Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Monica Macovei a dus la Iaşi trei tei: Tăierea teilor pe ascuns nu e doar o problemă de ecologism - FOTO

Monica Macovei, care miercuri a susţinut o conferinţă de presă în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi, a adus trei tei plantaţi în ghivece, precizând că a recurs la acest gest după ce anul trecut primăria a tăiat, ”pe ascuns şi hoţeşte”, zeci de tei de pe bulevardul central al Iaşiului.

Monica Macovei a dus la Iaşi trei tei: Tăierea teilor pe ascuns nu e doar o problemă de ecologism

Monica Macovei a organizat o conferinţă de presă în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi, la aproximativ 50 de metri de pietonalul central al municipiului, unde anul trecut reprezentanţii primăriei au tăiat zeci de tei.

Ea a venit cu trei tei puşi în ghivece, pe care i-a aşezat în faţa statuii lui Ştefan cel Mare, pe asfalt, şi a spus că voluntarii săi din Iaşi vor muta plantele pe pietonal şi vor avea grijă să nu se usuce. Macovei a spus că ar fi vrut să pună teii chiar pe pietonal, însă nu a dorit să intre în conflict cu poliţiştii locali aflaţi în zonă, care ar fi putut-o împiedica să facă acest lucru.

”Donez azi (miercuri - n.r.) Iaşiului trei tei. Unul, cu dragoste oamenilor, iar ceilalţi doi tei, primarului pesedist Gheorghe Nichita şi Consiliului Local. Pe cei din urmă îi somez să-i ia şi să-i planteze în locul în care au fost raşi, din ordinul lui Nichita şi al Consiliului Local, teii istorici ai Iaşiului. Tăierea teilor din centrul Iaşiului, fără consultarea oamenilor, pe ascuns şi hoţeşte, nu e doar o problemă de ecologism sau urbanism”, a spus Monica Macovei, citată de corespondentul MEDIAFAX.

Ea a precizat că pentru a tăia teii Primăria Iaşi ar fi trebui să organizeze un referendum, astfel încât comunitatea să îşi spună punctul de vedere.

”Oraşele au fost luate în stăpânire de câţiva politicieni locali şi de trei-patru partide mari, care nu mai sunt în competiţie în interesul oamenilor. Deciziile la nivel local se iau transpartinic, netransparent şi, de foarte multe ori, în interesul câtorva politicieni. Trebuiau să facă un referendum, nu să-i taie peste noapte”, a spus Monica Macovei.

Zeci de tei, unii cu o vechime de zeci de ani, au fost tăiaţi în februarie 2013 de pe bulevardul central al oraşului, în locul acestora fiind plantaţi salcâmi japonezi. Primăria a motivat că prin plantarea unor arbori de talie joasă sunt puse în valoare clădirile monument din centrul municipiului.

Sute de ieşeni au protestat în mai multe rânduri faţă de această decizie, iar grupul ”Iaşul iubeşte teii” a iniţiat o petiţie, semnată de peste 7.000 de persoane, prin care se solicită municipalităţii să replanteze tei în centrul oraşului. În 31 iulie, Consiliul Local a respins un proiect iniţiat de consilierii ieşeni PNL care prevedea replantarea teilor.

La începutul acestei luni, reprezentanţii grupului civic ”Iaşul iubeşte teii” i-a adresat o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, în care îi solicită să explice de ce PSD Iaşi se opune replantării teilor în oraş. Până în prezent, premierul Victor Ponta nu a răspuns scrisorii.

 

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALARMĂ Zeci de mii de români vor fi amendați după 26 mai! Jandarmeria, la ordinul ministrului Camen Dan, monit…

2 VIDEO Dăncilă, huiduită și apărată de zeci de jandarmi, a fost ascunsă într-o vulcanizare auto din Novaci! Apo…

3 Info. Acesta este sondajul distribuit de Dragnea liderilor locali sâmbătă seara.

4 Document. Citiți și voi ce avere are primarul PSD din Topoloveni după 29 de ani de mandat. Primește de la stat…

5 Informație. Candidații lui Voiculescu de pe lista PSD vor pleca la PPUSL imediat după validare! Dragnea, în râ…

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume