Femeia care a spus „nu“ mafiei pariurilor. De ce a lăudat-o Platini pe antrenoarea naţionalei de fotbal feminin, under-19, a Moldovei

Femeia care a spus „nu“ mafiei pariurilor. De ce a lăudat-o Platini pe antrenoarea naţionalei de fotbal feminin, under-19, a Moldovei

A fost prezentat raportul anual al Comitetului Executiv şi al preşedintelui UEFA, e discută amendamente la regulamente, şi chiar înfiinţarea Ligii Naţiunilor, dar Palatul Independenţei din Astana a fost şi scena unui moment emoţionant. 

 

În faţa reprezentanţilor celor 54 de federaţii membre ale UEFA, Michel Platini, şeful forului european, a prezentat-o şi a lăudat-o la scenă deschisă pe Alina Steţenco, pentru un gest pe care aceasta l-a făcut în 2013

 

„Trebuie apreciat curajul acestei tinere care a spus nu meciurilor trucate şi care a distrus o reţea prin faptul că a vorbit. Alina a spus nu, nu intimidării, nu corupţiei, ea merită să fie ovaţionată, este un exemplu de urmat“, a lăudat-o Michel Platini pe Alina Steţenco, acum pe banca naţionalei under-19 a Moldovei

 

A refuzat 8.000 de dolari. Salariul mediu din Moldova pe 2,5 ani

 

Anul trecut, în august, pe când era la cârma selecţionatei under-17, Steţenco a informat UEFA de o tentativă de corupţie la care a fost supusă. Un oficial din Moldova i-a oferit 8.000 de dolari, pentru a accepta trucarea rezultatului unui meci de junioare din cadrul preliminariilor Campionatului European. O sumă importantă de bani, în condiţiile în care, anul trecut, în ţara vecină, salariul mediu brut era în jur de 270 de dolari! 

 

Selecţionata de fotbal feminin under-17 a Moldovei trebuia să piardă meciul cu reprezentativa similară a Letoniei, dar Steţenco n-a acceptat „oferta“. 

 

În schimb, a vorbit cu federaţia din Moldova, cu UEFA şi cu poliţia şi chiar a colaborat pentru realizarea unui flagrant. Iar pe teren, meciul s-a încheiat la egalitate, 1-1. 

 

În aplauzele şefilor de federaţii europene, antrenoarea a şi primit o distincţie din partea preşedintelui UEFA, cu titlul de „Exemplu de curaj în combaterea meciurilor trucate!”. 

 

Oficialul moldovean implicat în reţeaua mafiei pariurilor, despre care presa de peste Prut susţine că este antrenorul Vasile Mungiu, a fost suspendat pe viaţă. Şi un jurnalist din Moldova ar fi fost implicat în tentativa de corupţie. 

 

La Astana, Congresul UEFA a adoptat, în unanimitate, o rezoluţie împotriva meciurilor trucate, vizând sancţiuni importante. 

 

„Cerem federaţiilor membre UEFA să se alinieze politicii foruluieuropean pentru combaterea acestui flagel care reprezintă o ameninţare reală pentru sportul nostru“, a transmis Michel Platini. 

 

 

 

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fără sutien în brațele lui Alex Bodi / Oana Zăvoranu, petrecere de pomină la 48 de ani!

2 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

3 Așa o fi?

4 Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România

5 Un fost atașat militar rus s-a dus la Deveselu ca turist. A pretins că se roagă la o biserică