministerul american al Justiției într-un comunicat.

Drinkman și alți patru coacuzați sunt suspectați că au penetrat sistemele a 15 societăți, printre care se află operatorul bursier Nasdaq, compania aeriană JetBlue, Visa Jordanie, Carrefour, Dexia și canalul 7-Eleven.

Cei cinci suspecți, patru ruși și un ucrainean, ar fi recuperat datele a peste 160 de milioane de carduri bancare pe care le-ar fi revândut unor părți terțe pentru 10 și 50 de dolari bucata, în funcție de originea cardului — americană, canadiană sau europeană.

Potrivit autorităților federale, acesta este 'cel mai important caz de pirataj informatic internațional judecat vreodată de justiția americană'. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

2 Prefectul Clujului, soţia şi baieţelul de nouă luni, diagnosticaţi cu COVID-19 / Prefectul: Gândiți-vă de două o…

3 După șase luni de coronavirus: 5 întrebări la care oamenii de știință încă nu au răspunsul

4 De citit / Un profesor american spune adevărul despre șobolanul pe care Dragnea îl admira și căruia i-a dat chei…

5 Cine este românca depistată pozitiv la coronavirus în insula Creta