Tăriceanu: Forţele politice să fie pregătite - suspendarea lui Băsescu, dacă încalcă Constituţia

Tăriceanu: Forţele politice să fie pregătite - suspendarea lui Băsescu, dacă încalcă Constituţia

Declanşarea suspendării lui Traian Băsescu depinde de măsura în care preşedintele va respecta Constituţia până la încheierea alegerilor şi a mandatului său, susţine preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, precizând că forţele politice trebuie să fie pregătite oricând pentru suspendare.

Tăriceanu: Forţele politice să fie pregătite - suspendarea lui Băsescu, dacă încalcă Constituţia (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Acţiunea electorală făţişă desfăşurată ieri în sediul Administraţiei Prezidenţiale alături de delegaţia PMP şi declaraţiile făcute de Preşedintele României la postul de televiziune B1 mă obligă să adopt o poziţie de protest privind încălcarea repetată de către domnia sa a prevederilor constituţionale. Domnul Băsescu a abandonat în aceste ultime zile ale mandatului său până şi aparenţele ipocrite în spatele cărora a încălcat aproape zilnic Constituţia Ţării. Asta, în condiţiile în care victoria statului de drept este prezentată ca marele succes al regimului său şi cu care încearcă din nou să amăgească electoratul. Dacă într-o simplă intervenţie televizată dl. Băsescu nu s-a sfiit să ne demonstreze cum conduce direct Ministerul Public şi care sunt preocupările sale total în afara atribuţiilor constituţionale, atunci ne putem imagina ce se petrece în spatele uşilor închise, în laboratoarele oculte de la Cotroceni", afirmă Tăriceanu, într-un comunicat remis joi agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit lui Tăriceanu, "preşedintele ţării a dat miercuri dispoziţie Parchetului General, în direct la B1, să înfiinţeze o comisie rogatorie într-o afacere în care ar putea fi implicat unul dintre numeroşii săi adversari politici, a mai anunţat în numele Administraţiei Prezidenţiale că a cerut o serie de dosare unui ziarist, ca şi cum Preşedinţia s-a transformat în organ de anchetă, l-a atacat indirect pe ziaristul Cătălin Tolontan, cel care se ocupă cu investigarea jurnalistică a «Galei Bute», în care El Elena Udrea suspectată de fapte de corupţie grave".

"Pe lângă toate acestea, implicarea sa activă în înfiinţarea Fundaţiei Mişcarea Populară, mărturisită tot la B1, şi propaganda electorală făţişă şi susţinută pentru PMP şi candidatura Elenei Udrea nici nu mai par încălcări ale Constituţiei atât de grave. În calitatea mea de Preşedinte al Senatului României şi al doilea om în stat, în calitatea mea de preşedinte al PLR şi de candidat la Preşedinţie, am obligaţia să protestez împotriva practicilor prezidenţiale anticonstituţionale, dar mai ales să atrag atenţia, să trag un semnal de alarmă, privitor la posibile şi chiar probabile escaladări ale acestor practici", susţine Tăriceanu.

Fostul premier precizează că în calitatea sa de preşedinte al României, Traian Băsescu are la dispoziţie până în ultima zi de mandat "o serie de pârghii de control asupra unor instituţii de forţă ale Statului".

"Practicile sale anticonstituţionale ar putea escalada în campania electorală odată cu apropierea datei alegerilor, mai ales prin atacuri în diverse planuri ale adversarilor domniei sale şi ale planurilor de perpetuare a regimului Băsescu. Când a fost redactată şi adoptată de Parlament şi validată prin Referendum, Constituţia Ţării a fost concepută pentru uzul unor oameni politici responsabili. Nimeni nu a anticipat că Preşedinţia Ţării ar putea încăpea pe mâinile unui astfel de individ", afirmă Tăriceanu.

Potrivit acestuia, chiar dacă timpul rămas până la data primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale nu permite fizic derularea întregii proceduri pentru demiterea lui Traian Băsescu, "forţele politice care ţin la respectarea Constituţiei trebuie să fie pregătite în orice moment pentru iniţierea suspendării de către Parlament a Preşedintelui României".

"Noi nu apărăm Constituţia şi Legea facultativ, în funcţie de calendarul alegerilor, ci permanent. Iniţierea suspendării Preşedintelui României, fie şi în preajma alegerilor, va arăta o atitudine sănătoasă şi corectă faţă de statul de drept. În acest sens, eu lansez un avertisment foarte serios domnului Preşedinte. Declanşarea sau nu a suspendării Preşedintelui României va depinde de măsura în care Traian Băsescu va respecta sau nu Constituţia până la încheierea procesului electoral şi a mandatului său", mai arată Tăriceanu.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...