Iohannis: Nu mi se par fondate acuzațiile aduse lui Octav Bjoza

Iohannis: Nu mi se par fondate acuzațiile aduse lui Octav Bjoza

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu i se par fondate acuzațiile care i-au fost aduse președintelui Asociației foștilor deținuți politici, Octav Bjoza, pe care l-a decorat la începutul mandatului său.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

"Eu am ținut să dau un semnal prin această decorare, un semnal care arată prețuirea mea pentru foștii deținuți politici și nu m-am referit numai la foștii deținuți politici din perioada comunistă, ci și la oamenii care au suferit din motive politice în timpul Revoluției române. Decorația s-a dat președintelui Asociației foștilor deținuți politici, un fost deținut, un om de mare ținută, un om care, după părerea mea, a fost un președinte care a onorat asociația. Nu am putut să constat și nici cei care m-au ajutat în acest demers vreun fel de semn de întrebare care ar plana asupra persoanei domului Bjoza sau Asociației foștilor deținuti politici. Acele acuzații nu mi se par fondate. Cum poate cineva care pe vremea legionarilor a avut trei ani să fie considerat legionar? Nu, lucrurile nu se leagă. În afară de asta, nu există niciun temei ca să îl bănuim pe domnul Bjoza de simpatii doctrinar legionare. Întreaga discuție a fost forțată, nu știu de cine, nu știu de ce. Consider că a fost un act reparatoriu, pentru că foștii deținuți politici nu au fost băgați în seamă, am considerat că este un gest care a fost necesar României", a spus Iohannis la Adevărul Live.

Președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Octav Bjoza, președintele Asociației foștilor deținuți politici din România, aceasta fiind prima distincție acordată în calitate de șef al statului.

Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (MCA România) a afirmat ulterior, într-un comunicat, că "ia act, cu dezamăgire, de decizia președintelui României, domnul Klaus Iohannis, de a acorda Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler unui deținut politic care se afișează public cu un partid susținător al Mișcării Legionare și al neo-nazismului".

AGERPRES/(A-autor: Dana Piciu, editor: Antonia Niță)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Marian Godină îi dă replica Patriarhului Daniel: „Să înțeleg că Sf. Dimitrie n-a văzut 30 de ani cum trăiau ro…

4 Cine este senatorul PSD, Ion Ganea, care a dat peste cap planurile lui Marcel Ciolacu de a amâna alegerile: Fo…

5 ULTIMA ORĂ Dispar sistemele IT ale ministerelor și agențiilor guvernamentale, administrația centrală se va mut…