Şeful Comisiei juridice din Senat cere să se lucreze în comisie în minivacanţă. Plenul respinge. Senatorii nu mai lucrează marţi în plen

Şeful Comisiei juridice din Senat cere să se lucreze în comisie în minivacanţă. Plenul respinge. Senatorii nu mai lucrează marţi în plen

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Cătălin Boboc (PNL), a cerut, luni, în plen, ca activitatea în comisie să se desfăşoare în toată perioada minivacanţei parlamentare pentru euroalegeri, propunerea sa fiind respinsă la vot, acesta fiind acuzat de colegii din PSD că face declaraţii politice.

UPDATE 18:02 Senatorii nu mai lucrează marţi în plen; Sârbu: Din informaţiile pe care le avem,mâine nu avem cvorum

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, a cerut, luni, la finalul şedinţei de plen, ca reuniunea în plen de marţi să fie anulată, întrucât are informaţii potrivit cărora nu va fi cvorum de lucru, el propunând ca senatorii să lucreze în comisiile parlamentare.

"Am avut o scurtă consultare cu liderii de grup. Din informaţiile pe care le avem, mâine dimineaţă nu reuşim să facem cvorum de şedinţă", a spus Sârbu, de la tribuna Senatului.

El a propus plenului modificarea programului de lucru, astfel încât senatorii să lucreze marţi şi miercuri în comisiile parlamentare, iar şedinţa de plen de marţi, stabilită anterior, să fie anulată.

"Să nu fim puşi în situaţia în care iarăşi venim o parte, alţii nu venim, nu avem cvorum", a mai spus liderul senatorilor PSD, precizând că declaraţiile politice pot fi depuse la Biroul Permanent.

Propunerea senatorului PSD a fost adoptată cu 78 de voturi "pentru", 3 abţineri şi 10 voturi "împotrivă".

Solicitarea preşedintelui Comisiei juridice a fost respinsă cu 72 de voturi "împotrivă", 49 de voturi "pentru" şi 3 abţineri.

Plenul Senatului a votat, însă, un program de lucru în comisii, pentru ziua de miercuri, cu 109 voturi "pentru", 3 abţineri şi 9 voturi "împotrivă".

"Am rugămintea să supuneţi votului plenului rugămintea mea de a permite Comisiei juridice, pentru perioada viitoare, înţeleg că va fi un fel de minivacanţă parlamentară, permisiunea către Comisia juridică de a-şi desfăşura lucrările, având în vedere complexitatea proiectelor şi numărul mare de proiecte pe care le avem în dezbatere în acest moment la comisie", a declarat Cătălin Boboc, în plen.

Boboc şi-a motivat cererea prin faptul că sunt proiecte foarte importante aflate pe ordinea de zi a Comisiei juridice, cel mai important fiind cel de modificare a Codului de procedură penală.

"Este un proiect la care sunt foarte multe amendamente, sunt foarte mulţi interesaţi să vină la dezbateri şi chiar că nu ne permitem, în momentul acesta, să întrerupem activitatea Comisiei juridice", a mai spus Cătălin Boboc.

Propunerea liberalului nu a fost susţinută de reprezentanţii PSD.

Senatorul PSD Ovidiu Donţu, vicepreşedinte în Comisia juridică, a susţinut în plen că preşedintele Comisiei juridice nu a supus la vot în biroul comisiei această propunere şi nici nu s-a consultat cu colegii.

"Practic, cred că din acest moment domnia sa face doar politică şi în Comisia juridică a Senatului nu s-a făcut niciodată politică", a afirmat Ovidiu Donţu.

Senatorul UDMR Verestoy Attila l-a atenţionat pe preşedintele Comisiei juridice că nu doreşte să reproducă ce anume s-a discutat în Biroul Permanent. "Propunerea era că puteţi lucra săptămâna aceasta, conform dorinţei dumneavostră, care eu am înţeles că este dorinţa asumată a comisiei, în comisie. Asta s-a decis în Biroul Permanent. Asta trebuia să reproduceţi şi nu să faceţi aluzii, la anumite mesaje politice care nu îşi au rostul în plenul Senatului", a spus el.

Cătălin Boboc a revenit la tribună, declarând că a avut consultări cu colegii săi de comisie, altfel nu şi-ar fi permis să facă această propunere.

"Dacă cu domnul vicepreşedinte Donţu nu am apucat să vorbesc despre asta, sigur ar fi aflat şi dumnealui, când ar fi venit la comisie", a spus Boboc.

"Nu are legătură cu niciun fel de mesaj politic, pentru că nu mi-am permis să cer plenului, dar, dacă asta înseamnă să lucreze şi plenul din cauza Comisiei juridice, asta fac, o să fac o solicitare de asemenea. Eu m-am referit strict la activitatea noastră", a menţionat el.

Senatorul PSD Cristian Dumitrescu a intervenit şi el în discuţie, arătând că îl contrazice pe preşedintele Comisiei juridice.

"În general, în Senat, preşedintele Comisiei juridice este cel care ne dă lumină, care ne desţeleneşte când avem anumite probleme legate de regulament, dar lucrurile sunt foarte clare", a spus Dumitrescu, precizând că ceea ce solicită Boboc se rezolvă printr-un vot, în plen, pentru activitatea comisiei de săptămâna aceasta, urmând ca pentru săptămâna viitoare să se dea un vot în plenurile viitoare.

Liderul gupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, a replicat, precizând că preşedintele Comisiei juridice are dreptul de a cere un program al comisiei şi orice senator, chiar dacă nu este membru al unei comisii, poate cere acest lucru.

"Nu trebuie să ne ascundem după deget, preşedintele Comisiei juridice a spus că a solicitat un program pentru comisie în Biroul Permanent şi a fost respins, astfel că a apelat la plen, pentru că este suveran. Haideţi să fim oneşti, plenul hotărăşte. Puneţi la vot această prounere şi să nu mai continuăm dezbaterea, pentru că nu are sens", a spus Haşotti.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Aceasta este România adevărată, nu cea din presa panicardă

2 Așa o fi?

3 Scandal cu lături la vârful Mafiei din sindicate / Marioneta lui Surugiu de la SNAP a rupt lanțul! / Surugiu are s…

4 „Valori” mondiale / Vasluiul dă cea mai tânără bunică din lume, la doar 23 de ani

5 „O desfrânată ieftină” / Așa o descrie Claudia Pătrășcanu pe Bianca Drăgușanu