Monica Macovei, interviu la HotNews.ro: Mi-l doresc premier pe Daniel Morar

Monica Macovei, interviu la HotNews.ro: Mi-l doresc premier pe Daniel Morar

 Monica Macovei a discutat cu reporterii HotNews.ro despre programul său politic şi despre marile teme la zi.

Care ar fi punctele esentiale are porgramului dvs?

Ca sa incep cu politica externa, categoric este directia spre Vest. SUntem la granita intre democratie si nedemocratie. Trebuie sa profitam de aceasta situatia, sa o transforma intr-o oportunitate ca SUA sa investeasca in Romania politic si militar.

O alta chestiune este transformarea relatiei dintre politician si oameni. (...) Oamenii trebuie sa inteleaga ca presedintele, parlamentarii, ministrii sunt angajatii lor. Democratia participativa. Dragi oameni, nu decidem noi pentru voi. Facem referendum pe chestiuni.

La ce instrumente va ganditi sa puteti folosi institutia referendumului?

(...) Schimbam jocul. (...) Trebuie sa invatam pe oameni sa participe, ca puterea este la ei. (...) Invatam oamenii, ceea ce nu au fost invatati 25 de ani, sa isi spuna parerea pe orice chestiune importanta. Exemplu: cand s-a facut pol comuna agricola, s-a lucrat 3-4 ani de zile. Au primit scrisori de la fermieri de la toate statele UE, numai de la romani nu au primit. Mi-au spus "pai nu ne-am gandit ca putem". Scrieti scrisori parlamentarilor.

Sunt datoare cu a treia chestiune: depolitizarea institutiilor. Nu mai vreau sa existe directori care sa fie numiti politic. Daca o tinem ca depinde de partide -psd, pnl, pdl - atunci nu schimbam nimic in tara. Singurul lucru pe care ilputem face este sa implicam oamenii. Mai putem intreoduce regula prin care, din doi in doi ani, se fac alegeri.

Cine sunt oamenii din echipa dvs pe care ii veti aduce la Cotroceni?

Eu lucrez cu oameni din sistemul privat in toate domeniile, nu din sistemul politic. Cu cei pe care ii am in cap sigur ca am discutat.

Va ganditi la un nou partid?

Da, se vor aduna voturi si este un entuziasm foarte mare nemaintalnit pana acum in Romania, se lucreaza voluntar. Exista presiune si dorinta din partea acestor oameni sa continuam sa facem ceva, indifirent de rezultat. Intentionam sa facem ceva si in 2016.  

Va doriti sa conduceti un nou partid?

Voi vedea daca imi doresc. Imi doresc reforma clasei politice, pe care o am din 2005. Transformarea clasei politice.

Daca iei in calcul toate temerile, nu mai faci nimic in viata. Mi-au spus prietenii: Nu te gandesti - daca este un scor foarte mic, iti strici imaginea. Nu imi pasa, imi pasa de tara.

Sunteti de acord cu exploatarea gazelor de sist?

Daca sunt sigure pentru mediu, da. Dar nu cred ca trebuie sa ajungem la gazele de sist.  Orice facem pe siguranta energetica trebuie sa facem cu tari aliate. Deci energia nucleara, rezervele de titei din Marea Neagra, energie regenerabila.

Donatorii din campanie

Sunt transparenta in sensul ca am deschis cont la banca, am discutat cu banca sa blocheze daca este ceva suspect.

Relatia cu Traian Basescu. I-ati cerut sa initieze referendum pt ridicarea imunitatii, nu a raspuns. De ce?

Probabil ca sustine alt candidat si ca atare considera ca ar fi in defavoarea acelui candidat, dna Udrea, banuiesc. Sau nu crede in ceea ce am initiat. Eu am repetat propunerea si o voi repeta.

Care a fost mai exact momentul in care s-a rupt relatia cu presedintele?

Pactul pe justitie pe care l-a facut cu Victor Ponta. ZIua aceea in care a renuntat la procedura de selectie de buna practica care exista din 2005 si era 2013. Ponta s-a dus la CSM sa le propuna fara procedura de selectie. T Basescu a iesit la televizor si a zis nu facem procedura de slectie, negociem noi adica el cu Ponta si Daniel Morar este o problema constitutionala. Mi s-a parut ca a fost o executie in direct.  

Cat de reformate vi se pare serviciile si ce schimbari ati face?

Ele s-au reformat in procesul de integrare in NATO si apoi inprocesul de integrare in NATO. Sunt implicate si in lupta anticoruptie. Cred insa ca eista in continuare persoane, din ce citesc in presa, contracte dubioase, care nu au ce cauta acolo.

DL Ghita de exemplu, vi se pare ok cum functioneaza comisiile de control?

Nu, nu cred ca isi fac treaba bine.

Au aparut zvonuri cum ca acest candidat, membru al unui serviciu secret ar fi din SIPA pe care l-ati desfiintat. Aveti informatii? VI se pare verosimil?

Nu. Eu stiu ce sa va spun. Nu am idee despre ce vorbeste Traian Basescu. Nu stiu.  Pentru ca era sigilata, era cu cheie.

Acele arhive nu au fost predate?

Am desfiintat SIPA, dar am ramas cu arhiva. A ramas in directia penitenciarelor, intr-un hol cu zabrele si lacat. Am zis sa fie studiata ca sa stim ce este in ea. Se spunea ca PSD-ul folosise acest serviciu si sa urmareasca opozantii politici.

Daca ati fi presedinte astazi si ati afla ca unul dintre candidati este ofiter acoperit, i-ati da numele?

1. Pentru ca este grav ca un candidat sa fie santajabil, daca as fi facut asta, as fi spus de la inceput numele. Sau as fi vorbit cu acel om si i-as fi spus sa se retraga.

Teodor Melescanu

Serviciul Roman de Informatii Externe. Deodata aflam ca in timp ce era director SIE, cineva a strans semnaturi. Deci seful unui serviciu de informatii care trebuie sa apara Romania isi strange in secret semnaturi. Doi, in randul celor care au strans semnaturi se afla o asociatie prorusa, Dogaru.

Cazul Lukoil

Sesizarea se poate face din oficiu. Daca Nitu nu face nimic, ok, ma duc sa o scriu.

Cum caracterizati activitatea parchetului?

Au inceput bine, dar apoi au plecat spatele in fata lui Ponta. Sefa biroului de urmarire penala ar fi sotia dlui Nitu. (A demisionat, este procuror simplu acum - n.r.)  Atunci cand anchetezi si exista prejudiciu, pui sechestru. Altfel vine confiscarea si nu mai ai ce sa confisti. Apoi vine Ponta si zice ca nu au cum sa fuga cu rafinaria din tara, apoi a fost ridicat partial sechestrul.

Presedintele a spus ce am spus si eu trei zile la rand. Este inadmisibil ce a facut premierul ce a facut ambasaodrul rus, care a spus ca ancheta sa fie in conformitate cu legea dar si cu relatiile dintre Romania si Rusia.

Microsoft si EADS> Ati simtit cand erati in guvern ca este ceva suspect.

Nu imi aminesc si ca atare nu. La EADS tin minte ca s-a renegociat contractul de min de interne de atunci si s-a facut public.

Credeti ca minoritatea maghiara este folosita de Putin pt destabilizare?

Da, sigur, am fost prima care a spus asta. Cand ai un conflict la granita de est care vine tocmai dintr-un conflict inghetat, nu faci asa ceva.

Ponta este ca o pisicuta in fata rusilor. Vine ambasadorul rus si Ponta da o palma justitiei.  In capul lui vrea sa ne duca spre rusi.

Vinerea trecuta s-a predat comanda bazei de la Deveselu. Dece credeti ca nu a fost nicio oficiliatate romana, nu a fost un mare eveniment?

Banuiesc ca americanii nu au venit la nivel mai inalt pt ca Ponta se poarta cum se poarta cu rusii si chinezii si doi au vazut ca nu este Romania reprezentata la nivel inalt. E foarte grav, si in aceeasi zi s-a dus la Chisinau si de acolo a criticat-o pe Victoria Nuland.

Cu atitudinea asta pune in pericol si siguranta Rep. Moldova. Tot SUA trebuie sa o apere.

Republica Moldova

(Rusii) O sa inceapa cu regiunea transnistreana, ii santajeaza de vreo doi ani de zile. O rezolutie comuna a Parlamentului European pentru acoardul de asociere nu a fost semnata de Socialisti, iar dl Ponta spune ca este prieten cu dl Schulz. 

Ministerul de externe al Romaniei mi-au spus "dar Monica, de ce sa le dam vizele acum de ce nu mai incolo mai aproape de alegeri?".

Cu cine ati vorbit?

Va spun data viitoare.

Nu a avut loc cu min de externe, cu ambasadorul Romaniei, dl Motoc. Era o greseala in traducerea documentului, eu nu m-am lasat si s-a votat rezolutia in februarie, dar m-am luptat.

Nu cred ca se va schimba directia guvernului in Moldova.  Dar daca vin comunistii la putere, din pacate...

Relatia cu UE, doua mari curente: cresterea cheltuielilor vs. rigoarea

Pai nu ai de unde sa cheltui daca nu ai bani. Dar asta nu insemana taieri de salarii si pensii. Nu este austeritate, cheltuielile sa fie absolut necesare.

Evaluati campania urmatorilor: Iohannis, Ponta, Udrea.

V Ponta: Lansarea a fost faraonica, penibila, intr-o tara in recesiune si atata lume saraca, sa faci o asemenea lansare este si de prost gust. Este gen Coreea de Nord. Daca banii sunt de la partid trebuie vazut de unde sunt. Campania lui nu are mesaj. Mandri ca va furam, poate. Este de doi ani jumate la guvernare si vrea sa devina preseidnte ca sa schimbe Romania.

K. Iohannis: Mi-amintesc ce a scris Aligica in ultimul articol: In acest moment, pentru noi Ponta si Iohannis sunt acelasi lucru daca ne gandim la vara lui 2012. Poate o fi vreo diferenta, nu stiu. Eu cred ca treuia sa ceara f clar scuze electoratului pentru ceea ce a facut in vara lui 2012 cand a pus in pericol toata siguranta nationala. La fel martea neagra cand au votat superimunitatea. Si nu are niciun fel de experienta pe pol externa si pe siguranta nationala. Plus ca Sibiul a fost capitala europeana si a primit multe fonduri.

E Udrea: Nici nu am urmarit camapania Elenei Udre, vad ca e prezenta in multe locuri, se mai dezbraca. Nu o iau f in serios.

Propria dvs campanie:

Eu lucrez cu oamenii, nu e un partid in spate organizat. Romanii spun ca ne-am saturat de partidele care ne0au mintit si o parte dintre ei spun ca nu am sanse ca nu am partid in spate. Inca nu exista partidul Alba ca Zapada. Campania mea este simpla, este putin costisitoare, nu o sa ma vedeti pe panouri, si Google, Facebook e mai scump dar nu atat de scump. Merg in multe locuri, vb cu multi oameni.

Intrarea pe motocicleta intr-un studiou, compararea cu Nelson Mandela, le vedeti ca erori?

Eu la principiu m-am referit, poate nu as mai spune Nelson Mandela. "Totul este imposibil pana cand se face" eu cred in acest principiu. Nu ma compar cu nimeni, eu sunt eu. EU m-am referit la acela care a enuntat acel principiu.

Cu motocicleta a fost un fel de santaj. Am inceput sa merg cu motocicleta, eu nu am permis, dar Sorin Avram cu care lucrez vine la birou cu motocicleta. Intr-o zi cand asteptam taxiul m-a luat pe motocicleta. Vazandu-ne cu motocicleta, Teo a spus vino cu motocicleta in emisiune. Daca nu veniti, o sa va pun sa calcati. Atunci am zis bine, cu motocicleta.

Ati oferit zambind un cartus de mitraliera cadou.

Nu am vrut sa fie straniu. Am vrut sa vb despre viata mea, si lucrurile care mi-au dat mie putere si suferinta au fost cele din Bosnia. Eu am venit cu cateva cartuse din Bosnia si am vrut sa incep aceasta poveste cu ceva real.

Nume de oameni cu ati vrea sa lucrati, pe cine vreti premier?

Numele de vis este Daniel Morar, daca ma intrebati ce as vrea. Nu am vorbit cu el. Este prima oara cand spun un nume.

Victor Ponta va veni cu propunere in turul doi, pe cine veti aduce dvs? Vom mai discuta pana atunci, eu v-am spus ce mi-as dori. Morar nu ar putea fi pacalit de nimeni.

Pentru ca exista bariera parlamentului...

Il propun de doua ori, si a doua oare stie ca va pleca acasa. Dl Morar va opri acest furt din bani publici. Bani in Romania sunt, problema este ca sunt furati, Evaziunea mare fiscala nu se duce nimeni dupa ea, se duc dupa micii antreprenori, ii sufoca.

Cat aveti in sondaje?

Sunt in cursul unui sondaj, insa pot sa va spun din sondajele altor partide, pe car ele tin secret. Aveam 16% intr-un sondaj al PDL intentie de vot, ceva mai putin dar peste 10% intr-un sondaj PSD. Eu am asteptat pana cand stiu cat mai multi oameni ca candidez. Preluare hotnews.ro  


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...