Cod Portocaliu de caniculă în 19 județe și București, sâmbătă și duminică

Cod Portocaliu de caniculă în 19 județe și București, sâmbătă și duminică

Administrația Națională de Meteorologie /ANM/ a emis, vineri, o serie de avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă, valabile, la nivel regional, în întreaga țară, până duminică.

Conform meteorologilor, vineri, 24 iulie, vremea se va menține călduroasă, caniculară, iar sub Cod Galben se vor afla zone din Banat, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Moldovei și local în Transilvania. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade și izolat 38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în special în nord-vestul și nordul țării, precum și la munte.

Codul Galben va rămâne în vigoare și sâmbătă, 25 iulie, când vremea va fi caniculară în cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală ITU va depăși pragul critic de 80 de unități, mai ales în zonele de câmpie și de podiș.

Tot sâmbătă intră în vigoare avertizarea Cod Portocaliu de caniculă în județele Bihor, Arad, Timiș, Vaslui, Galați, precum și în zona de câmpie a județelor Bacău și Vrancea. În aceste zone vor fi temperaturi maxime care se vor situa în jurul valorii de 38 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Potrivit ANM, pe parcursul zilei de duminică va fi Cod Galben de căldură și disconfort termic în Oltenia, Muntenia, precum și în cea mai mare parte a Moldovei și Dobrogei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

De asemenea, în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, inclusiv în municipiul București, Ialomița, Călărași, Brăila, Galați, Vaslui, precum și în zona de câmpie a județelor Bacău, Vrancea și Buzău, va fi în vigoare Codul Portocaliu de caniculă. Aici, temperaturile maxime vor fi de 38-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

ANM precizează că în regiunile vestice, nordice și centrale instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar temperaturile vor scădea. Valul de căldură va persista în următoarele zile în regiunile sudice și estice.

În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice, meteorologii vor actualiza prezentele informări. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa