Macovei: Titus Corlățean trebuie demis

Macovei: Titus Corlățean trebuie demis

Europarlamentarul Monica Macovei, care a candidat în primul tur al alegerilor prezidențiale, a cerut marți demisia ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlățean, pentru modul cum au votat românii din străinătate.

Foto: (c) Angelo BREZOIANU / AGERPRES FLUX

"Până acum nu a răspuns nimeni pentru că mii de români au fost împiedicați să voteze, li s-a închis ușa ambasadelor în nas sau au fost chemate forțele de ordine să fie alungați de lângă secțiile de votare. Potrivit HG 706/2014 privind stabilirea măsurilor pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale, Ministerul Afacerilor Externe este instituția care trebuie să ia "măsurile necesare pentru organizarea și dotarea secțiilor de votare din străinătate, precum și pentru funcționarea biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate". Răspunderea este clară și de aceea ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, cel care a stabilit prin ordin de ministru numărul secțiilor de votare, este primul care trebuie să își piardă funcția", a scris Macovei pe Facebook.

Macovei îi acuză pe premierul Victor Ponta și pe ministrul Titus Corlățean că nu au luat nicio măsură concretă pentru ca "bătaia de joc la adresa românilor din diaspora să nu se mai repete" la turul doi al alegerilor prezidențiale.

În opinia ei, un nou ministru de Externe ar trebui să anuleze Ordinul de ministru nr. 1.839 din 16 septembrie 2014, prin care a fost stabilit numărul de secții de votare, și să suplimenteze numărul acestora acolo unde cetățenii români "au fost împiedicați să voteze", să suplimenteze cabinele de vot, dar și numărul ștampilelor pentru a scurta timpul de votare.

Altă măsură propusă de Monica Macovei se referă la posibilitatea prelungirii programului secțiilor de votare din străinătate în cazul în care vor mai fi români la coadă care doresc să voteze.

"Potrivit art. 385 din Codul penal, "(1) împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales" este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani", a adăugat Macovei.

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale