Traian Băsescu, afirmaţii incendiare-VIDEO/Declaraţia integrală

Traian Băsescu, afirmaţii incendiare-VIDEO/Declaraţia integrală

Președintele Traian Băsescu a afirmat că presiunea făcută de Lukoil împotriva procurorilor și a guvernului este inacceptabilă și dacă aceștia stabilesc ca să nu fie reluată producția, atunci va cere Guvernului să preia rafinăria de la Ploiești. Șeful statului a mai afirmat că cazul Lukoil, justiția este în fața unui șantaj, adăugând că dacă Lukoil va decide să plece, atunci poate face acest lucru dacă nu respectă legile statului, dar că nu va pleca cu rafinăria. În privința deciziei CSM de azi, Traian Băsescu a remarcat că sunt magistrați care țin neapărat să facă politică.

Cele mai importante declarații ale șefului statului:

O să încep cu tema la zi, cu decizia CSM. Se pare că sunt magistrați care țin neapărat să facă politică și au ajuns să o facă mai prost decât o facem noi politicienii
Un magistrat a considerat că am afectat justiția că am dat date din dosar
Dl. magistrat minte
Îmi mențin integral declarația atunci când am aprobat cererea de trimitere pentru cei 5 miniștri

Declaraţia integrală a preşedintelui


Ce l-o fi deranjat pe dl. magistrat?
Faptul că am apreciat că sunt unii foşti miniştri care au luat bani şi foloase necuvenite şi alţii care au fost acuzaţi de abuz în serviciu?
Când am spus că sunt miniştri care nu sunt suspectaţi că au luat bani, m-am referit la Funeriu şi la Vreme. Am afirmat că toţi cei cinci, la ora la care am cerut începerea urmăririi penale, nu aveau nicio calitate, pe care o dau procurorii.

Nu o dau eu.  Mai afirmam, ancheta poate să continue şi orice întârzierea a Parlamentului este dăunătoare. Cu cel-am deranjat pe domnul magistrat? Încă nu-l numesc magistrat politician.

 Declaraţii din dosar au apărut în spaţiul public. Dar eu am precizat clar: „Vă mai dau un element care nu înseamnă divulgarea informaţiilor din dosar“. Domnul magistrat trebuie să ştie că preşedintele nu are doar o sursă de informaţii.
La mine se înnoadă multe alte informaţii. În dosar nu va găsi această afirmaţie. Tot în conferinţă am mai spus că domnul Bittner nu a fost anchetat. Îmi menţin declaraţia. Şi acest lucru nu scrie în dosar. Am răspuns unui joc care se făcea în mass-media de unii mai mult sau mai puţin binevoitori care voiau să protejeze pe cineva.
L-am sunat pe preşedintele CSM şi o spun public. Dacă este vreun magistrat în CSM care vrea să facă politică, intră frate cinstit în politică şi te laşi de calitatea de magistrat.

Astfel de atitudini mincinoase nu fac decât să discrediteze instituţia pe care eu am apărat-o după ce a devenit funcţională, în ultimii 6 ani. Afirmaţiile de acest gen nu le fac divulgând secrete din dosare penale, dar nu mă poate opri domnul magistrat să utilizez informaţii şi din alte surse.

Îi dau o informaţie pentru care îl rog să se ducă la CSM fuga-fuga. În analiza noastră în cazul EADS sunt 9 firme şi persoane individuale care se găsesc şi în dosarul Microsoft. Este un abuz care, dacă se mai repetă, voi reacţiona de fiecare dată.


Articolul 276 din Codul penal, care prevede: Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Din păcate Parlamentul şi-a menţinut poziţia.
Voi ataca legea la CCR. Motivul este legat de independenţa justiţiei. Atac propunerea de abrogare la CCR în speranţa că voi avea câştig de cauză.

Despre portofoliul Culturii:

Aştept de trei luni un înlocuitor pentru ministrul Culturii. Guvernul nu face nici gestul minimal de a desemna un ministru interimar dintre membrii guvernului. Am semnat decretul de revocare al domnului Kelemen Hunor. Niciodată nu am avut atât răbdare cu un guvern. În momentul de faţă nu există un ministru al Culturii.
Era cazul să existe. Decât să ataci justiţia, mai bine rezolvai problema „Cuminţeniei pâmântului“, printr-o negociere directă cu proprietarii. Nu există niciun act prin care se poate proba că statul român ar fi plătit acea statuie. Existând hotărârea judecătorească , mai bine tăiai de la baroni. Ce însemnau 80 de milioane. Dragi primari, primiţi bani cu nemiluita. Plătiţi datorii şi nu vă apucaţi de făcut nefăcute cu ei. Vedeţi ce vine.

Despre legea specială legată de pensionarea personalului aeronautic

Aşa cum arată Guvernul, care este împotriva adoptării acestei legi, legea creează o mare discriminare între transportatori.
Ţin cont de punctul de vedere al Guvernului. Retrimit legea la Parlament dând două variante: Guvernul să anunţe sursele de finanţare şi să elimine caracterul discriminator sau să fie lăsată legea aşa. Deşi Guvernul a dat aviz negativ, felicita Guvernul că a adoptat-o. Dar aşa e Ponta. Dacă o primesc înapoi cu aviz pozitiv de la Guvern, promulg legea fără să o trimit la CCR.

Despre problema Lukoil

Nu discut abordări dâmboviţene, ci doar presiunea făcută de un lider al companiei Lukoil împotriva procurorilor şi guvernului. O astfel de abordare este inadmisibilă, iar dacă mâine va stabili să nu reia producţia, cer Guvernului să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti.
În momentul acesta, Guvernul ar trebui să fie pregătit să plătească preţul cu care a plătit rafinăria, să preia rafinăria şi la constatarea finală a ilegalităţilor comise de Lukoil să discutăm suma constată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil în rafinărie. Îmi pare o abordare de tip putinian. Aşa ceva face Putin. Comportamentul nostru trebuie să fie pe înţelesul ruşilor.
Lukoil trebuie să se gândească să dispară cu tot de pe piaţa românească. România este stat de drept. Lukoil trebuie să hotărască, dacă respectă legile.
Nu poate face acest tip de presiune pe justiţie doar pentru că se numeşte Lukoil. Lukoil, de 5 ani merge în pierdere, ceea ce mă face să gândesc că, la terminarea anchetei, cele 230 de milioane sunt doar aşa o deschidere.
De unde i-o fi dat Lukoil 700 de milioane la buget lui Ponta? Vă spun eu: I-a dat lui. Cele 700 de milioane sunt accizele statului român. Aceeaşi acciză ar lua statul şi dacă vinde mai multă benzină Petromul.
Justiţia este în faţa unui şantaj şi, doamne fereşte, să se cedeze la ea. Este un lucru pe care Guvernul trebuie să-l analizeze cu toată seriozitatea. Iar mesajul dat, că ne gândim până vineri: „Ia plecaţi băieţi, dacă nu respectaţi legile statului, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria“.
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu