Zgonea, despre Udrea: Un parlamentar în exercițiu nu poate intra în cătușe într-o comisie parlamentară, la fel și în plen

Zgonea, despre Udrea: Un parlamentar în exercițiu nu poate intra în cătușe într-o comisie parlamentară, la fel și în plen

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat luni că va solicita ministrului Justiției și procurorului general o soluție cu privire la modul în care urmează să se prezinte Elena Udrea în Parlament pentru a-și spune punctul de vedere cu privire la cele două noi cereri ale DNA de efectuare a urmăririi penale și arestării preventive, adăugând că un parlamentar aflat în exercițiu nu poate intra în cătușe într-o comisie parlamentară și în plen.

"Urmează să comunicăm cu domnul ministru Cazanciuc și să găsim o soluție cu privire la prezența doamnei deputat. Avem o situație un pic delicată pe care nu știm să o rezolvăm la acest moment și sper ca prin dialog cu procurorul general și cu ministrul Justiției să găsim această soluție. Acum le scriem la amândoi. Avem un deputat care este în acest moment în mandat și care este în arest preventiv și trebuie să găsim soluții astfel încât doamna deputat să vină la comisie să-și susțină argumentația în fața comisiei. Aceasta este prima chestiune, la comisie dosarul poate fi citit și de către avocatul său, când se face votul secret poate veni deputatul și este dreptul său constituțional sau poate veni avocatul și să susțină punctul de vedere. Noi nu știm care sunt dezbaterile de fond din instanță, trebuie să vedem condiționalitățile accesului în sală, există poate interdicție din partea instanței ca doamna deputat să se vadă cu anumite persoane și atunci noi trebuie să limităm accesul în sală. Cea mai importantă decizie este că un parlamentar aflat în exercițiu nu poate intra în cătușe într-o comisie parlamentară, la fel și în plen", a spus Zgonea la finalul ședinței Biroului permanent.

El a adăugat că parlamentele democratice au structura lor de securitate și niciun alt organ de securitate sau de siguranță națională nu poate intra decât în anumite condiții, mai exact dacă persoanele respective sunt chemate la audieri.

"La comisia permanentă și în plen avem această situație inedită pe care nu știm să o rezolvăm. Nu știm cu ce persoane are dreptul să se vadă, pot apărea asemenea cazuri atât în plen, trebuie să limităm accesul unor membri ai grupurilor parlamentare, angajați ai Camerei care altfel pot intra în plen să aducă documente parlamentarilor și s-ar putea să aibă interdicție să se vadă și cu anumiți parlamentari. Nu avem aceste informații, ele fiind de fondul problemei, iar din 2012 Parlamentul nu mai solicită dosarul pe fond, ci doar cauzele care necesită reținerea și arestarea preventivă sau ridicarea imunității. Polițiștii care însoțesc un arestat preventiv, în afară de arestul poliției nu pot intra nici în plen, nici în comisie. Pe hol au voie", a mai menționat Zgonea.

Președintele Camerei Deputaților a menționat că cererile DNA au fost trimise Comisiei juridice pentru a întocmi un raport în trei zile și cel mai probabil săptămâna viitoare, luni sau marți, va fi o ședință de plen în care să se voteze aceste cereri.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale și arestării preventive a Elenei Udrea pentru săvârșirea de noi infracțiuni în dosarul Gala Bute.  AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Omul Rusiei? / Noi amănunte despre lectorul universitar mort într-un accident de bicicletă la doar 47 de ani

2 O imagine care ar trebui să dea fiori rușilor...

3 Sorana Cîrstea a dezvăluit secretul transformării ei: Declarații tari după parcursul din America

4 Baronul PSD Arsene, prins între 2 grupări de interlopi în Italia?

5 Un adevăr crunt din Ucraina...