Comisia de cod electoral: Cetățenii Uniunii Europene au dreptul de fi aleși în funcția de primar

Comisia de cod electoral: Cetățenii Uniunii Europene au dreptul de fi aleși în funcția de primar

Cetățenii Uniunii Europene au dreptul de a fi aleși în funcția de primar, au decis marți parlamentarii Comisiei speciale pentru elaborarea legilor electorale. Până în prezent, cetățenii UE puteau fi aleși în funcția de consilier local sau județean.

Conform unui amendament propus de președintele comisiei, deputatul PNL Mihai Voicu, și completat de democrat-liberalul Ioan Oltean, cetățenii Uniunii Europene au dreptul de a fi aleși în funcția de primar, consilier local și consilier județean.

"În acest moment sunt doar trei țări din UE care nu permit alegerea cetățenilor UE, inclusiv în funcția de primar. Există o directivă care recomandă contrariul. (...) Propunerea pe care o fac este să ieșim din acest grup de trei țări. Constituția permite cetățenilor UE să acceadă inclusiv în funcția de primar", a argumentat Mihai Voicu.

Senatorii și deputații au amendat astfel proiectul legii alegerilor locale care a fost deja adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. Acesta prevede, între altele, alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, alegerea președintelui consiliului județean de către consilierii județeni și menținerea pragului electoral la 5% pentru partidele politice.

Parlamentarii din Comisia de cod electoral au respins, pe de altă parte, în unanimitate, un amendament care propunea alegerea prin vot direct a viceprimarilor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Guvernul elimină haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț…

2 Ioan Stoica, patronul Caritas, a fost evacuat în plină iarnă și doarme sub cerul liber. Ajuns la 76 de ani, tr…

3 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

4 Ăsta pute a Secu de îți mută nasul / Cine este Gheorghe Dimitrescu, personajul urmărit penal alături de Dragnea

5 15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false / Patroana clinicii, 8 ani şi 4…