BOMBĂ în DOSARUL Mazăre/Arpad Paszkany a recunoscut la DNA că Radu Mazăre a cerut un milion de euro

BOMBĂ în DOSARUL Mazăre/Arpad Paszkany a recunoscut la DNA că Radu Mazăre a cerut un milion de euro

Omul de afaceri Arpad Paszkany a recunoscut la DNA că primarul Radu Mazăre a cerut un milion de euro, prin intermediul lui Sorin Strutinsky, în schimbul eliberării documentațiilor de urbanism necesare construirii unui mall în Constanța.Detalii despre acest caz apar în motivarea deciziei prin care Înalta Curte de Casație și Justiție a respins pe 18 martie cererea DNA de arestare preventivă a lui Radu Mazăre și Sorin Strutinsky, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

Astfel, în sala de judecată, procurorul de ședință a declarat că Radu Mazăre a primit, în perioada 2006-2009, de la reprezentanții societății Tripont Invest SRL, circa un milion de euro, în scopul facilitării emiterii documentațiilor necesare construirii unui mall în Constanța.

Mita ar fi fost luată sub forma unor contracte fictive de publicitate încheiate între Soti Cable Neptun SRL (firmă controlată de Sorin Strutinsky) și societatea Tripont Invest SRL, iar de la Soti banii ar fi ajuns la Radu Mazăre.

Un martor cu identitate protejată, numit Fodor Zoltan, a declarat că Radu Mazăre a cerut un milion de euro de la reprezentanții Tripont Invest SRL, informația fiind confirmată și de alte persoane, printre care se află și Arpad Paszkany.

"Toate aceste informații sunt confirmate și de Arpad Paszkany, unul dintre investitorii mall-ului, de Ciorcă Vasile, administratorul de la Tripont Invest SRL, mâna dreaptă a acestuia, de Pocola Adrian George, șeful de proiect, de Felix Arsene, arhitect la SC Kalina SRL, toate aceste persoane arătând că inculpatul Mazăre Radu Ștefan a solicitat această sumă prin intermediul lui Strutinsky Sorin Gabriel, iar banii urmau a fi dați prin încheierea contractelor fictive de publicitate. Aceste contracte au fost întocmite în momente cheie emiterii documentațiilor de urbanism, iar prelungirea autorizației de construire a fost făcută chiar înainte de a fi formulată o cerere în acest sens, fapte care rezultă din cronologia datelor", se arată în motivarea instanței.

În declarația dată ca martor de Arpad Paszkany pe data de 17 februarie 2015, acesta a spus următoarele: "Este adevărat că Ciorcă Vasile Florin mi-a transmis că, pentru obținerea la timp a autorizațiilor, avizelor și a altor documente emise de Primăria Constanța, trebuie să încheiem un contract de publicitate cu firma Neptun TV, în valoare de un milion de euro. Eu am fost de acord cu acest lucru și am transmis acest acord al meu lui Ciorcă Vasile Florin (...) În continuare, știu că Ciorcă Vasile Florin a luat legătura cu cabinetul de avocatură care s-a ocupat de redactarea contractului. Arăt că, urmare a acestui fapt, nu am avut întârzieri în obținerea autorizațiilor de construcție. Cred că, dacă nu ar fi fost încheiat acest contract de publicitate, ar fi putut fi probleme cu emiterea autorizațiilor, avizelor, certificatelor de construcție de către Primăria Constanța, spre exemplu prin întârzierea emiterii lor".

Și Vasile Ciorcă a recunoscut la DNA că Radu Mazăre a cerut bani în schimbul autorizațiilor de urbanism: "După achiziționarea terenurilor, am avut o discuție tehnică cu Felix Arsene, arhitect la SC Kalina SRL, referitoare la ce trebuie să facem ca să scoatem un certificat de urbanism și, ulterior, autorizația de construcție pentru construirea mall-ului. Ulterior, Felix Arsene mi-a spus că, pentru aceste demersuri, respectiv emiterea certificatului de urbanism și a autorizației de construire, trebuie încheiat un contract de publicitate cu firma SC Soti Cable Neptun, în valoare de un milion de euro. I-am spus că voi transmite acest lucru la Cluj domnului Paszkany, care și-a dat acordul în acest sens. Ulterior, eu i-am spus decizia luată de dl. Arpad Paszkany avocatului Sorin Alăzăroaie, pentru ca acesta să ia legătura cu Felix Arsene și să se ocupe de redactarea contractului. (...) Mi-a fost adus la cunoștință azi, de către procuror, că în final, nu a fost semnat contractul care prevedea prețul de un milion de euro, ci un alt contract, cu prețul în lei, însă eu nu știam acest lucru. Singurul contract de care am știut a fost draft-ul contractului de un milion de euro. Arăt că Felix Arsene nu mi-a spus a cui este firma SC Soti Cable Neptun. Eu am dedus, la vremea respectivă, că este firma primarului Radu Ștefan Mazăre, fie direct, fie prin intermediari. Toate certificatele de urbanism și autorizațiile de construire au fost eliberate relativ repede".

La dosar există și convorbiri interceptate în baza unui mandat de siguranță națională declasificat, purtate între Vasile Ciorcă și Arpad Paszkany, la data de 12 iulie 2007, din conținutul cărora nu rezultă nimic, în mod concret, dialog urmat de un sms trimis de Ciorcă cu textul: "...Dollar baby (filmul), dar în ce se practică", despre care procurorul presupune că se face referire la titlul filmului "Million Dollar Baby", transmițând astfel că valoarea mitei este de un milion, dar nu în dolari, ci în euro (în ce se practică).

Ulterior, după două zile, în data de 14 iulie 2007, Arpad Paszkany are o discuție cu "George", procurorul presupune că acesta din urmă ar fi împuternicitul Tripont Invest la predarea amplasamentului pentru mall-ul din Constanța, din cuprinsul căreia rezultă că Arpad Paszkany comunică interlocutorului său: "Nu atât cât trebuie plătit, că și ăla-i mult, ci faptul că chestia asta s-o plătit deja o dată". Procurorul presupune că se face referire la faptul că deja fuseseră încheiate două contracte de publicitate cu societatea Soti Cable Neptun.

"Arpad Paszkany: La cine, la cine te referi ca abordat direct?

George: Ăla, fasole (procurorul presupune că se face referire la inculpatul Mazăre Radu Ștefan) (...) Că nu îmi dau seama cât îi din poveștile, cât s-o fi ofuscat că nu-i băgat în seamă, cât îi șmecherie de Dobrogea, habar nu am (...) Deci probabil că nu el o generat-o (...)".


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale