RAPORT de VOT/Culmea tupeului politic: PSD/RTV/Antena 3 acuză ambasadorii lui Băsescu pentru bătaia de joc de la secţiile de vot din străinătate/LIVE TEXT

RAPORT de VOT/Culmea tupeului politic: PSD/RTV/Antena 3 acuză ambasadorii lui Băsescu pentru bătaia de joc de la secţiile de vot din străinătate/LIVE TEXT

Aici veţi găsi totul despre primul tur. Pentru mai multe amănunte din JUDEŢE intraţi intraţi pe comisarii de resort. 

Mai multe sectii din tara au solicitat suplimentarea buletinele de vot, pe motiv ca s-au epuizat

Biroul Electoral Judetean (BEJ) Cluj a suplimentat, duminica, numarul buletinelor de vot si al autocolantelor la 15 sectii de votare din Cluj-Napoca, unde acestea se epuizasera din cauza numarului mare de alegatori prezenti la scrutin, in special studenti, transmite Mediafax.

Presedintele BEJ Cluj, Monica Trofin, a declarat, duminica, pentru Mediafax, ca au fost trimise buletine de vot si autocolante de la alte sectii din oras, unde nu s-a inregistrat un numar ridicat de votanti.

"Am fost nevoiti sa suplimentam numarul buletinelor de vot si al autocolantelor la 15 sectii din Cluj-Napoca unde au votat in special studentii si apartinatorii persoanelor internate in spitale si unde acestea s-au epuizat. Fiecare sectie de votare a primit, initial, cu 10 la suta mai multe buletine de vot decat numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente, dar, cu toate acestea, numarul a trebuit suplimentat. Au fost aduse buletine de vot si autocolante de la sectiile unde nu s-a inregistrat un numar ridicat de votanti. De asemenea, mai multe sectii au cerut suplimentarea formularelor de liste suplimentare si a declaratiilor pe proprie raspundere date de alegatori din alte localitati. La ora 16.00 se inregistrau aproape 30.000 de alegatori in judetul Cluj care au votat pe listele suplimentare", a spus Trofin.

La ora 16.00 prezenta la vot in judetul Cluj a fost de 34,28 la suta, iar in municipiul Cluj-Napoca de 36,91 la suta.

In judetul Cluj sunt asteptati la urne 602.620 de alegatori inscrisi pe listele electorale permanente, care vor vota in 654 de sectii de votare - cu una mai mult ca la alegerile europarlamentare -, dintre care 287 in mediul urban si 367 in mediul rural.

Aproximativ 18.000 de persoane au votat pe liste suplimentare la Constanta, iar alte peste 1.500 au solicitat urna mobila, in total in judet prezentandu-se la vot, pana la ora 16.00, 244.000 de oameni, transmite Mediafax.

Potrivit informatiilor prezentate pe site-ul BEC, pana la ora 16.00, in judetul Constanta, au votat 244.084 de persoane, dintre care 17.879 pe liste suplimentare.

Reprezentantii sectiei de votare din statiunea Poiana Brasov au cerut Biroului Electoral Judetean suplimentarea numarului buletinelor de vot, dupa ce acestea s-au epuizat in jurul orei 16.30, transmite Mediafax.

Potrivit purtatorului de cuvant al Biroului Electoral Judetean Brasov, Claudiu Petra, la ora 16.30, reprezentantii Sectiei nr. 43, din statiunea Poiana Brasov, au anuntat ca mai au doar 80 de buletine de vot din cele 500 primite, astfel ca au solicitat noi buletine.

"In urma solicitarii au mai fost trimise inca 400 de buletine de vot de la sectia nr. 8 de pe strada Castelului, din Brasov. S-a constatat ca, intr-adevar, era un aflux de alegatori, in principal turisti", a spus reprezentantul BEJ Brasov, intr-o conferinta de presa.

In judetul Brasov, peste 518.000 de persoane cu drept de vot sunt asteptate, duminica, la cele 448 de sectii de votare, dintre care 177 sunt in municipiul Brasov.

Monica Macovei si Catalin Predoiu cer demisia Guvernului Ponta pentru proasta organizare a alegerilor, Klaus Iohannis le mulţumeste celor care au ieşit la vot în ciuda organizării defectuoase

Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidentiale, si Catalin Predoiu (PDL) au cerut, duminica, demisia Guvernului Ponta pentru proasta organizare a alegerilor. In schimb, candidatul Aliantei Crestin-Liberale PNL-PDL, Klaus Iohannis, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj in care le multumeste celor care au iesit la vor "in ciuda organizarii defectuoase a procesului de votare".

"In ciuda organizarii defectuoase a procesului de votare, oamenii s-au mobilizat si au participat in numar mare la vot, atat in tara, cat si in diaspora. Le multumesc tuturor romanilor care si-au exercitat acest drept fundamental al democratiei si ii chem pe cei ce inca nu au votat, sa o faca! Noi avem astazi sansa istorica de a alege Romania in care vrem sa traim si pe care vrem sa o lasam mostenire generatiilor ce vor urma!" a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Culmea tupeului politic: PSD/RTV/Antena 3 acuză ambasadorii lui Băsescu pentru bătaia de joc de la secţiile de vot din străinătate

Haosul de la sectiile de vot din strainatate a scandalizat intreaga opinie publica si a pus o presiune majora pe PSD, care a organizat alegerile. PSD a inventat o strategie ofensiva pentru a pasa responsabilitatea in curtea lui... Basescu. Astfel, gurile de foc ale propagandei PSD - Antena 3, Romania TV si Gabriela Firea i-au acuzat pe ambasadorii numiti de Traian Basescu in capitalele europene unde cetatenii romani sunt tinuti cu orele pana la vot.

Astfel, Romania TV prezinta imagini cu cozile din strainatate, iar moderatorii sustin ca de vina sunt ambasadorii numiti de Basescu, care ar fi organizat intentionat prost procesul electoral pentru a nu vota romanii din strainatate cu Ponta. Titlurile pe burtiera puse de RTV sunt Ambasadorii lui Basescu isi bat joc de alegatori si Traian Basescu acuzat de frauda in ziua votului.

Pe de alta parte, Antena 3 a preluat acuzele Gabrielei Firea, care a spus ca "PSD atrage atentia unor elemente care ridica suspiciuni de frauda in Berlin, Paris, Chisinau. Ambasadorii fac presiuni pentru a perturba procesul electoral. Ambasadorii romani in strainatate sa uite ca au fost numit de Băsescu. Cerem maxima vigilenta igilenta in Diaspora. Reprezentantii PSD au semnalat comportamente dubioase care amintesc de votul din 2009. Avem informatii ca si azi ca si acum 5 ani se forteaza cu intentii clare de fraudare a votului" - potrivit stiripesurse.ro.

Si PSD, si Antena 3, si RTV omit informatia esentiala: aceea ca procesul electoral a fost organizat de Guvern si de MAE, ambasadorii fiind doar executanti.

De altfel, invitatii prezenti in emisiunea RTV, Cristian Parvulescu, Dorel Visan si Adrian Izvoranu, au condamnat acuzatiile facute de PSD si propagate de moderatorii RTV. Cristian Parvulescu, profesor de stiinte politice, a explicat faptul ca Ministerul de Externe este principalul organizator al alegerilor, iar ambasadorii, care sunt diplomati de cariera, nu pot fi acuzati ca ar bloca procesul electoral. De cozile imense din strainatate vinovat este, in primul rand, Ministerul de Externe, condus de pesedistul Titus Corlatean, au concluzionat invitatii prezenti in platoul RTV.

Aroganţă de neam prost/Ion Ţiriac a votat în România pentru că la Paris erau "cozi enorme"

Omul de afaceri Ion Tiriac a venit sa voteze in Romania dupa ce a incercat sa isi exercite acest drept duminica dimineata in Paris, insa a constatat ca erau "cozi enorme", relateaza Stirile ProTV.

"Am incercat sa votez si la Paris azi dimineata - am fost acolo devreme -, dar era o multime de oameni atat la consulat cat si la ambasada. Am gasit ca e mai simplu sa votam aici. Erau cozi enorme", a declarat Ion Tiriac raspunzand unei intrebari.


Omul de afaceri si-a permis sa vina sa voteze in Romania. Nu este cazul pentru alti romani aflati in diaspora care stau la cozi sa voteze.

Fostul candidat prezidential Sebastian Lazaroiu a distribuit, duminica dupa-amiaza, pe Facebook, o fotografie in care se observa coada imensa formata in fata sectiei de votare din Paris, unde sute de romani asteapta sa voteze, precum si una din Haga sau Bruxelles. Un alt cititor a distribuit o fotografie din Valencia. Cititorii ne trimit sau ne semnaleaza, in continuare, fotografii din diverse orase din strainatate. Potrivit presedintelui Federatiei Asociatiilor Romanesti din Europa (FADERE), citat de B1.ro, cea mai mare aglomeratie la sectiile de votare din diaspoara este in Franta, Germania si Republica Moldova.

 Viorel si Andrei Hrebenciuc si Aristotel Cancescu au solicitat urna mobila in arestul Politiei, in Brasov

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, si fiul acestuia Andrei Hrebenciuc, aflati in arest preventiv pentru 30 de zile, la Inspectoratul Judetean de Politie, in dosarul retrocedarilor de paduri au solicitat urna mobila pentru a vota.

De asemenea, si presedintele Consiliului Judetean Brasov Aristotel Cancescu arestat preventiv pentru 30 de zile pentru fapte de coruptie, in arestul Inspectoratului Judetean de Politie Brasov a votat duminica prin intermediul urnei mobile.

"Da, va confirm ca domnii Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc si Aristotel Cancescu au votat duminica. Vineri am primit cererile din partea acestora, iar duminica doua persoane din cadrul Biroului Sectiei de votare nr. 15 Brasov, unde este arondat arestul Politiei, s-au deplasat cu urna mobila de vot in arestul Politiei pentru a vota. Alaturi de acestia, alte 23 de persoane aflate in arest preventiv au facut cerere pentru a vota", a precizat, pentru Agerpres, Ana Popa, presedintele Sectiei de votare nr.15 din municipiul Brasov.

Posibili indicatori de frauda: Ilfov, Giurgiu, Mehedinti si Olt - judete fruntase la votul pe lista suplimentara, desi nu sunt judete cu potential turistic sau cu centre universitare importante

Cum putem analiza daca exista indicatori de frauda la acest scrutin? Pai sa facem cateva comparatii intre date. 1. Dupa criteriul prezenta la vot (am raportat prezenta la vot in turul 1 din 2014 cu cea din turul 1 din 2009, per judet).

 Azi, la ora 13:00, am avut prezenta de 20,78% (media nationala), fata de 20,96% in turul 1 din 2009. Diferenta de 0,18% o putem considera media de crestere.
Tot ce este peste media nationala:

 Observatie:

Fata de raportarea de la ora 10, Sibiu si Hunedoara raman pe primele locuri, insa Prahova a urcat de pe locul 9 pe 3, Braila a coborat o pozitie, iar Brasovul (care era pe minus) a trecut direct pe pozitia a 5-a.

Anul acesta nu au mai fost desemnate sectii speciale.
In consecinta nu putem identifica indicatori posibili de frauda electorala decat comparand valorile per judet fata de o medie nationala pe alti 2 indicatori: listele suplimentare si urna mobila.

2. Dupa criteriul lista suplimentara (LS)
Am calculat procentul de votanti pe LS din numarul total de votanti (listele electorale permanente) si a rezultat o medie nationala de 2,02% la ora 13.
Tot ce este peste media nationala:

Observatie:
In Sectorul 3 au fost mai multe voturi pe LS (decat celelalte sectoare), respectiv, 6.081 - fata de o medie de 5.078 pe Bucuresti. De asemenea, la sectorul 6 au fost 5.925, iar la sectorul 1 - 5.463.
Fata de raportarea de la ora 10, ierarhia primelor 4 judete a ramas neschimbata.

3. Dupa criteriul urna mobila (UM)
Am calculat procentul de votanti au UM din numarul total de votanti (listele electorale permanente) si a rezultat o medie nationala de 0,13% la ora 13.
Tot ce este peste media nationala:

Observatii:
In sectoarele 1 (262 voturi), 3 (245) si 2 (234 voturi) s-a votat mai mult cu UM, fata de media pe Bucuresti (189).
Fata de raportarea de la ora 10, Salajul e tot pe prima pozitie, insa au urcat Giurgiu, Hunedoara si Botosani.

Azi, la ora 10:00, am avut prezenta de 6,55% (media nationala), fata de 6,17% in turul 1 din 2009. Diferenta de 0,38% o putem considera media de crestere.
Tot ce este peste media nationala:

 Observatie:

Judetul Sibiu are cea mai mare crestere din tara, poate si datorita faptului ca unul dintre candiati este primarul orasului Sibiu.

Anul acesta nu au mai fost desemnate sectii speciale.
In consecinta nu putem identifica indicatori posibili de frauda electorala decat comparand valorile per judet fata de o medie nationala pe alti 2 indicatori: listele suplimentare si urna mobila.

2. Dupa criteriul lista suplimentara (LS)
Am calculat procentul de votanti pe LS din numarul total de votanti (listele electorale permanente) si a rezultat o medie nationala de 0,78% la ora 10.

 Observatie:

In Sectorul 3 au fost mai multe voturi pe LS (decat celelalte sectoare), respectiv 2.145, fata de o medie de 1.767 pe Bucuresti.

3. Dupa criteriul urna mobila (UM)
Am calculat procentul de votanti au UM din numarul total de votanti (listele electorale permanente) si a rezultat o medie nationala de 0,08% la ora 10.

 Observatie:

In sectoarele 2 (49 voturi) si 5 (41 voturi) s-a votat mai mult cu UM, fata de media pe Bucuresti (29,5).

Chisinau: Altercatie verbala intre senatorul PSD de Diaspora Victor Alexeev si un ziarist moldovean la sectia de vot

Senatorul PSD de Diaspora Victor Alexeev si un reporter de la publicatia moldoveneasca Curaj.TV au avut duminica o altercatie verbala in fata unei sectii de votare din Chisinau.

Disputa a inceput dupa ce soferul masinii in care se afla senatorul i-a cerut explicatii jurnalistului pentru faptul ca filma autovehiculul care avea pe parbriz indicatorul de Senatul Romaniei.

Ulterior, senatorul a coborat din masina si a solicitat si el explicatii, jurnalistul raspunzandu-i ca are voie sa filmeze in spatiul public si intrebandu-l ce cauta masina Senatului in fata sectiei de vot.

Reporterul sustine ca a fost lovit de senatorul PSD de Chisinau. Incidentul a fost filmat de jurnalistul Curaj TV.

Scandal major la vot: In mai multe sectii de votare din Bucuresti, in principal din sectorul 1 si complexul studentesc Regie, alegatorii din alte orase nu mai pot vota deoarece s-au terminat formularele tipizate

In sectorul 1 nu se mai elibereaza adeverinte pe proprie raspundere pentru ca cetatenii care sunt domiciliati in alte orase sa poata vota, a declarat pentru HotNews.ro Ionut Tata, Pro Democrartia. Astfel, cetatenii sunt redirectionati spre sectiile de votare de la alte sectoare.

"Am primit mai multe sesizari in acest sens. De exemplu, cetatenii care au venit sa isi exercite dreptul de vot la sectia de votare de la Gara de Nord au fost redirectionati catre alte sectii de votare din sector, insa nici acolo nu li s-a permis sa voteze si au fost indrumati spre sectiile de votare din alte sectoare. Din ce am verificat noi, la toate sectiile de votare din sectorul 1 nu se mai eliberea acele adeverinte pe proprie raspundere deoarece s-au terminat. In mod normal, Biroul Electoral de sector trebuie sa suplimenteze numarul acestora. Nu este ilegal ca cetatenii sa fie redirectionati catre alte sectii de votare, insa in mod normal trebuie suplimentat numarul acestor adeverinte. Probabil Biroul Electoral evita sa suplimenteze numarul de adeverinte din cauza discutiilor si suspiciunilor legate de numarul mare de persoane care voteaza pe listele suplimentare", a declarat Ionut Tata, Pro Democratia.

Si candidatul independent la prezidentiale, Monica Macovei, a postat pe Facebook ca la sectiile de votare din jurul campusurilor universitare sunt studenti carora nu li se mai permite sa voteze deoarece nu mai sunt formulare tipizate pentru declaratii pe propria raspundere.

"Ponta isi bate joc in continuare de noi. In Bucuresti, in sectiile de votare din jurul campusurilor universitare sunt studenti carora nu li se mai permite sa voteze pentru ca sectiile de votare nu mai au formulare tipizate pentru declaratii pe propria raspundere necesare votului pe liste suplimentare", scrie Macovei.

Vlad Petreanu, festival de ironii pe Facebook: Dl. Ponta a cerut doua buletine de vot: unul in calitate de deputat, altul in calitate de prim-ministru

Jurnalistul Vlad Petreanu (Europa FM) a publicat pe contul sau de Facebook o serie de postari satirice despre alegeri si candidati:

Dl. Ponta a cerut doua buletine de vot: unul in calitate de deputat, altul in calitate de prim-ministru
Dl. Vadim Tudor a declarat ca voteaza pentru calm, pace si relaxare, dupa care a bagat reteta in urna si s-a interesat unde este iesirea din farmacie.
Cea mai buna prezenta la vot e in Teleorman. Halloweenul electoral organizat de MC Dragnea se dovedeste si la aceste alegeri un succes.
Eu cred ca Ion Iliescu a votat si de data asta tot cu el.

Monica Macovei: „Gândiți-vă ce înseamnă DNA pentru voi: un vis sau un coșmar?”

 „Astăzi votăm pentru visul nostru, dreptate”, a declarat Monica Macovei, după ce și-a exprimat opțiunea.

 „Și fiecare dintre voi, când mergeți la vot, gândiți-vă ce înseamnă DNA pentru voi: un vis sau un coșmar? Nu opriți visul, votați visul!”, a adăugat Monica Macovei. 

Romanii stau la coada sa voteze in Munchen

​Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu a publicat pe contul sau de Facebook o fotografie in care se observa cum zeci de cetateni romani din Munchen stau la coada sa voteze.

Coadă de peste 100 de persoane la o secţie din Roma/Italia

Peste o suta de romani stau la coada intr-una dintre sectiile de votare din Roma, capitala Italiei, transmite corespondentul HotNews.ro. Coada s-a format la o sectie de la Accademia di Romania.

AFP: Romanii isi aleg presedintele, independenta justitiei in joc

Romanii voteaza duminica in primul tur al unor alegeri prezidentiale dominate de temerile ca justitia va ajunge in mainile puterii, un scrutin in care premierul Victor Ponta pare sa se impuna, relateaza AFP.

Fostul procuror Victor Ponta, in varsta de 42 de ani, este creditat cu 41% din intentiile de vot, in fata contracandidatului de dreapa Klaus Iohannis (55 de ani), primarului municipiului Sibiu, creditat cu 30% din voturi, potrivit celui mai recent sondaj IRES.

"Daca Victor Ponta castiga, social-democratii vor exercita o putere de necontestat pana la alegerile legislative din 2016 pentru ca vor detine presidentia, majoritatea in Parlament si guvernul", a declarat pentru AFP politologul Ovidiu Voicu de la Fundatia Soros.

Politologul a adaudat ca, in aceasta calitate, Victor Ponta ar putea "lua decizii daunatoare la adresa justitiei" si ar fi suficient sa invoce un "management defectuos" pentru a-i demite pe sefii parchetelor.

AFP aminteste ca majoritatea de centru-stanga din Parlament a adoptat in decembrie 2013 amendamente la codul penal prin care incercau sa acorde superimunitate alesilor.

Aceste modificari nu au intrat, in cele din urmam, in vigoare, insa analistii se tem ca proiectul nu a fost abandonat.

Desi afirma ca se angajeaza sa mentina independenta justitiei, Ponta nu a ezitat sa critice Directia Nationala Anticoruptie, pe care o considera partizana, in contextul in care anchetele care ii vizeaza pe politicieni si fosti ministri s-au inmultit.

Ingrijorarile investitorilor

Scrutinul de duminica, care va duce, fara indoiala, si la schimbarea guvernului, este urmarit indeaproape si de mediul de afaceri.

A doua cea mai saraca tara din UE, dupa Bulgaria, Romania a inregistrat in 2013 una dintre cele mai rapide cresteri economice din bloc, de 3,5%.

Insa introducerea mai multor taxe, in primavara, au pus in frau apetitul investitorilor, cufundand tara in recesiune in semestrul al doilea. Pentru 2014, previziunile de crestere sunt de 2,2%.

"Marja de manevra pentru o schimbare de directie economica este limitata, deoarece Romania are un acord cu Fondul Monetar International (FMI) si UE iar angajamentele trebuie respectate", a declarat pentru agentia de presa citata analistul economic Aurelian Dochia.

"Dar vorbim de o posibila crestere a taxelor si a impozitului in 2015, iar aceasta posibilitate starneste ingrijorari in randul investitorilor", a adaugat analistul.

Statistică ora10.00

Prezenta inregistrata in Bucuresti: 5,76%.

In mediul urban: 6,37%, in mediul rural: 6,78%.

Judetele cu cea mai ridicata participare:
Teleorman - 8,86%
Olt - 8,62%,
Dambovita - 8,21%
Constanta - 8,2%
Ilfov - 8,02%

Judetele cu cea mai scazuta participare:
Covasna - 4,59%
Maramures - 4,7%
Harghita - 4,84%
Satu Mare - 4,97%
Cluj -5,22%

Statistici oficiale, ora 10.00: Judetele fruntase la vot pe liste speciale si cu urna mobila: Dolj, Iasi, Cluj

Statisticile oficiale privind votul pana la ora 10.00 arata ca din totalul de 1,196 milioane votanti, 2.801 au votat la urna mobila, iar 136.793 au votat pe listele speciale. Statisticile Biroului Electoral Central arata ca judetele fruntase la votul cu urna mobila sunt Cluj (325), Iasi (321), Constanta (202), si Alba (197).

In ce priveste votul listele speciale, adica votantii care isi exprima optiunea in alta localitate decat cea de resedinta, judetele campioane sunt:
Dolj (5.656)
Iasi (4.993)
Cluj (4.734)
Timis (4.597)
Prahova (4.512)
Constanta (4.524)
Bacau (4.483)
Olt (4.296)

Ne puteţi raporta orice incident de care aveţi cunoştinţă la secţiunea de comentarii de la acest articol

 Cum trezeste Romania TV Mandria de a fi roman in ziua votului cu cantece populare patriotice. Legatura evidenta cu sloganurile lui Victor Ponta

Romania TV difuzeaza cu ritmicitate inca de la primele ore al zilei votului la prezidentiale o selectie de cantece populare romanesti care promoveaza romanismul. Printre melodiile difuzate in acest potpuriu se numara "Asa-i romanul", "Doamne ocroteste-i pe romani", "Noi suntem romani". Asta in contextul in care Victor Ponta a pus accent in campanie pe motive populare, unul din sloganuri fiind "Mandru ca sunt roman".

Printre rapsozii difuzati la RTV se numara Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocsa si Dragan Muntean.

Romania TV a fost fondat de Sebastian Ghita, lider PSD apropiat de Victor Ponta. In campania electorala, RTV s-a remarcat prin atacurile dure la Klaus Iohannis si sustinerea fatisa a lui Victor Ponta.

10.50 A votat şi Traian Băsescu alături de soţia sa Maria

10.05 Victor Ponta a venit la vot de mână cu Oprescu şi Daciana

Până la ora 10.00 au votat 1.192.482 de români/6,5%/Prezenţa din Bucureşti, mult peste 2009

Duminică, 2 noiembrie, se desfăşoară alegerile pentru preşedintele României. Potrivit primelor estimări BEC, până la ora 10.00 au votat 1.196.991 de români:

1.057.380 - listele permanente,

136.810 - pe listele suplimentare,

2.801 - urna mobilă.

În procente, 6,53% dintre românii înscrişi pe listele electorale s-au prezentat la vot până la ora 10.00. În 2009, până la ora 10.00 au votat 6,17% dintre cetăţenii cu drept de vot.

În Bucureşti, până la ora 10.00 au votat puţin peste 101.000 persoane, adică 5,76% din cetăţii cu drept de vot.

Judeţele în care s-a înregistrat cea mai mare prezenţă în primele 3 ore de vot sunt Teleorman (8,9%), Olt (8,59%), Dâmboviţa, Constanţa şi Ilfov.

La polul opus se află judeţene Covasna (4,59) şi Maramureş (4,68).

 

 Prezenta la vot in Romania. Vezi ce prezenta la vot s-a inregistrat la ultimele alegeri prezidentiale in toate judetele tarii
In 2009, la primul tur al alegerilor prezidentiale, prezenta la vot in intreaga tara a fost de 53,52%, iar campionii cu peste 63% erau judetele din sudul tarii, in frunte cu Ilfovul si Teleorman. 

La alegerile prezidentiale din 2009, turul I, prezenta nationala la vot a fost de 53,52% din care 51,5%, in mediul urban si 56,3% in mediul rural.

In fruntea judetelor la capitolul prezenta la vot se aflau judetele din sudul tarii:

Ilfov - 64,12%

Teleorman - 63,06%

Mehedinti - 61,53%

Dambovita - 60,85%

Giurgiu -60,56%

La coada listei:

Satu Mare - 41,65%

Covasna - 42,38%

Harghita - 44,18%

Maramures - 47,25%

Vaslui - 48,22%

In Bucuresti, prezenta la vot a fost de 50,09%. (sursa: BEC2009)

La alegerile prezidentiale de acum, din 2 noiembrie 2014, datele privind prezenta la vot vor fi anuntate periodic de catre Biroul Electoral Central astfe: la ora 11:30 cu informatii privind prezenta inregistrata la ora 10:00; la 14:30 cu date despre prezenta inregistrata la ora 13:00; la ora 17:30 cu informatii privind prezenta inregistrata la ora 16:00; la ora 20:30 cu informatii privind prezenta inregistrata la ora 19:00; si la ora 22:30 cu informatii privind prezenta inregistrata la ora 21:00.

9.32. Klaus Iohannis a votat la Sibiu alături de soţia sa

E. Udrea, T. Meleşcanu şi Gh. Funar au votat deja. Dosar penal în Gorj pentru o ştampilă pierdută

 9.11. Teodor Meleşcanu a votat la Liceul de Arte Plastice.

9.03. Elena Udrea a votat la Colegiul Naţional Mihai Eminescu.

Şi Liviu Dragnea a votat la Colegiul A. D. Xenopol.

Presedintele unei sectii de votare din judetul Gorj este cercetat penal pentru neglijenta in serviciu, dupa ce a pierdut stampila de control a sectiei pe care o conduce, transmite Mediafax. Presedintele Sectiei de votare nr. 166 din comuna Bumbesti-Piţic din judetul Gorj a sunat, in noaptea de sambata spre duminica, la Biroul Electoral Judetean (BEJ), anuntand ca nu stie unde a pus stampila de control.

La fata locului au ajuns atat reprezentanti ai BEJ, cat si ai Politiei, care au dispus inlocuirea stampilei de control, dupa ce aceasta nu a fost gasita.

Pe numele presedintelui sectiei de votare, Politia Gorj a deschis dosar penal pentru neglijenta in serviciu.

ACTUALIZARE 8.30. MAE precizează că, la începerea votului în România, la ora locală 7.00, cetăţenii români votau deja în 45 de secţii din afara ţării, iar simultan cu începerea votului în ţară s-au deschis 50 de secţii din străinătate, votul decurgând în condiţii normale.

Toate secţiile din străinătate sunt pregătite pentru derularea în bune condiţii a procesului electoral. Votul decurge în condiţii normale, menţionează Ministerul de Externe.

Victor Ponta, afis electoral in limba maghiara, fara sloganul "Mandri ca suntem romani"-FOTO

Victor Ponta are in aceasta campanie si afise electorale in limba maghiara, in localitati unde aceasta comunitate este insemnata. Jurnalistul Sabin Gherman a postat pe contul sau de Facebook o fotografie cu banerul lui Ponta din comuna clujeana Izvoru Crisului, cu textul "Ponta a ajutat la repararea instalatiilor de canalizare" (in original in lb. maghiara). De remarcat diferenta fata de banerele in limba romana, unde figura candidatului Victor Ponta apare alaturi de sloganul "Mandri ca suntem romani".

Vrancea: Alegatorii din judet au primit pliante cu Victor Ponta votat

Social-democratii au imprastiat prin judet buletine de vot pentru alegerile prezidentiale, gata votate in dreptul candidatului Victor Ponta, atat in cutiile postale, cat si din usa in usa, direct cetatenilor, transmite Ziarul de Vrancea. Mai multi cetateni din Vrancea, confirmati de lideri ACL, au declarat pentru HotNews.ro ca in localitatea vranceana Soveja au fost distribuite inca de vineri astfel de pliante la unul dintre cele mai mari magazine din localitate.

"In ultimele zile, cetatenii din Focsani au primit hartii A3, care imita buletinul de vot stabilit de Biroul Electoral Central, care are mentiunea VOTAT in casuta nr. 4 a candiatului Aliantei Electorale PSD - UNPR - PC. Distributia hartiilor in cutiile postale a continuat si in prima parte a zilei de azi (duminica), potrivit unor sesizari care ne-au venit la redactie", relateaza in pagina online publicatia locala.

Mai multi cititori au confirmat ca au fost "cautati acasa de echipele de campanie, care le-au inmanat asemenea buletine de vot pro Victor Ponta".

Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Judetean Vrancea, Andreea Necula, reprezentantul Autoritatii Electorale Permanente in acest organism, spune ca nu s-a depus nicio sesizare la BEJ cu privire la asemenea afise, dar spune ca este putin probabil sa fie buletine similare cu cele folosite in ziua votarii.

Oficialul BEJ spune ca distributia unor asemenea materiale ar fi ilegala de vreme ce campania electorala s-a incheiat pe 1 noiembrie 2014, ora 07:00.

Funar a fost primul candidat care a votat

Funar a votat la sectia de votare amenajata la Liceul "I.L.Caragiale" din Capitala, unde a ajuns imediat ce urnele s-au deschis, fiind primul alegator de la aceasta sectie, dar si primul dintre candidati care si-a exprimat deja dreptul la vot, transmite Mediafax.

Candidatul independent la Presedintie, care era imbracat in costum popular si avand in piept o cocarda tricolora, a venit insotit de patru tineri, imbracati si ei in costume populare.

Unde și la ce oră vor vota prezidențiabilii, dar și principalii lideri

 Victor Ponta va vota în județul Gorj, la Baia de Fier, acolo unde își are domiciliul. Victor Ponta se va prezenta la vot în jurul orei 9.00.

 Klaus Iohannis, va vota la ora 9.30, la Școala nr. 4, str. Spartacus nr. 46 din Sibiu. 

Elena Udrea, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, va vota duminică, 2 noiembrie, ora 9.00, la o secție de votare de la Colegiul Național Mihai Eminescu. Acesta se află pe strada George Enescu, nr.2, sector 4.

Independentul Călin Popescu Tăriceanu va vota la ora 09.30 la ClubulSportiv Şcolar nr. 5 din Calea Plevnei 124, sector 6, Bucureşti. Coincidență sau nu, Tăriceanu se va prezenta la vot la aceeași oră cu Klaus Iohannis.

Prezidențiabilul PPDD, Dan Diaconescu, va vota la Liceul Teoretic ''Jean Monnet'',str. Str. Jean Monnet, Nr. 2. Sector 1,Bucureşti.

Candidatul PRM, Corneliu Vadim Tudor, va vota la ora 12.00 la Scoala generala 150 din Cotroceni.

Independentul Ghoerghe Funar se anunță foarte matinal la vot. Acesta va vota la  Colegiul National Ion Luca Caragiale din Bucuresti la ora 7:00 dimineata.

