Fotbal: Anghel Iordănescu - Am preluat echipa națională într-un moment delicat

Fotbal: Anghel Iordănescu - Am preluat echipa națională într-un moment delicat

Anghel Iordănescu își va începe noul mandat de selecționer al echipei naționale de fotbal vineri, la meciul cu Irlanda de Nord, din preliminariile EURO 2016, pe care îl consideră "cel mai important din acest an" pentru tricolori, care vor avea ocazia să preia conducerea în grupa lor de calificare, în cazul unui succes în fața insularilor.

"Am preluat echipa națională într-un moment delicat. Îi mulțumesc pe această cale lui Victor Pițurcă (fostul selecționer — n.red) pentru tot ceea ce a făcut la echipa națională, pentru rezultatele lui și, în mod special, vă spun că personal regret plecarea lui. Este o situație specială și prin prisma faptului că preiau echipa națională cu foarte, foarte multe probleme, în special probleme de sănătate", a declarat Iordănescu luni, în cursul unei conferințe de presă care a avut loc la Centrul Național de Fotbal de la Mogoșoaia.

"Consider, de asemenea, că este un moment delicat și prin prisma faptului că în întregime staff-ul echipei naționale a plecat odată cu Pițurcă. Practic, nu a mai rămas nimeni care să asigure o continuitate din staff-ul lui Victor Pițurcă. Sunt preocupat și pentru faptul că avem jucători care nu evoluează la echipele lor de club. Pentru mine, Vlad Chiricheș este un jucător extraordinar de bun, de important, la fel ca și Florin Gardoș, dar din păcate ei nu reușesc să aibă meciuri oficiale la echipele lor de club', a adăugat selecționerul.

Anghel Iordănescu nu se va putea baza la meciul cu Irlanda de Nord pe mai mulți jucători importanți, precum atacanții Ciprian Marica și Raul Rusescu, fundașii Gabriel Tamaș și Dorin Goian, alături de mijlocașul Alexandru Bourceanu:. "Cred că, înaintea celui mai important meci al nostru din acest an, cel cu Irlanda de Nord, echipa noastră avea nevoie de Marica, Rusescu, Bourceanu, Tamaș, Goian. Am dat aceste nume pentru că eu consider că ei au participat și și-au adus contribuția la această poziție pe care o are în momentul de față echipa națională în grupa sa de calificare", a spus Iordănescu.

Noul selecționer a ținut să precizeze că "regretă" plecarea lui Victor Pițurcă, a cărui muncă la cârma naționalei României o consideră foarte bună. "Nu a fost obiectivul meu de a prelua echipa națională. Regret plecarea lui Pițurcă pentru că, în principal, sunt adeptul principiului ca în timpul unei competiții aflate în derulare să nu apară schimbări. Eu consider că schimbările atunci când lucrurile merg bine nu își au rostul".

Iordănescu se așteaptă la un meci 'extrem de dificil' în fața Irlandei de Nord, surprinzătorul lider al Grupei F: "Au o echipă bună, cu câțiva jucători determinanți. Am văzut înregistrările mai multor meciuri ale lor și pot să spun că este o echipă care joacă mult cu construcție din linia de fund, chiar de la portar, o echipă care poate specula orice moment, o echipă reactivă căreia îi plac foarte mult contraatacul și fazele fixe, acestea fiind de fapt și punctele lor forte".

Noul selecționer a dezvăluit că nu intenționează să facă "schimbări mari" în acest moment la echipa națională, însă are în vedere unele ajustări pe viitor.
"N-am să facă schimbări evidente, schimbări mari, am să încerc ca aceste schimbări să vină totuși, dar într-o perioadă de timp viitoare. Merg pe aceeași linie, ca sistem de joc, dar îmi doresc ca echipa să joace ofensiv și, pe lângă siguranța maximă în apărare, să ajungă mai des în fața porții. Sper să reușim acest lucru chiar de la primul meci", a explicat Iordănescu.

"Sunt câteva chestiuni pe care vreau să le schimb, în privința principiilor de joc, a sarcinilor de joc, care țin de jocul propriu zis. În acest moment nu are rost să vorbesc despre acest proiect pe care îl am în vedere. Vreau ca în perioada de iarnă să solicit președintelui să aprobe formarea unei selecționate divizionare care să meargă în pregătiri și să dispute câteva meciuri amicale. Încă avem jucători tineri, talentați, care ajutați puțin pot ajunge la echipa națională. Mă refer la Nedelcu, Manea, Tănase, Crețu, Dumitraș, jucători care ajutați și incluși într-un program de pregătire de iarnă alături de echipa națională, după ce își fac pregătirea de bază la echipa de club, se pot obișnui mai rapid cu echipa națională, cu cerințele echipei naționale, ca astfel să putem reîmprospăta lotul", a adăugat Anghel Iordănescu.

Numele căpitanului echipei naționale nu pare să îl preocupe prea mult pe noul selecționer, care a anunțat că problema purtătorului de banderolă rămâne un "subiect deschis".

"O să găsim un căpitan. Căpitanii erau Marica și Raț. O să vedem ce se va întâmpla. Sper ca Raț să intre pe teren. îmi doresc acest lucru. În ceea ce privește cine va purta banderola rămâne un subiect deschis. Preocuparea mea este în mod special pentru cei doi fundași centrali. Deocamdată e greu să decid un alt titular pentru postul de portar, în condițiile în care Ciprian Tătărușanu are o evoluție extraordinară și a avut contribuții importante la rezultatele naționalei".

În privința situației lui Răzvan Raț, Iordănescu a precizat că, potrivit raportului medicului echipei naționale, fundașul a suferit "o leziune fibrilară pe aductor și "a făcut deja tratament, la clubul său și în Serbia". "El va veni la echipa națională și va intra în program. Are un program special de pregătire și, în funcție de starea lui de sănătate, de recomandările doctorilor, vom vedea cât vom reuși să-l integrăm în programul de pregătire. În orice caz, personal cred că ar fi o mare lovitură pentru noi ca Răzvan Raț să nu poată juca în meciul cu Irlanda de nord".

Pentru a suplini un eventual forfait al lui Raț, Iordănescu a convocat doi jucători pe postul acestuia, Laszlo Sepsi (ASA Tg. Mureș) și Bogdan Mitrea (Viitorul Constanța), însă consideră că aceștia "nu-l pot egala" pe fundașul lui PAOK Salonic.

În ceea ce-l privește pe George Pușcaș, atacantul care face furori la echipa "primavera" a clubului Inter Milano, Iordănescu a precizat: "Pe Pușcaș îl apreciez pentru că este un tânăr de perspectivă. L-am convocat ca să fie în anturajul echipei naționale, să se acomodeze cu atmosfera de la lot. Analizăm posibilitatea ca el să facă pregătirea cu noi, să se deplaseze apoi în Serbia cu selecționata de tineret, să joace acel joc, dar nu mai mult de o repriză, apoi să revină în programul echipei naționale", a mai spus Anghel Iordănescu.

Reprezentativa României va întâlni Irlanda de Nord vineri, de la ora 21,45, în preliminariile EURO 2016, după care va disputa un amical cu Danemarca marți, 18 noiembrie, de la ora 20,30, ambele partide fiind programate pe Arena Națională din Capitală.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Partenerii mei sunt pișați pe ei / Monica Bârlădeanu, dezvăluiri picante despre scenele de amor

2 El este turnătorul PSD din Ministerul Sănătății / A fost recrutat și de Securitate

3 Proastă de bubuie / Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, dar numită de partid într-o func…

4 O fetiţă de 9 ani a găsit un portofel și a sunat la 112 / Citiți ce dialog a avut cu operatorul STS

5 „Bianca Drăgușanu, amantă, prostituată, psihopată…” / Daria Radionova l-a dat în fapt pe Alex Bodi!