DNA-CFR Călători/Gavriș ar fi participat la atribuirea ilegală de servicii de peste 220 milioane lei firmei lui Mitică (surse)

DNA-CFR Călători/Gavriș ar fi participat la atribuirea ilegală de servicii de peste 220 milioane lei firmei lui Mitică (surse)

Teodor Gavriș, șef Serviciu Automotoare și, ulterior, director în SNTFC CFR Călători SA, este anchetat pentru că, la instigarea lui Călin Mitică, a participat la atribuirea, în condiții nelegale, a unor servicii în valoare de peste 220 milioane lei, către SC Remarul 16 Februarie, firmă controlată de omul de afaceri, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Atribuirea s-ar fi făcut, susțin sursele, în condiții vădit dezavantajoase pentru SNTFC CFR Călători SA, Gavriș determinând în mod repetat recepționarea unor automotoare ale căror reparații nu fuseseră efectuate în conformitate cu prevederile contractuale și obligațiile din caietul de sarcini.

Potrivit surselor citate, se fac cercetări în legătură cu remiterea repetată a unor sume de bani către Teodor Gavriș, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Remarul 16 Februarie a unor facturi fictive, emise de o firmă, pentru ca să nu-și îndeplinească sau să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, demersuri pentru avantajarea ilicită a intereselor de afaceri ale societății controlate de Călin Mitică.

În cazul lui Călin Mitică, procurorii au reținut că acesta ar fi constituit un grup infracțional organizat, împreună cu alte persoane, cu scopul coruperii unor funcționari publici cu funcții de conducere, din cadrul unor structuri subordonate CNCF CFR SA, din cadrul SNTFC CFR Călători SA și din cadrul Societății Naționale a Sării SALROM SA, pentru procurarea unor avantaje economice ilegale, în favoarea firmelor controlate de acesta — SC Remarul 16 februarie SA și SC Transferoviar Grup SA.

Procurorii fac cercetări cu privire la avantaje economice ilegale ce au constat, în principal, în obținerea atribuirii unor contracte de lucrări și servicii, pe criterii clientelare, prin fraudarea procedurilor de achiziție publică și obținerea, de la companiile și societățile naționale, a decontării unor lucrări și servicii neefectuate, dar și a unora supraevaluate.

Aceleași surse au precizat că afaceristul ar fi făcut demersuri pentru obținerea protecției și sprijinului unor funcționari publici cu funcții de conducere, pentru împiedicarea efectuării oricăror verificări și constatări privitoare la neconformitățile existente în lucrările și serviciile efectuate de entitățile controlate de acesta.

Călin Mitică și alte două persoane ar fi acționat sistematic pentru eliminarea SNTFM CFR Marfă SA de pe piața serviciilor de transport de sare, mai spun sursele.

De asemenea, el ar fi determinat mai mulți funcționari publici din cadrul AFER să efectueze recepții și omologări abuzive, nelegale, pentru a ascunde incapacitatea SC Remarul 16 Februarie SA de a efectua serviciile respective, precum și lipsa dotărilor tehnice necesare.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție efectuează marți dimineață percheziții la CFR Călători București într-o cauză ce vizează suspiciuni de corupție, fapte comise în perioada 2012-2014, au adăugat sursele citate.

Potrivit acestora, au loc percheziții la SC Transferoviar Călători Cluj — Punct de lucru București și SNTFC CFR Călători din Capitală.

"Procurorii DNA — Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise în perioada 2012-2014. În cursul dimineții, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 22 de locații situate în municipiul București și în județele Cluj, Ilfov, Galați, din care două la sediile unor instituții publice, iar restul la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice", se arată într-un comunicat transmis marți AGERPRES de DNA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”