Unde vor vota liderii de plan secund ai alianței PSD-PC-UNPR:

Liviu Dragnea, Preşedinte executiv al PSD  – ora 09.00, la Colegiul Xenopol, Str. Traian, nr. 165, Bucureşti
Ion Iliescu, Preşedinte de onoare al PSD – ora 11.00, la Liceul Teoretic Jean Monnet, Bucureşti
Andrei Dolineaschi, Secretarul general al PSD – ora 09.00, la Colegiul Xenopol, Str. Traian, nr. 165, Bucureşti
Gabriela Firea, Purtător de cuvânt al PSD – ora 08.30, Secţia de votare nr. 93, Bulevardul Dunării, nr. 71, oraş Voluntari
Valeriu Zgonea, Preşedintele Camerei Deputaţilor – ora 09.00, Secţia de votare 166, Punct termic, nr.2, Bulevardul Dacia nr. 55, Craiova
Nicolae Bănicioiu, Vicepreşedinte PSD – ora 10.30, la Şcoala nr. 309, sectorul 6, Bucureşti
Titus Corlăţean, Vicepreşedinte PSD – ora 08:30, Secţia de votare nr. 85 cu sediul în Liceul de Arte Plastice din B-dul Iancu de Hunedoara nr.27, Bucureşti
Robert Negoiţă, Vicepreşedinte PSD – ora 10.00, Secţia 409 din cadrul Colegiului Mihai Bravu, sector 3, Bucureşti
Mircea Dușa, Vicepreședinte PSD – ora 09.00, Liceul Mihai Eminescu, Toplița
Rovana Plumb, Vicepreşedinte PSD, preşedinte OFSD, ora 11.00,  Liceul Petru Cercel din Târgovişte
Ioan Rus, Vicepreședinte PSD - ora 08.30, la Secția 160 - Școala Horea (fosta 27), str. 11 octombrie, nr. 3, Cluj-Napoca.
Lia Olguţa Vasilescu, Vicepreşedinte PSD -  ora 11.00, Liceul CFR, Craiova
Gheoghe Nichita, Vicepreşedinte PSD – ora 10.00, Liceul de Informatică Grigore Moisil din Iaşi
Eugen Teodorovici, Senator PSD – ora 11.00, Școala Generală, nr.130, Str. Doina, sector 5, București
Darius Vâlcov, Senator PSD, ora 09.00, Colegiul Xenopol, Str. Traian, nr. 165, Bucureşti
Doina Pană, Deputat PSD – ora 09.00, la Şcoala Ştefan cel Mare din Bistriţa
Aurelia Cristea, deputat PSD - ora 09.30, la secţia 102, Grădiniţa Lumea Copiilor, str. Septimiu Albini, nr. 91, Cluj-Napoca.
Mihnea Costoiu, Preşedinte PSD Diaspora - ora 09.30, Școala 286, Floreasca, București

Unde vor vota liderii de plan secund ai ACL:

Vasile Blaga – ora 10.00, Liceul I.L. Caragiale, Calea Dorobanților Nr. 163, sector 1, București

 Cătălin Predoiu – ora 12.00, Colegiul economic Virgil Madgearu, Bdul Dacia nr 34, Bucureşti

 Teodor Atanasiu – ora 10.00, Grădinița nr. 8, str Vasile Goldiș, Alba Iulia

 Mihai Răzvan Ungureanu – ora 11.00, secția nr. 48, Liceul Vasile Alecsandri, Iași

 Marian Petrache – ora 11.00, Școala Generală nr. 1, Buftea

 Andrei Chiliman – ora 8.30, Colegiul economic Virgil Madgearu, Bdul Dacia nr 34, Bucureşti

Crin Antonescu - 0ra 11.30, Școala nr.73 Barbu Delevrancea, Sector 3, București

Biroul Electoral Central (BEC) va anunta care este prezenta, de-a lungul zilei, la vot in primul tur al alegerilor prezidentiale, prin cinci informari. Orele la care BEC va anunta public prezenta la vot sunt: 11:30, 14:30, 17:30, 20:30, 22:30.

Ordinea candidatilor pe buletinele de vot, stabilita de Biroul Electoral Central prin tragere la sorti:

1. Kelemen Hunor (Uniunea Democrata Maghiara din Romania)
2. Klaus Iohannis (Alianta Crestin-Liberala)
3. Dan Diaconescu (Partidul Poporului - Dan Diaconescu)
4. Victor Ponta (Alianta PSD-PC-UNPR,)
5. William Branza (Partidul Ecologist Roman)
6. Elena Udrea (Partidul Miscarea Populara)
7. Mirel Mircea Amaritei (Prodemo)
8. Teodor Melescanu (independent)
9. Gheorghe Funar (independent)
10. Zsolt Szilagyi (Partidului Popular Maghiar din Transilvania)
11. Monica Macovei (independent)
12. Constantin Rotaru (Partidul Alianta Socialista)
13. Calin Popescu Tariceanu (independent)
14. Corneliu Vadim Tudor (Partidul Romania Mare)

 Procesul de votare la scrutinul din 2 noiembrie 2014 pentru alegerea preşedintelui României a început în afara ţării la secţia de votare organizată în Noua Zeelandă (Auckland), sâmbătă, la ora 20.00, la ora României, având în vedere diferenţa de fus orar.

MAE anunţa, sâmbătă seară, că procesul de votare la scrutinul din 2 noiembrie 2014 pentru alegerea preşedintelui României începe în afara ţării la secţia de votare organizată în Noua Zeelandă (Auckland) sâmbtătă la ora 20.00, ora României.

"Având în vedere diferenţele de fus orar, următoarele secţii care se vor deschide la ora 22.00, ora României, sunt cele din Australia (Canberra, Sydney, Brisbane, Melbourne). Conform legii, votarea începe la ora 07.00, ora locală şi se desfăşoară până la ora 21.00, ora locală, când secţia de votare se închide", informează MAE.

Primul scandal/Realitatea TV-Sebastian Ghiţă

Realitatea TV a declansat, sambata seara, o intreaga isterie pe motiv ca nu mai conteaza votul de duminica acuzand ca numaratoarea voturilor ar fi asigurata de firme controlate de Sebastian Ghita. Rares Bogdan, fara nici o dovada sau baza factuala, a instigat populatia sa nu se mai prezinte la vot afirmand ca s-ar pregati un furt masiv de voturi. Iesirea sa alarmista se bazeaza pe o sesizare facuta de PMP la BEC in care acuza faptul ca asocierea SIVECO – ASSECO SEE ar fi controlata de deputatul PSD Sebastian Ghita.

Sebastian Ghita a negat in direct la Realitatea TV ca ar avea vreo legatura cu asociera SIVECO – ASSECO SEE. Cele mai importante declaratii facute de Sebastian Ghita la Realitatea TV:
Ceea ce faceti dvs mi se pare o chestiune extrem de grava, nu vreau sa o caracterizez iresponsabila pentru a nu va jigni. Nu am inteles de ce credeti e important sa aruncati cu astfel de acuze nefondate. Intre suspiciune si acuze trebuie sa stiti sa pastrati o distanta.
ASSECO SEE este cea mai are firma poloneza de soft, o firma mai mare decat toate firmele romanesti de software.
In al doilea rand vreau sa va spun ca pana in urma cu ceva timp director la aceasta firma era fratele lui Tinel Petre, deputat PDL. Nu stiu daca mai e acolo,dar firma aceasta a fost departe de orice suspiciune de aranjament, coruptie.
In ce priveste pe doamna Socol, o admir. Cred ca firma SIVECO va reusi sa reziste pe piata si ca doamna Socol va gasi resurse sa treaca peste aceasta incercare grea.
Cred ca s-a facut un pas important pentru a ne asigura ca avem alegeri perfect corecte
Alegeri sunt supravegheate de DNA, in anumite sectii de vot au aparut procurori sau judecatori. Cred ca ceea ce faceti este o greseala
Asocierea SIVECO – ASSECO SEE a realizat numaratoarea si la alegerile europarlamenara, fiind confirmata de numaratoarea paralela a partidelor. De notat ca Realitatea TV a facut campanie deschisa pentru candidatul PMP, Elena Udrea.

 RECORD de cereri de URNĂ MOBILĂ în Olt

"Solicitările pentru urna mobilă sunt de ordinul zecilor de mii. Această practică pare a fi în judeţul Olt una dintre metodele prin care PSD încearcă o influenţare masivă a intenţiei de vot la fiecare campanie de alegeri. De această dată se pare că se depăşesc cifrele acestor cereri pentru urnă mobilă mai mult decât la orice alte alegeri. Demn de semnalat, cazul unor localităţi din judeţul Olt cu aproximativ 1000 de alegatori, în care au fost depuse mai mult de 120 de cereri pentru urna mobilă. Mai mult decât atât, la nivelul judeţului Olt au fost înregistrate cereri pentru urna mobilă în cuantum de peste 10% din totalul alegatorilor înscrişi în listele electorale permanente", se arată în comunicatul lui Ştirbu.

Potrivit acestuia, operaţiunea "pare că a fost gândită de mai mult timp, deoarece regimul urnelor mobile a fost drastic reglementat prin Legea 370/2004, cu modificările şi completările ulterioare".

"Urna mobilă este doar pentru alegătorii netransportabili, lucru care poate fi dovedit doar prin acte medicale. Până la această oră deja au fost depuse întâmpinări şi contestaţii la BEJ Olt în privinţa alegerilor care urmează mâine. În localitatea Grojdibodu, la secţia de votare nr. 217, primarul PSD al localităţii, Doru Iovancea, a intrat în incinta secţiei de votare şi a rupt întâmpinarea depusă de reprezentantul ACL, iar conducerea judeţeană ACL Olt a depus plângere penală. În aceste condiţii ne aşteptăm este de aşteptat ca în cursul zilei de mâine să avem mai multe ştiri din judeţul Olt", se arată în comunicatul lui Ştirbu.

BEJ Galaţi a sesizat Poliţia în cazul unor materiale neasumate în care era denigrat candidatul ACL

Biroul Electoral Judeţean Galaţi a interzis, sâmbătă, distribuirea unor materiale electorale neasumate, în care era denigrat candidatul ACL la alegerile prezidenţiale Klaus Iohannis şi a sesizat Poliţia, în urma unei reclamaţii primite din partea reprezentanţilor acestei formaţiuni politice.

Consilierul judeţean PDL Ion Ştefan a declarat că mai mulţi membri i-au adus la sediul partidului din Galaţi flyere în care era denigrat candidatul ACL, materiale electorale în care se făceau referiri la "casele domnului Iohannis, adopţii de copii, faptul că este colaborator cu Băsescu şi altele de acest fel”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit lui Ştefan, flyerele ar fi fost găsite în cutiile poştale din mai multe cartiere ale municipiului Galaţi sâmbătă dimineaţă, iar ulterior ACL a depus sesizarea la BEJ Galaţi, prezentând şi un astfel de material.

Membrii BEJ au studiat flyerul prezentat de ACL şi, potrivit decizei publicate, sâmbătă seară, pe site-ul Prefecturii Galaţi, au decis interzicerea distribuirii materialelor publicitare electorale care nu sunt asumate şi înaintarea sesizării către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi în vederea efectuării cercetărilor specifice pentru a se identifica dacă acest flayer a fost distribuit pe raza judeţului Galaţi şi cine a dispus comandarea, tipărirea şi distribuirea sa.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, Cristina Tatulici, a declarat, sâmbătă seară, că sesizarea BEJ Galaţi a fost preluată de către poliţişti şi că în acest caz se fac cercetări.



În ungurime, Ponta nu mai e mândru că e român


Coadă la vot la Munchen


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”