Senat: Senatorul PNL Akos Mora a demisionat

Senat: Senatorul PNL Akos Mora a demisionat

Senatorul PNL Akos Mora a demisionat marți din funcție, afirmând că nu își dorește să facă parte "din acest Parlament".

Senatul a luat act de vacantarea respectivului post cu 65 de voturi pentru, cinci împotrivă și trei abțineri.

Akos Mora a fost ales senator în circumscripția electorală 28 Mureș, colegiul uninominal nr. 3.

"Nu are niciun sens. Eu nu doresc să fac parte din acest Parlament. Îmi pare rău, suntem prizonierii capcanelor atitudinilor populiste și mă uit foarte clar în stânga. Știu că foarte mulți vreți să mă susțineți. Știu că foarte mulți mi-au spus: 'Stai liniștit că nu vom vota această măgărie'. Nu vreau să vă pun în posibilitatea, și teoretică, de a trece o asemenea aberație, o asemenea hotărâre", a declarat Akos Mora în timpul ședinței plenului Senatului de marți, în care era luată în discuție starea de incompatibilitate în care se afla acesta.

În timpul dezbaterilor raportului Comisiei juridice privind Decizia nr. 6289/2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, irevocabilă, prin care s-a respins recursul declarat de Mora Akos-Daniel împotriva sentinței civile nr. 34/2012 a Curții de Apel Târgu-Mureș, senatorul a susținut că "raportul Comisiei juridice este rezultatul unui vot politic care nu are niciun fundament legal" și că situația în care se află este "absolut aberantă".

"Am crezut că apelul meu de la începutul acestui punct va fi recepționat pozitiv. Am senzația că nu este recepționat deloc pozitiv. Am senzația că este o plată de polițe în acest moment. Am senzația, stimați colegi, că așa cum este formulată hotărârea de astăzi, să iei act de încetarea unui mandat din 2013, este inimaginabil ce se întâmplă. În această situație, dați-mi voie să vă spun: îmi dau demisia", a spus Akos Mora, cerându-le colegilor săi să îi ofere "un argument legal și constituțional" ca să plece din Parlament.

El a adăugat că decizia Înaltei Curți "nu spune nicăieri că trebuie să înceteze mandatul".

"Eronat se folosește ideea că de ce nu aplicăm decizia Înaltei Curți. Parlamentul European, de curând, a respins solicitarea ANI de încetare a mandatului europarlamentarului Mircea Diaconu", a menționat Akos Mora.

În hotărârea pe care Senatul urma să o supună la vot marți dacă Akos Mora nu ar fi demisionat era stipulat faptul că se constată încetarea mandatul de senator în cazul lui Akos Mora începând cu data de 24 septembrie 2013.

De asemenea, liderul grupului PNL din Senat, Puiu Hașotti, anunțase anterior demisiei lui Akos Mora că liberalii vor "vota politic".

"Eu sunt în cea mai tristă postură, pentru că noi, liberalii, vom vota politic. Adică în favoarea încetării mandatului colegului nostru, Akos Mora, un om cu care am colaborat cu toții într-o manieră excepțională, un om cu totul deosebit", a spus Hașotti.

Senatorii din Comisia juridică au adoptat, în ședința din 30 septembrie, un raport favorabil solicitării Agenției Naționale de Integritate cu privire la demiterea lui Daniel Akos Mora din funcția de senator.

În scrisoarea pe care ANI a transmis-o conducerii Senatului, se solicita aplicarea "cu celeritate" a prevederilor legale ca urmare a deciziei definitive și irevocabile nr. 6289/2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, coroborată cu Decizia nr. 418/2014 a CCR.

"Vă solicităm să dispuneți punerea în aplicare a Deciziei nr. 6289/2013 a ÎCCJ prin care s-a respins recursul declarat de Mora Akos Daniel împotriva sentinței civile a Curții de Apel Târgu Mureș, constatându-se irevocabil că acesta a încălcat regimul juridic privind incompatibilitatea. Având în vedere obligațiile Parlamentului stabilite de Curtea Constituțională în decizia amintită, vă rugăm constatați demiterea de drept, din calitatea de senator, a domnului Mora Akos Daniel", se arată în documentul amintit.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale