EXPLOZIV/CAPTURA ANULUI pentru DNA/UPDATE

EXPLOZIV/CAPTURA ANULUI pentru DNA/UPDATE

UPDATE/Digi24 informează că anchetatorii au descoperit peste 100 de tablouri de valoare în Dosarul Vâlcov. Mai mult, conform aceleiași surse, fostul ministru închiriase un spațiu în București pe care îl amenaja în vederea deschiderii unei galerii de artă. Prin această operațiune Darius Vâlcov intenționa să vândă tablourile confiscate de procurorii DNA.

Procurorii DNA Bucureşti au mai făcut, joi, un pas important în dosarul în care fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov este acuzat de fapte de corupţie, descoperind în timpul percheziţiilor efectuate în Olt şi Bucureşti, conform surselor, aproape 100 de tablouri, multe dintre ele valoroase și foarte valoroase, dar și sume uriașe de bani.

Procurorii DNA Bucureşti au efectuat, joi, percheziţii în unele locaţii din Capitală, dar şi la sediile firmelor din Slatina controlate de senatorul Darius Vâlcov şi de deputatul Daniel Bărbulescu (denunţătorul fostului ministru al Finanţelor), de unde au plecat cu sute de documente care vor fi folosite ca probe în noul dosar în care fostul ministru al Finanţelor este acuzat de „efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale”. 

Procurorii au descins, însoţiţi de mascaţii Jandarmeriei, la orele dimineţii în imobilul de pe strada Lipscani, unde îşi au sediile SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi firma de avocatură Ciobanu & Asociaţii. Ei au scormonit prin documentele şi în calculatoarele utilizate de angajaţii societăţilor, plecând, în jurul orei 15.00, cu mai multe pachete de documente. Dar și cu mai multe zeci de tablouri ascunse în spatele unor pereți falși. Alte tablouri, peste 20, au fost găsite la locuința șoferului senatorului din comuna Brastavățu. Cele aproape 100 de tablouri ar fi fost găsite la patru adrese. Trei dintre tablouri ar fi semnate de Pablo Picasso. De asemenea, alte tablouri sunt semnate de nume ca Renoir, Tonitza și Grigorescu.

Operele de artă ar fi fost achiziționate prin intermediari și aduse peste graniță în mașini. La ora transmiterii acestei știri nu se cunoaște adevărata valoare a acestor tablouri.

De asemenea, anchetatorii ar fi găsit și alte sume de bani pe care Darius Vâlcov le-ar fi depozitat la rude și prieteni, relatează B1TV.

De altfel, anchetatorii au în custodie drept probe mai multe valori despre care susţin că ar aparţine lui Darius Vâlcov, descoperite într-un seif ţinut mai mult timp de deputatul Daniel Bărbulescu în locuinţa sa din Slatina şi mutat, la solicitarea demnitarului, în comuna Osica de Sus, în casa părinţilor unui angajat al Primăriei Slatina, Alin Calotă. Este vorba de 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat RENOIR, un tablou inscripționat JEAN COCTEAU şi o pictură pe lemn, inscripționat AUREL ACASANDREI. Deputatul de Olt Daniel Bărbulescu şi soţia lui, Andra, le-au declarat anchetatorilor că au văzut cu ochii lor aceste valori după ce Vâlcov le-ar fi cerut să scape de ele.

Percheziţiile de joi au legătură cu noua cauză în care procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Darius Vâlcov pentru infracţiunile de „efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale”.

Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2011 şi până în prezent, Vâlcov a derulat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, folosind informaţii deţinute în virtutea acestora pentru favorizarea SC Contis Company SRL, SC Contis Consulting Company SRL, SC Millenium Topographica SRL, Societatea Civilă de Avocaţi Ciobanu şi Asociaţii, Enero Prod SRL şi SC City Hotel & Longue SRL.

Concret, în luna ianuarie 2015, un om de afaceri a fost sunat de Lucian Şușală (acuzat în dosar și folosit ca interpus de Darius Vâlcov în afacerile sale) pentru a cumpăra dreptul de folosinţă al Hotelului City din Slatina – una dintre afacerile controlate, de fapt, de Vâlcov, după cum arată anchetatorii, potrivit sursazilei.ro.

În urma respectivei întâlniri, Șușală i-a propus denunţătorului să cumpere afacerea hotelului City, transmiţându-i că, în anii anteriori, au fost investiţi aproximativ 4.000.000 lei de către societăţile comerciale SC Cafmin SRL, Plus Confort, Bogmar Pro Design SRL şi MKS Still Grand Serv SRL.

Pentru că afaceristul voia să evalueze, în prealabil, situaţia financiară a societăţii, s-a înțeles cu Lucian Șușală să fie numit întâi ca administrator, ulterior, devenind şi acţionar. Cu privire la preţul tranzacţiei, acesta urma a fi negociat ulterior.

„În urma numirii sale ca administrator, afaceristul a constatat că între societăţile SGV Development şi City Hotel şi City Hotel nu erau facturate relaţiile comerciale derulate, în sumă de 240.000 lei, din care 150.000 lei din contul curent al societăţii, iar 90.000 lei aport propriu, bani pe care i-a înmânat administratorului. Referitor la motivele pentru care Șușală l-a contactat, acest fapt s-a datorat că se cunoştea despre el că dispune de lichidităţi financiare, care ar fi putut justifica investiţiile făcute de societăţile comerciale Cafmin SRL, Bogmar Pro Design SRL, MKS Still Grand Serv SRL şi Plus Confort SRL, în mod nelegal, în sensul că aceste societăţi nu au facturat serviciile efectuate societăţii SGV. În plus, Lucian Șușală i-a transmis că preţul pentru preluarea afacerii urma a fi stabilit după realizarea formalităţilor. De asemenea, cu ocazia unor controale efectuate de organele fiscale la SC Bogmar Pro Design SRL, denunţătorul a discutat cu reprezentantul firmei de contabilitate SC Contis Consulting SRL, căruia i-a cerut să-i transmită lui Timofte Lucian Bogdan să nu dea explicaţii în scris organelor fiscale“, arată procurorii, citaţi de sursazilei.ro, în documentele transmise Senatului, în baza cărora cer un nou aviz de arestare pentru Darius Vâlcov.

În privința documentelor redactate pentru cesiunea City Hotel, acestea au fost întocmite de același avocat căruia, în vara anului 2011, Darius Vâlcov i-a propus să înființeze o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, pe numele unui cunoscut al acestuia din urmă.

Potrivit procurorilor, pentru înfiinţarea, administrarea şi dotarea celor trei firme, Vâlcov i-a dat avocatului în mai multe tranşe, aproximativ 1.500.000 lei, propunându-i ca, după ce vor fi amortizate costurile, să devină partener, cu un procent de 20% la firma de cadastru şi cu câte 40% la celelalte două firme.

În timpul discuţiilor preliminare, Darius Vâlcov a scris de mână, pe mai multe coli A4, un plan de afaceri în care erau menţionate estimările privind cheltuielile şi veniturile, precum şi procentele care le reveneau fiecăruia în urma derulării celor trei afaceri.

Cu banii primiţi de la Vâlcov, avocatul a înființat cele trei societăți. Referitor la justificarea cheltuielilor faţă de fostul ministru al finanțelor, avocatul  îi prezenta acestuia periodic documente justificative sau situaţii sumare ale cheltuielilor. În plus, potrivit documentelor DNA, tot Vâlcov era cel care-și dădea acordul în legătură cu componența acționariatului sau al administratorilor înscriși în actele respectivelor firme. Denunțătorul a specificat însă că, de la înființarea celor trei firme și până în prezent, nu i-a dat lui Darius Vâlcov niciun ban.

„La indicaţia lui Darius Vâlcov, SC Millenium Topographica SRL a fost introdusă într-o asociere în participaţiune cu SC SGV SRL şi cu City Hotel, urmând ca această asociere în participaţiune să administreze Hotelul City din Slatina, urmând ca 30 % din eventualul profit să revină SC Millenium Topographica SRL, iar pentru această asociere în participaţiune, „la indicaţiile lui Vâlcov Bogdan Darius, care deţinea în fapt această societate, au fost viraţi 800.000 de lei. Ultimele discuţii referitoare la administrarea acestor firme le-a avut cu Vâlcov Bogdan Darius la începutul anului 2015. De asemenea, în cursul anului 2011, Darius Vâlcov i-a cerut acestei persoane să păstreze în locuinţa sa un seif. Referitor la acest seif, Vâlcov Bogdan Darius, cât şi Şuşală Lucian accesau respectivul seif, după ce, în prealabil, aceştia îl sunau iar el le permitea accesul în imobil. În situaţiile în care Vâlcov Bogdan Darius şi Şuşală Lucian accesau seiful, nicio altă persoană care locuia în imobil nu asista la ce se întâmpla în camera respectivă”, mai arată anchetatorii.

 Darius Vâlcov a fost plasat, joi seară, de Curtea Supremă în arest la domiciliu sub acuzaţia de trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi primit o şpagă de două milioane de euro de la patronul SC Tehnologica Radion SRL, Theodor Berna, trimis în judecată într-un alt dosar pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.










Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa