Ponta: Azi când vorbim exclud ruperea acordului cu FMI, dar un deficit de 0,9% e inacceptabil

Ponta: Azi când vorbim exclud ruperea acordului cu FMI, dar un deficit de 0,9% e inacceptabil

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că negocierile cu FMI sunt în curs și că nu crede că acest acord va fi rupt, deși un deficit de 0,9% din PIB, cum cere Fondul, i se pare 'inacceptabil'.

Foto: (c) ALEX TUDOR/ AGERPRES FLUX

"E o perioadă de negocieri. Eu am deja suficientă experiență de negociere de când am venit în mai 2012, am preluat un acord, l-am dus la bun sfârșit. De fiecare date negocierile sunt dure. Azi când vorbim, da, cred că nu se va rupe niciun acord cu FMI, dar mai spun încă un lucru. Dincolo de acordul cu FMI, esențială este relația noastră cum e a oricărei țări membre cu Comisia Europeană. Acolo sunt marile probleme. Să știți că Franța n-are niciun acord cu FMI-ul, dar are o dispută cu Comisia Europeană legată de deficit, care e de vreo trei ori decât al României, Italia are peste 3%. Noi suntem elevii model ai Europei. N-aș vrea totuși să fim elevii model acceptând totuși niște condiții care ne împiedică să ne dezvoltăm accelerat. Pentru mine, ca prim-ministru, și Guvernul meu e inacceptabil un deficit de 0,9% din PIB. Poate guvernul ACL vrea să accepte acest lucru și își vor asuma ei o guvernare cu deficit 0,9%'', a afirmat Ponta într-un interviu pentru obiectiv.info.

Premierul a adăugat că delegația FMI și CE este de acord "de principiu cu cofinanțarea fondurilor europene", dar nu are mandat pentru creșterea cheltuielilor pentru domeniul apărării.

Fondul Monetar Internațional a solicitat un deficit bugetar de 0,9% din PIB pentru anul 2015, dar autoritățile române consideră inacceptabil un deficit bugetar mai mic de 1,4%.

AGERPRES/(AS — autor: Doroteea Purcărea, editor: Florin Marin)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…