Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

DNA: Trei judecători urmăriți penal

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de:

PĂTRĂUȘ ELVIRA MIHAELA, PUȘCAȘ MIRCEA şi MUNTEANU TRAIAN, judecători din cadrul Curții de Apel Oradea, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:

- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

- favorizarea făptuitorului.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 23 august 2011, suspecţii Pătrăuș Elvira Mihaela, Pușcaș Mircea şi Munteanu Traian, în calitate de judecători în cadrul Curții de Apel Oradea, și-au îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu, distorsionând realitatea și aplicând cu rea-credință dispozițiile legale incidente, cu ocazia judecării unei contestații în anulare formulată de o persoană condamnată anterior.

Persoana respectivă a fost condamnată la data de 17 mai 2011 de către magistraţi din cadrul aceleiaşi instanţe de judecată la executarea pedepsei închisorii de 8 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj.

Prin îndeplinirea defectuoasă și cu rea-credință a atribuțiilor de magistrați – judecători ai Curții de Apel Oradea, suspecţii Pătrăuș Elvira Mihaela, Pușcaș Mircea și Munteanu Traian au afectat interesele legitime ale părţii vătămate, interesul general de înfăptuire a justiției și, implicit, interesele legitime ale Curții de Apel Oradea.

Totodată, acţionând în această manieră suspecţii au afectat grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție, obținând şi un folos necuvenit pentru persoana condamnată, constând în înlăturarea:

- condamnării definitive a acestuia la pedeapsa de 8 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei,

- dispoziţiilor privind obligarea condamnatului la plata de despăgubiri civile şi de cheltuieli judiciare, în favoarea părţii vătămate,

- dispoziţiilor privind obligarea condamnatului la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.

De asemenea, prin modalitatea în care au acționat, magistrații – judecători Pătrăuș Elvira Mihaela, Pușcaș Mircea și Munteanu Traian i-au acordat un ajutor persoanei condamnate, în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală a acestuia și executării pedepsei închisorii de 8 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Suspecților Pătrăuș Elvira Mihaela, Pușcaș Mircea şi Munteanu Traian li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale şi efectuarea urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 EXCLUSIV / Guvernul cade în două săptămâni! PUCI în PSD! 23 de parlamentari au constituit un grup „menit să salv…

2 Oreste îl face muci pe Năstase după ce pușcăriașul s-a băgat în seamă acuzându-l pe Iohannis de plagiat!

3 DEMISIE la Digi 24! Alice Iacobescu, cea mai acidă jurnalistă a postului, este în preaviz!

4 Mafia PSD! Vă întrebați de ce se moare în spitale? Citiți pe ce sunt cheltuiți banii și-n buzunarele cui ajung…

5 Numai citind astfel de lucruri îți dai seama ce hoți au guvernat țara! Dacă nu intram în UE și NATO, Rusia scr…

recomandări

Te ia DNA: Radu Mazăre

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț