Germania: Valul de ură împotriva migranților crește. Susținătorii extremei drepte au desenat o spânzurătoare pe casa unui politician

Germania: Valul de ură împotriva migranților crește. Susținătorii extremei drepte au desenat o spânzurătoare pe casa unui politician

Parlamentarul Soeren Herbst, din orașul Magdeburg, din estul Germaniei, care vorbește cu regularitate împotriva extremei drepte, a îndurat ani de dușmănie din partea acesteia. Totuși, la începutul lunii noiembrie, politicianul din Partidul Verde a realizat că abuzul a atins un nou nivel.

Cineva a desenat cu spray o spânzurătoare pe partea frontală a casei sale, împreună cu numele lui Herbst și cuvântul ”Volksverraeter”, care însemnă ”trădător al poporului german”.

”Acum avem, într-adevăr un nou caz”, a spus Herbst într-un interviu telefonic la o zi după petrecerea incidentului. ”Începi să te îngrijorezi pentru siguranța ta și a familiei tale”, a mai spus politicianul.

Incidentul reflectă creșterea tensiunii publice în Germania. În timp ce extremiștii de dreapta primesc atenție din partea presei, oamenii care nu au asemenea convingeri sunt trași într-o retorică care inflamează spiritele și îi încearcă un sentiment împotriva străinilor.

Totuși, partea ”normală” a țării a devenit tot mai aprinsă și critică vehement politicienii pe fondul afluxului de imigranți.

Totuși, comparațiile naziste, cândva considerate în spatele discuțiilor politice civilizate, într-o țară care se luptă cu trecutul său umbrit de Hitler, au devenit o insultă comună. Co-fondatorul grupului anti-islam PEGIDA, Lutz Bachmann, a făcut o legătură la începutul lunii noiembrie între ministrul german al justiției și Joseph Goebles, un demagog nazist. Ca răspuns, un oficial al Ministerului de Justiție l-a făcut pe Bachmann un ”nebun fascist”.

”Situația de față duce la o despărțire în două a societății”, a spus Joachim Trebbe, un cercetător în comunicații la Universitatea Berlinul Liber.

Cu câteva luni în urmă, un ziar a publicat rapoarte cu refugiații care erau promiți călduros în gările germane, a mai spus acesta. Acum se punte altfel problema, iar imigranții sunt asociați cu cuvântul ”criză”, în timp ce autoritățile se chinuie să facă față numărului mare de refugiați care ajung pe pământ nemțesc în fiecare lună.

Totodată, rețelele de socializare și mijloacele moderne de comuncație au devenit un mod ușor de a propaga furia, iar în această săptămână, poliția a percheziționat 10 clădiri din Berlin, pentru a destrăma o grupare care propaga acest discurs al extremei drepte pe internet.

”În aceste zile, toată lumea are oportunitatea să critice direct politicienii fără ca să scrie o scrisoare la ziar, care s-ar putea să nu fie tipărit”, a spus Trebbe.

Autorităție au început deja să lucreze cu facebook pentru a extermina răspândirea discursului de extremă dreapta, care este ilegal în Germania, dar nu violează regulile rețelei de socializare.

Comentatorii deja au venit deja cu un nou termen pentru germanii de vârstă mijlocie și care se află la mijlocul clasei sociale, dar și pentru protestatarii PEGIDA: ”WutBuerger”, care însemnă ”cetățeni nervoși”.

Câțiva din membri PEGIDA au declarat pentru Associated Press că nu sunt xenofobi, ci doar simpli cetățeni care se simt frustrați că guvenul nu le ascultă îngrijorările. Fiind rezervați, alături de mulți alți germani, despre cum țara lor poate să facă față numărului de imigranți, guvernul a fost de acord să ia măsuri rapid. Executivul vrea să proceseze rapid cererile celor care nu au foarte multe șanse să obțină azil, să verifice mai multe persoane la graniță și să distribuie imigranți și în restul Europei.

Spânzurătoarea desnată și scandările la adresa presei ”care minte” la proteste anti-imigranți nu sunt singurele rezultate al valului de furie care se dezvoltă în acest moment în Germania. Creșterea spontană a atacurilor asupra centrelor de refugiați, inclusiv prin incendiere, a atras o atenție sporită în străinătate. Însă, oficialii din serviiciile germane avertizează că s-ar putea să fie o voință generală în curs de dezvoltare pentru a folosi violența pentru scopuri politice.

În luna octombrie, un jurnalist de la un ziar din Berlin, care a criticat extrema dreaptă a fost lovit în din spate în zona Charlottenburg de o persoană care striga ”Ești un porc murdar de stânga!”. Câteva zile mai târziu, o echipă a unei televiziuni a fost atacată în timp ce relata protestele extremei dreapta în nordul capitalei Germaniei.

”Nu putem exclude faptul că au fost atacuri motivate politic”, a spus Jens Berger, un purtător de cuvânt al poliției din Berlin.

Cel mai serios atac a avut loc asura candidatului pentru funcția de primar din Koln, Henriette Reker, care a fost înjunghiat în gât, în timp ce participa la o manifestație la mijocul lunii trecute, de un om care a vrut să ia poziție împotriva refugiaților. Reker, care a câștigat alegerile, a fost responsabil de cazarea migranților în orașul din vestul țării.

Suspectul, care a fost acuzat de tentativă de omor, este un om de 44 de ani care, în trecut, a avut legături cu scena neo-nazistă din zonă. Dar, luna trecută, oficial de top din securitate avertiza că două treimi din suspecți care erau legați de atacuri asupra refugiaților și asupra azilelor în care erau cazați aceștia erau necunoscuți de poliție în trecut. Ministrul de interne german, Thomas de Maiziere, și-a exprimat îngrijorarea despre felul în care rumorile se împrăștie rapid pe rețelele sociale chiar și după ce sunt dovedite a fi false.

Spânzurătorile desenate pe casa lui Herbst din Magdeburg au apărut la două zile după ce politicianul a scris despre un atac rasist în oraș. Trei imigranți au fost atacați de 30 de oameni înarmați cu bâte de baseball. Presupușii atacatori au coordonat acțiunea pe site-urile de socializare, spune Herbst.

Oficialii agenției de informații în Saxonia-Anhalt, unde se află orașul Magdeburg, și-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la unde ar putea să ducă radicațizarea în creștere.

Anterior, germanii educați au fost în măsură să facă diferența dintre grupurile neo-Naziști și opiniile populare de masă.

Markus Feldenkirchen, un jurnalist de la respectatul ziar săptămânal Der Spiegel, a făcut legătura între starea de spirit din Germania cu cea a unui scandal.

În același timp, frustrați de valul de ură din mediul on-line, mai mulți activiști încearcă o nouă abordare: ei răspund oamenilor care comentează împotriva migranților pe Facebook, spunând că donează cânte pentru fiecare comentariu împotriva refugiaților, ajutându-i astfel pe oamenii veniți din Orientul Mijlociu. Cu cât mai multe comentarii, cu atât mai multe donații.

Site-ul, numit ”Ura Ajută”, a strâns, până acum, în jur de 1.500 de euro în donații.


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”