PSD, mândri că suntem români/ Ponta l-a schimbat din funcţie pe prefectul român de Harghita care atacase în instanţă memorandumul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. În locul său a fost numit un prefect UDMR

PSD, mândri că suntem români/ Ponta l-a schimbat din funcţie pe prefectul român de Harghita care atacase în instanţă memorandumul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. În locul său a fost numit un prefect UDMR

 Ponta l-a schimbat din funcţie pe prefectul de Harghita care atacase în instanţă memorandumul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. În locul său a fost numit un prefect UDMR

Guvernul Ponta l-a schimbat din funcţia de prefect de Harghita pe Adrian-Jean Andrei, care atacase în instanţă o serie de hotărâri de consilii locale din judeţ privind autonomia aşa-numitului Ţinut Secuiesc. Fostul prefect, care era susţinut de PSD Harghita, a declarat, pentru HotNews, că era în concediu când a fost schimbat din funcţie. În locul lui a fost numit prefect al judeţului Harghita Petres Sandor, susţinut de UDMR, printr-o hotărâre de guvern semnată de premierul Victor Ponta. De asemenea, în Mures, UNPR si-a pus prefectul plin, iar UDMR subprefectul.

Contactat de HotNews.ro, fostul prefect de Harghita, Adrian-Jean Andrei, a afirmat ca retrogradarea sa in functia de subprefect este o decizie de negociere politica in coalitia de guvernare.

"Nu ştiu de ce am fost schimbat din funcţie, acestea sunt negocierile în biroul de coaliţie. Eu am fost schimbat din concediu, nu mă mai mira nimic", a declarat, pentru HotNews.ro, fostul prefect de Harghita, ajuns subprefect.

Potrivit acestuia, la nivelul judetului Harghita, în cel putin 10 localităţi consiliile locale au adoptat hotărâri de aprobare a unui memorandum privind instituirea regiunii administrative autonome "Ţinutul Secuiesc", la propunerea Consiliului Naţional al Secuilor.

Adrian-Jean Andrei, ca prefect de Harghita, a atacat in instanţă hotărârile, în luna iunie, arătand că acestea contravin Constituţiei şi exced cadrul de competenţă al autorităţilor locale.

Fostul prefect Andrei spune că succesorul său, Petres Sandor, nu va retrage din instanţă contestaţiile Prefecturii Harghita împotriva hotărârilor de consilii locale privind instituirea Ţinutului secuiesc drept unitate administrativă autonomă. 

"De retras, nu poate să le retragă, prefectul trebuie sa fie garantul respectării legilor. Acestea sunt chestiuni de siguranţă naţionala, nu cred că are curaj să facă aşa ceva", a mai afirmat fostul prefect, Adrian-Jean Andrei.

Printre localităţile harghitene ale caror consilii au adoptat hotărâri privind autonomia "Ţinutului Secuiesc" se numără municipiile Miercurea Ciuc (reşedinţa de judeţ), Odorheiu Secuiesc, oraşul Cristuru Secuiesc, comuna Carta (localitatea natală a preşedintelui UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor).


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Sociolog / „Săptămână care vine USR se va face țăndări și va trage și PNL după”

3 „Pupila” lui Ciolacu, 9 ani de închisoare după ce a încercat să ucidă cu maşina un poliţist pe motocicletă

4 Fosta soție a lui Reghe rupe tăcerea. „Laurențiu mă ruga să divorțez întrucât cealaltă este gravidă. Ca și acu…

5 „Du-te măi și vaccinează-te. COVID-19 omoară!”. Mesajul devenit viral al medicului Gabriel Diaconu