DOCUMENT ​Eurostat: România, adevăruri CRUDE după 25 de ani de MINCIUNĂ și HOȚIE

DOCUMENT ​Eurostat: România, adevăruri CRUDE după 25 de ani de MINCIUNĂ și HOȚIE

Populatia Romaniei cunoaste una dintre cele mai bruste rate de imbatranire, pe fondul migratiei si a prabusirii natalitatii, in conditiile in care romanii traiesc in cele mai mici locuinte din Uniunea Europeana - releva un raport emis recent de Biroul European de Statistica Eurostat.

Conform studiului "People in the EU: who are we and how do we live?", emis zilele trecute, in perioada 1994-2014, varsta mediana a populatiei din Romania a crescut cu 7 ani, de la 33,8 ani (33 de ani, 9 luni si doua saptamani ) la 40,8 ani (40 de ani, 9 luni si doua saptamani). 

Cresteri mai accentuate ale varstei mediane decat in Romania au fost inregistrate doar in Lituania (8,9 ani), Germania si Portugalia (cate 7,6 ani fiecare). Austria a avut o crestere cu 7 ani, ca si Romania.

Citește tot Raportul Eurostat2015

In jurul nostru, Bulgaria a cunoscut o urcare mai lina a varstei mediane, de numai 5,4 ani, iar Ungaria a inregistrat o crestere de 3,9 ani.

In ciuda imbatranirii galopante, Romania are, inca, o populatie mai tanara decat media europeana. Varsta mediana in Romania este de 40,8 ani, sub media europeana, de 42,2 ani.

Dintre vecinii nostri, Bulgaria si Ungaria au populatii mai batrane: 43,2 ani, respectiv, 41,3 ani - ca varsta mediana. In Uniunea Europena, cele mai mari valori ale varstei mediane sunt in Germania (45,6 ani) si Italia (44,7 ani).

Varsta mediana este varsta care imparte populatia unei tari in doua grupe echivalente numeric. 

Eurostat mai arata ca populatia Romaniei a avut cea mai mare scadere din Uniunea Europeana, in cifre absolute, in perioada 1994-2013 pierzand mai bine de 2 milioane de locuitori, ajungand la 19,9 milioane.

Eurostat pune imbatranirea si scaderea polulatiei Romaniei in primul rand pe seama migratiei negative, dar si pe rata scazanda a nasterilor in raport cu decesele.

In anul 2013, "rata nasterilor a continuat sa scada in majoritatea statelor membre UE, cu cele mai abrupte deprecieri in randul statelor care aveau cea mai joasa rata si in anul 2003, de exemplu, in Portugalia, Spania, Grecia, Italia si Romania" - retine raportul Eurostat.

Datele arata o prabusire continua a natalitatii brute in Romania in perioada 1993-2013. Tara noastra a ajuns astfel la o rata bruta de aproximativ 9 nasteri la mia de locuitori, sub media europeana de 10 nasteri la mie.

In ritmul acesta, prognozele sunt sumbre pentru Romania. De la o popualtie estimata la 19,9 milioane de locuitori in anul 2015, tara va ajunge la 16,3 milioane de locuitori in anul 2080, se arata in raportul Eurostat. Cei peste 3,5 milioane de oameni in minus reprezinta o pierdere de 18% pentru populatia Romaniei, in urmatorii 65 de ani.

Romanii ai locuinte mici, multe cu WC-ul in curte

Scaderea populatiei nu ar trebui, insa, sa ne mire, avand in vedere conditiile de locuit proaste, care afecteaza in primul rand populatia tanara.

Conform studiului european, romanii traiesc in cele mai mici locuinte din toata Uniunea Europeana. Suprafata medie a locuintei in mediul urban romanesc este de 40 de metri patrati, mult sub media europeana, de 90 mp in marile metropole si 100 mp in orasele mici. 

Bulgarii au case mai mari decat ale noastre - peste 70 mp in medie. Si ungurii au locuinte mai mari decat ale romanilor - circa 60 mp in marile orase si 80 mp in orasele mici si in suburbii, in medie.

La nivelul UE, tot in Romania se afla si judetul (regiunea de nivelul judetului) cu cea mai mare pondere a oamenilor care traiesc in locuinte mai mici de 50 mp. In judetul Braila, 77,1% dintre locuitori traiesc in astfel de case.

De asemenea, in Romania, 40% dintre locuinte sunt ocupate de cate 3-5 persoane fiecare, iar in 5% dintre locuinte stau cate 6 oameni sau mai multi. Media Uniunii Europene este sensibil mai redusa la ambele categorii de locuinte.

Ponderea locuintelor cu o singura persoana este redusa, de 22,1% in Romania, sub media UE de 31,8%. Dar intre locuintele cu o singura persoana, Romania are o pondere mare a celor ocupate de persoane cu varsta de peste 65 de ani. Astfel, din totalul locuintelor cu o singura persoana, 59,1% sunt case locuite de oameni de peste 65 de ani (locul al doilea in UE, dupa Croatia).

Romania este si tara cu cei mai multi proprietari: 94,7% dintre casele din tara noastra sunt locuite de proprietarii lor, in timp ce media europeana este de 64,3%.

Potrivit datelor Eurostat, doar 3,2% dintre locuintele din Romania sunt inchiriate, mult sub media europeana de 29,4%. 

Situatia poate fi pusa pe seama gradului mare de locuinte- proprietate personala ramas in urma sistemului comunist din Romania. Aceste locuinte sunt detinute, insa, de persoane mai in varsta, in mod special, stiut fiind ca tinerii nu au acces la sistemul locativ pus la dispozitie de statul comunist, de care au benefciat parintii sau bunicii lor in comunism sau imediat dupa Revolutia din 1989, cand chiriasilor din locuintele detinute de stat li s-a dat posibilitatea sa si le cumpere la preturi foarte mici.

Conditiile de locuit sunt, insa, deplorabile in Romania: 38,1% din casele romanilor erau cu WC-ul in curte in anul 2011. Regiunea romaneasca Sud-Vest Oltenia este si regiunea de acest nivel din Uniunea Europeana cu cea mai mare pondere a locuintelor cu toaleta in curte (55,4%), conform datelor de la nivelul anului 2011, mentionate in raportul Eurostat.

In Bulgaria, 26,4% dintre locuinte au toaleta in curte. Media UE este de numai 2,7%, locuinte fara WC cu apa, conform datelor din anul 2011, prezentate in studiul Eurostat.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a ținut de cuvânt! Bolojan a tăiat joi jumătate din posturile de la CJ Bihor și desființează trei structuri …

2 Un jandarm sibian de 43 de ani, coronasceptic, a murit după ce s-a infectat / Căpitanul Ionuț Câmpean, acum câte…

3 FOTO Priviți unde și-a parcat mașina Nicușor Dan în prima zi de Primar General al Capitalei

4 Asta este consiliera șefului AEP! Mitulețu-Buică tocmai i-a acordat o insignă și o diplomă de excelență!

5 VIDEO Primul Guvern USL s-a făcut în Dubai, pe marginea piscinei hotelului Atlantis / Scheletele lui Ponta și Gh…