Proiectul de autonomie a secuilor prinde contur. Kelemen: UDMR şi PCM vor forma o comisie mixtă pentru finalizarea proiectului

Proiectul de autonomie a secuilor prinde contur. Kelemen: UDMR şi PCM vor forma o comisie mixtă pentru finalizarea proiectului

„În ceea ce priveşte dialogul nostru cu PCM, am avut o întâlnire cu preşedintele acestui partid, Biro Zsolt, şi am stabilit că săptămâna viitoare vom nominaliza o comisie comună care să lucreze pe proiectul nostru de autonomie, trei oameni de la noi, trei de la ei. Ei au făcut observaţii şi au analizat proiectul nostru. Eu aş vrea ca discuţiile din comisie să dureze cât mai puţin, dar nu depinde de mine, eu încă nu cunosc detalii şi observaţiile colegilor de la PCM şi va trebui să reuşim să armonizăm punctele de vedere. Încercăm să finalizăm cât mai repede discuţiile“, a spus Kelemen, subliniind totodată şi faptul că acest proiect nu are nicio legătură cu evenimentele din Ucraina.

„De fiecare dată când Uniunea a vorbit de autonomie şi descentralizare, a vorbit de un model european, nu de secesionism, de lucruri care se întâmplă în Ucraina şi Crimeea.

Orice comparaţie cu Ucraina este greşită şi tendenţioasă. Noi nu căutăm soluţii conflictuale, aşa cum s-a întâmplat în Ucraina", a mai afirmat liderul UDMR. Şi totuşi, lideri importanţi ai Uniunii (Csaba Sogor, Vincze Lorant) invocă conflictele etnice din Ucraina pentru a cere drepturi colective pentru minoritatea maghiară şi solicită Europei să adopte o lege pentru maghiari dacă vrea să evite retrasarea graniţelor şi războiul în Transilvania.

În luna aprilie, deputatul UDMR Marton Arpad a confirmat pentru „Adevărul“că liderii politici maghiari lucrează la un proiect de lege care stipulează autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.Tot atunci deputatul PSD Bogdan Diaconu le-a transmis liderilor maghiari că va cere scoaterea în ilegalitate a UDMR, dacă acest proiect va fi depus în Parlament.

Lobby pentru autonomie şi la Bruxelles

Eurodeputatul UDMR Sogor Csaba, care ocupă locul al doilea pe lista de candidaţi a Uniunii pentru Parlamentul European, susţine că ţelul viitorilor aleşi ai Uniunii în Parlamentul European este de a adopta o legislaţie europeană privind drepturile minorităţilor.

Sogor Csaba a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Cluj, că alegerile pentru Parlamentul European vor decide atât soarta UDMR, cât şi a comunităţii maghiare din România, scrie Mediafax.

„Ziua alegerilor europarlamentare, 25 mai, este importantă pentru că decidem atât soarta UDMR şi a prezenţei noastre în PE, cât şi soarta comunităţii maghiare şi a României pentru următorii şapte ani. Vom încerca să reprezentăm în PE interesele comunităţii maghiare, ale ţării, dar şi doleanţele şi valorile noastre. Ţelul nostru este ca, aşa cum există o decizie privind capitolul agricultură, să adoptăm o legislaţie europeană şi în privinţa drepturilor minorităţilor. În Ucraina, problemele ar fi puţin altfel, dacă UE ar fi putut da un exemplu mai bun în privinţa asigurării drepturilor minorităţilor, respectării limbii, culturii, tradiţiilor minorităţilor din Ucraina. Sperăm ca această legislaţie să fie adoptată în viitorul mandat al PE“, a spus Sogor.

Potrivit acestuia, viitoarea legislaţie europeană privind drepturile minorităţilor ar trebui să cuprindă elemente din legislaţia Italiei şi Finlandei, referitoare la drepturile minorităţii germane din Tirolul de Sud, respectiv a minorităţii suedeze.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Picanterii ale escortelor despre mahării prezenți la Forumul de la Davos

2 Omul finanțelor OMV, vizită intempestivă la București

3 Această imagine este reală...

4 ULTIMA ORĂ DIICOT a extins urmărirea penală în cazul fraților Tate / Care sunt noile acuzații

5 VIDEO Ciudatul caz al femeii care și-a văzut soțul mort în 2014 într-o reclamă recentă